Και ενώ οι φήμες θέλουν την 29χρονη δούκισσα του Κέιμπριτζ να διανύει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της, όσοι μελετούν την ιστορία της βασιλικής οικογένειας στο βάθος των αιώνων, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.
Με αφορμή το ενδεχόμενο η Κέιτ (Kate) και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (William) να ετοιμάζουν ήδη διάδοχο, οι σκέψεις των ειδικών έχουν γυρίσει πίσω στον χρόνο "ζυγίζοντας" τα τραγικά δεδομένα που αφορούν στις περισσότερες από τις ενοίκους του παλατιού Κένσινγκτον.
Στα 320 χρόνια της ιστορίας του, οι τοίχοι, οι αυλές και οι διάδρομοι του παλατιού έχουν στοιχειώσει από τόσο μεγάλη τραγωδία που είναι πράγματι άξιο απορίας που ο Γουίλιαμ και η Κέιτ το επέλεξαν ως μόνιμη κατοικία τους.
Σύμφωνα με την επικεφαλής επιμελήτρια των Ιστορικών αρχείων των βασιλικών παλατιών, Λούσι Γουόρσλεϊ (Lucy Worsley), έχουν υπάρξει τουλάχιστον επτά πριγκίπισσες που σχετίζονται με το Κένσινγκτον και υπήρξαν "λυπημένες, κακές ή τρελές".
Η "λιτανεία" των σχετικών καταστροφών είναι τόσο μεγάλη που κάνει πολλούς να μιλούν για σίγουρη κατάρα, μέχρι και για την ύπαρξη φαντασμάτων (!) μέσα στο οίκημα.
Ξεκινώντας αντίστροφα, θυμίζουμε το πιο πρόσφατο "χτύπημα" της μοίρας που αφορά στη μητέρα του νεαρού πρίγκιπα.
Ακόμη και σήμερα, 14 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της, θαυμαστές της Νταϊάνα (Diana) από όλο τον κόσμο αφήνουν έξω από τις πύλες του παλατιού σωρό λουλούδια στη μνήμη της. Είναι όμως σίγουρο ότι και πολύ πριν από τον θάνατό της, η ζωή που έζησε εκεί η "πριγκίπισσα του λαού", όπως την αποκαλούσαν χαρακτηριστικά, δεν ήταν και η καλύτερη.
Ο γάμος της Νταϊάνα και του Καρόλου (Charles) μόνο ευτυχισμένος δεν ήταν και σε αυτό δεν χωρά ουδεμία αμφιβολία.
Ένα σωρό στεναχώριες και σκάνδαλα ακολουθούν την ιστορία του Κένσιγνκτον και δια μέσου της πριγκίπισσας Μάργκαρετ (princess Margaret), μικρότερης αδελφής της βασίλισσας Ελισάβετ (queen Elizabeth) η οποία έζησε με τον σύζυγό της στα ίδια 21 δωμάτια που ο Γουίλιαμ και η Κέιτ ανακαινίζουν αυτή τη στιγμή.
Η Μάργκαρετ και ο φωτογράφος σύζυγός της, Λόρδος Σνόουντον (Lord Snowdon) έζησαν μεγαλεία στο Κένσινγκτον αφήνοντας εποχή για τα πάρτι με μεγάλο ονόματα της σόουμπιζ της εποχής που έκαναν.
Μετά τον θάνατο του Σνόουντον, η πριγκίπισσα κλείστηκε στο παλάτι και τα κουτσομπολιά που φούντωσαν από τις "ύποπτες επισκέψεις" που δεχόταν εκεί από διάφορους "μνηστήρες" μόνο θετικά κύματα δεν άφηναν στον χώρο.
Η τραγωδία, όμως, φαίνεται ότι ξεκίνησε από τους πρώτους κιόλας ενοίκους της.
Το 1690 ο Γουίλιαμ ΙΙΙ και η βασίλισσα Μαίρη ανέθεσαν στον διάσημο αρχιτέκτονα σερ Κρίστοφερ Ρεν (Sir Christopher Wren) να ανακαινίσει και να επεκτείνει το κτίριο που τότε λειτουργούσε ως εξοχική κατοικία και οι βασιλείς το προτιμούσαν ως "σανατόριο" λόγω του καθαρού αέρα.
Όμως, αυτό δεν επετεύχθη για την άμοιρη –και εξαιρετικά λαοφιλή- τη Μαίρη, η οποία λίγους μόνο μήνες μετά τη μετακόμιση, πέθανε από… ανεμοβλογιά στα 32 της χρόνια.
Το 1702 πέθανε και ο Γουίλιαμ και στον θρόνο τον διαδέχτηκε η αδελφή της Μαίρη, Αν (Anne) η οποία εξελίχθηκε σε ακόμη πιο τραγική φιγούρα γεννώντας 17 παιδιά, κανένα από τα οποία δεν έφτασε ούτε καν μέχρι την εφηβεία.
Όταν πέθανε και η Αν χωρίς διάδοχο για να συνεχιστεί η δυναστεία, στον θρόνο ανέβηκε ο πιο κοντινός προτεστάντης συγγενής της, ο Γεώργιος Ι, του οποίου η οικογένεια ήταν σκέτη καταστροφή με την "άπιστη γυναίκα του" να μην τον ακολουθεί στην Αγγλία, αλλά να μένει κλειδωμένη σε έναν πύργο στη Γερμανία.
Όταν εκείνος πέθανε το 1727, η νύφη του, πριγκίπισσα Καρολίνα πέρασε την πόρτα του Κένσινκγτον. Η Καρολίνα έμεινε στην ιστορία ως "η πιο χοντρή, πιο αστεία αλλά και πιο έξυπνη" πριγκίπισσα όλων των εποχών. Πέθανε όμως και εκείνη σε νεαρή ηλικία από έναν αργό και βασανιστικό θάνατο που προήλθε από επιπλοκή… κήλης…
Η επόμενη πριγκίπισσα που έζησε εκεί ήταν η Σαρλότ (Charlotte) κόρη του μετέπειτα Γεωργίου IV, ο οποίος τη λάτρευε ενώ μισούσε τη μητέρα της.
Η Σάρλοτ πέθανε σε ηλικία 21ός ετών μαζί με το μωρό της ύστερα από επιπλοκές της εξαιρετικά δύσκολης γέννας της, προκαλώντας έτσι ερωτηματικά σχετικά με το πόσο δύσκολο ήταν το θέμα "του διαδόχου" στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.
Τελικά, στον θρόνο ανέβηκε ο Εντουαρντ δούκας του Κεντ και η κόρη του Βικτόρια προέκυψε η μακροβιότερη μονάρχης όλων των εποχών.
Η Βικτόρια έμεινε στο παλάτι του Κένσινγκτον κατά την παιδική της ηλικία και μεγάλωσε έχοντας απίστευτη εξάρτηση από τη μητέρα της.
Στην πιο πρόσφατη εποχή, η πριγκίπισσα Μάργκαρετ έμενε μόνη τον περισσότερο καιρό πίσω από τους στοιχειωμένους τοίχους του μέχρι τον θάνατό της το 2002. Η πιο συχνή παρέα της ήταν ένα φάντασμα γνωστό ως "η μυστηριώδης γυναίκα με τα μπλε".
Τον ίδιο καιρό έμενε στο παλάτι και η μητέρα του Γουίλιαμ, η οποία δυστυχισμένη από τον άκρως αποτυχημένο γάμο της, λέγεται πως έφερνε τους εραστές της κρυμμένους στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της. Η Μάργκαρετ παρακολουθούσε τα πάντα πίσω από τις κλειστές κουρτίνες.
Ύστερα από όλα αυτά –και άλλα τόσα που μένουν ακόμη κρυμμένα στην ιστορία του παλατιού του Κένσινγκτον- το μόνο που μένει να ευχηθούμε στο νεαρό ζευγάρι είναι δύναμη και ομόνοια. Θα τη χρειαστούν.
Μήπως, όμως, η αυθεντική και ουσιαστική αγάπη που ο Γουίλιαμ με την Κέιτ φαίνεται να μοιράζονται αποτελέσει τελικά το αντίδοτο για τη μαύρη αυτή μοίρα που ακολουθεί το σπίτι που επέλεξαν για να ζήσουν;
Ζωή Κίττα