Σοφία Αλιμπέρτη: "Έμαθα να σκέφτομαι αντρικά, όχι γυναικεία"

18.03.2008
Προσπαθούσα εδώ και καιρό να πάρω μια συνέντευξη από τη Σοφία Αλιμπέρτη, αφού στο πρόσωπό της διέκρινα ένα πολύ έξυπνο θηλυκό με σπιρτάδα, χιούμορ και απίστευτη εφηβική ενέργεια. Στα δύσκολα του χωρισμού της με τον Πάριο και της πολυσυζητημένης μετεγγραφής της στον ΑΝΤ1 μου έβγαζε μια πολύ έξυπνη τακτική άμυνας, που περιχαράκωνε με μια γλυκιά αυστηρότητα τις επιλογές της. Ήθελα λοιπόν να διαπιστώσω αν είχα αναγνωρίσει σωστά την ουσία της γνωστής παρουσιάστριας.

Από την Αριάννα Δημητροπούλου


Προσπαθούσα εδώ και καιρό να πάρω μια συνέντευξη από τη Σοφία Αλιμπέρτη, αφού στο πρόσωπό της διέκρινα ένα πολύ έξυπνο θηλυκό με σπιρτάδα, χιούμορ και απίστευτη εφηβική ενέργεια. Στα δύσκολα του χωρισμού της με τον Πάριο και της πολυσυζητημένης μετεγγραφής της στον ΑΝΤ1 μου έβγαζε μια πολύ έξυπνη τακτική άμυνας, που περιχαράκωνε με μια γλυκιά αυστηρότητα τις επιλογές της. Ήθελα λοιπόν να διαπιστώσω αν είχα αναγνωρίσει σωστά την ουσία της γνωστής παρουσιάστριας.

Κάπου ανάμεσα στα γυρίσματα της ζωντανής εκπομπής της «Καλομελέτα κι έρχεται», της εβδομαδιαίας «Είσαι πιο έξυπνος από ένα 10χρονο;» και έως αγώνα δρόμου για να χαρεί τον ελεύθερο χρόνο της με τα παιδιά και το σύντροφό της Αλέξανδρο Παρθένη κοντά στη θάλασσα που λατρεύει, κάναμε μια ζεστή και αληθινή συνέντευξη. Και αυτά τα επίθετα προσδιορίζουν αυτό που πραγματικά εκπέμπει η όμορφη παρουσιάστρια και ηθοποιός.

Πιστεύω ότι είστε σε μια πολύ καλή φάση στη ζωή και τη δουλειά σας. Πόσο επηρεάζει το ένα το άλλο;

«Ανέκαθεν πίστευα στο δυαδικό σχήμα, στο ζευγάρι. Η προσωπική ζωή πρέπει απαραίτητα να είναι καλή για να είσαι δημιουργικός. Πράγματι είμαι σε μια τέτοια φάση, το ομολογώ. Θεωρώ ότι το να νιώθεις καλά και ασφαλής στην προσωπική σου ζωή σε κάνει να προχωράς παντού. Μεγαλώνοντας βέβαια γίνεσαι και πιο επαγγελματίας, έχεις βρει πια τον τρόπο και τους κώδικες να είσαι καλός στη δουλειά σου, στις υποχρεώσεις σου».

Πράγμα που σημαίνει ότι δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσωπική ζωή...

«Πάντα έδινα ιδιαίτερη βαρύτητα ή μάλλον ήταν προτεραιότητά μου να είμαι καλά στη ζωή μου και η ζωή μου δεν είναι η δουλειά μου».

Έχω την αίσθηση ότι είστε μια γυναίκα που συνδυάζει την εκλεπτυσμένη θηλυκότητα με έναν τσαμπουκά... Παίρνατε από μικρή τόσο αποφασιστικά τη ζωή στα χέρια σας;

«Μεγάλωσα σε μια κλειστή κοινωνία στην Κέρκυρα. Με μεγάλωσαν ο παππούς και η γιαγιά. Έμαθα να σκέφτομαι αντρικά και όχι γυναικεία. Ήμουν πολύ κοντά με τον παππού μου. Αυτό που σκέφτομαι κάνω, αυτό λέω, αυτό εκφράζω. Δεν είναι γυναικεία η σκέψη μου, δηλαδή, άλλο να σκέφτομαι, άλλο να λέω και άλλο να κάνω. Μεγάλωσα, λοιπόν, από άντρα και θυμάμαι ότι στη γειτονιά, όταν τα κορίτσια έφευγαν διακριτικά για να μην τα δει η γειτονιά να παίζουν με τα αγόρια και τα κουτσομπολέψει, εγώ ήμουν το μοναδικό κορίτσι που έπαιζα μαζί τους. Θυμάμαι ακόμη το μόνιμο καβγά με τη γιαγιά για το τι θα πει η γειτονιά. Και της έλεγα: Αφού ξέρεις εσύ τι παιδί μεγαλώνεις, τι σε νοιάζει αφού κανείς από όλους αυτούς που σε ενδιαφέρει η γνώμη τους δεν θα σου σταθεί στα δύσκολα;».

Έχετε έναν τρόπο να οριοθετείτε το χώρο όπου επιτρέπετε ή όχι να μπει κάποιος αδιάκριτος. Πώς το καταφέρνετε στο χώρο της... κλειδαρότρυπας;

«Είναι κάτι που γίνεται ενστικτωδώς. Είναι στοιχείο της προσωπικότητάς μου. Δεν είναι κάτι που απέκτησα. Ήμουν πάντα έτσι».

Αυτό σας βοήθησε όταν μπήκατε στον καλλιτεχνικό χώρο πολύ μικρή, 12 χρόνων κοριτσάκι;

«Ναι. Είχα βέβαια και μεγάλη τύχη, επειδή συνεργάστηκα και με ανθρώπους που καταλάβαιναν και αισθάνονταν την ανάγκη να προστατέψουν ένα παιδί. Ίσως αυτό που με έσωσε τότε ήταν η αθωότητά μου, την οποία διέκριναν οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμουν και τη σέβονταν».

Σήμερα το χρησιμοποιείτε ως ένα είδος άμυνας για να κρατάτε μακριά τους ενοχλητικούς;

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαι πολύ ανοιχτή στους ανθρώπους και αρκετά ελαστική, μέχρι που ο άλλος δεν θα ξέρει να διαχειριστεί την ελευθερία που του δίνω και θα την ξεπεράσει.

Ε, τότε, βάζω τα όριά μου».

Μετά τη μετεγγραφή σας έπεσαν όλοι επάνω σας. Σας έφερε σε δύσκολη θέση το ότι έπρεπε να δώσετε εξηγήσεις;

«Το χειρίστηκα όπως ακριβώς τότε που ήμουν μικρή στη γειτονιά μου. Γιατί ποιος είναι ικανός να με κρίνει και ποιος ξέρει καλύτερα από μένα γιατί λειτουργώ τη δεδομένη στιγμή όπως λειτουργώ; Και από τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι όλη αυτή η επίθεση προέρχεται κυρίως από ζήλια. Θεωρώ ότι είμαι εντάξει με τους συνανθρώπους μου. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που δρασκελίζουν σε ψυχές άλλων για να κάνουν πράγματα».

Κάνοντας διάλογο με τη Σοφία, τι της λέτε στα δύσκολα;

«Πέρασα πάρα πολύ δύσκολα. Ομολογώ όμως ότι αυτό που με τρόμαξε και με σόκαρε απίστευτα είναι όλη αυτή η κακία που εισέπραξα χωρίς λόγο, χωρίς να θεωρώ ότι έχω ενοχλήσει κανέναν άνθρωπο. Πριν πάρω μια απόφαση είμαι άνθρωπος που είτε στα προσωπικά μου είτε στα επαγγελματικά μου τα ψάχνω πολύ τα πράγματα. Κι αυτό για να είμαι απολύτως σίγουρη, χωρίς να αφήνω το παραμικρό περιθώριο να μετανιώσω. Έχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, αν θέλετε, της υπομονής μου, της αντοχής μου, της λογικής μου, της αξιοπρέπειάς μου και μετά φεύγω».

Πώς αντιδράτε στην κακία;

«Με σοκάρει και θα με σοκάρει πάντα. Δεν θέλω να μου μεταφέρει κανείς την κακία του. Η αρνητική ενέργεια είναι σαν μόλυνση, μεταδίδεται».

Η δική σας θετική ενέργεια έχει βρει την ανταπόκριση του κόσμου και σας το έχει ανταποδώσει στον Alpha αλλά και τώρα στον ΑΝΤ1.

«Αυτή ήταν η ελπίδα μου: να καταλάβει ο κόσμος πώς λειτουργώ».

Το έχετε εισπράξει δηλαδή από τον κόσμο;

«Και με το παραπάνω και είμαι ευγνώμων γι αυτό. Ξέρω ότι υπάρχει και μια μερίδα του κόσμου που με αντιπαθεί. Ο.Κ., δεν θα μπω στη διαδικασία να την πείσω ότι κάνει λάθος.Πίσω από ένα ρόλο δεν φαίνεται η προσωπικότητά σου. Όταν κάνεις ένα τρίωρο ζωντανό πρόγραμμα όμως, δεν γίνεται να μη φανεί η αλήθεια σου, όποια και αν είναι αυτή».

Σας επηρεάζουν τα νούμερα της τηλεθέασης;

«Θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν με επηρεάζουν και δεν με στεναχωρούν όταν δεν είναι τα αναμενόμενα, αφού δυστυχώς εξαρτιόμαστε όλοι οι άνθρωποι της τηλεόρασης από αυτά. Από την άλλη, και το κανάλι μας φέτος περνάει δύσκολα, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, θέλω να πηγαίνει καλά η εκπομπή μας. Επειδή έχω και μια ευαισθησία και δεν θέλω να νιώθω ότι ο άλλος με πληρώνει χωρίς να εισπράττει αυτό που θέλει. Μέχρι εκεί όμως. Θα βάλω τα δυνατά μου και θα προσπαθήσω να ξεπεράσω τον εαυτό μου, αλλά δεν θα αρρωστήσω κιόλας».

Δύο εκπομπές, δύο παιδιά, ένας σύντροφος και μια γυναίκα που φροντίζει τον εαυτό της. Νιώθετε η superwoman των εξωφύλλων ή μια γυναίκα όπως όλες οι άλλες;

«Είναι μια δουλειά και είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένη και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι άλλες μητέρες ταλαιπωρούνται πολύ περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να δουλεύω το Σαββατοκύριακο και να είμαι στο σπίτι με τα παιδιά μου τις άλλες μέρες».

Όσα χρόνια σας βλέπουμε εκπέμπετε μια παιδικότητα. Ποιο είναι το μυστικό σας;

«Η αγωνία και η προσπάθειά μου σε αυτή τη ζωή είναι να διατηρήσω την παιδικότητά μου. Εννοώ ότι θα ήθελα να μπορώ ακόμα στην ηλικία που είμαι να ονειρεύομαι όπως ονειρεύεται ένα παιδί. Να θέλω και να διεκδικώ όπως διεκδικεί ένα παιδί. Θέλω να βρίσκω χαρά στη ζωή».

Πώς αμύνεστε στα «εχθρικά» πυρά;

«Αδιαφορώντας. Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό που γράφει η Καινή Διαθήκη. Με τον εχθρό σου μην ασχοληθείς, γύρνα και κοίτα τον μετά από 10 χρόνια. Αν είσαι εντάξει και καθαρός εσύ, αφήνεις τη θεία δίκη να ισορροπήσει τα πράγματα».

Αν σας γινόταν τώρα μια πρόταση-ανατροπή από κάποιο κανάλι, τι θα κάνατε;

«Εγώ δεν σπάω συμβόλαια. Δεν έφυγα από τον Alpha έχοντας συμβόλαιο και αυτό έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου. Δεν είμαι τρελή. Να βάλω σε κίνδυνο την καριέρα μου και την οικογενειακή μου γαλήνη Αυτό λοιπόν θέλω να το ξεκαθαρίσω όσο καλή και αν θα ήταν η πρόταση. Το 2009, που πρώτα ο Θεός τελειώνει το συμβόλαιό μου με τον ΑΝΤ1, καλώς να έρθει ό,τι είναι να έρθει».

Ποια είναι τα δυνατά σημεία της Σοφίας;

«Είμαι πολύ συγκεντρωμένη στα θέλω μου. Όσα χρόνια και να μου πάρει, εγώ επιμένω στο στόχο μου».

Εάν κοιτάξετε πίσω, ποια θεωρείτε μεγαλύτερη κατάκτηση στη ζωή σας;

«Επαγγελματική νίκη θεωρώ ότι είναι να είσαι ακόμη εδώ μετά από τόσα χρόνια. Σε προσωπικό επίπεδο τα παιδιά μου, που ήθελα από πολύ μικρή».

Κάποιες στιγμές της καθημερινότητας που σας δίνουν χαρά;

«Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Μια βόλτα με το ποδήλατό μου δίπλα στη θάλασσα, ένας καφές στη Γλυφάδα με τους φίλους μου. Εξαρτάται από τη διάθεση της στιγμής. Χθες μετά το γύρισμα βρέθηκα στη Βουλιαγμένη για παγωτό και ένιωθα υπέροχα».

Εσείς επιλέξατε τη στιγμή να δημοσιοποιήσετε τη σχέση σας με τον Αλέξανδρο Παρθένη.Πώς την προστατεύετε;

«Δεν είμαι άνθρωπος που είναι διατεθειμένος να μη ζήσει κάποια πράγματα προκειμένου να μην εκτεθεί στα Μ.Μ.Ε. Από τη στιγμή που θα αποφασίσω να είμαι με κάποιον άνθρωπο, απλώς είμαι και το ζω. Θα βγω έξω χωρίς να φοβάμαι, θα πάω μαζί του οπουδήποτε χωρίς να φοβάμαι. Από τη στιγμή που εγώ είμαι έτοιμη και έχω προετοιμάσει και τα παιδιά μου δεν με ενδιαφέρει καθόλου πια».

Έχουν προσπαθήσει να κάνουν κακό στη σχέση σας;

«Έχουν προσπαθήσει πριν καν εμείς αποκτήσουμε σχέση. Όταν ήμασταν σε φιλικό επίπεδο».

Τα όνειρά σας;

«Να διατηρήσω αυτά που έχω την τύχη να ζω τώρα. Δεν θέλω τίποτα παραπάνω».

Θα παρατούσατε τα πάντα για να ζήσετε στη φύση, σε ένα μικρό παράδεισο, με τα παιδιά και το σύντροφό σας;

«Εύκολα, αυτός είναι ο στόχος μου άλλωστε.

Να έχω την πολυτέλεια κάποτε να γεράσω αξιοπρεπώς και να αποχωρήσω στην Πάρο, γιατί εκεί είναι το σπίτι μου πια, να γεράσω εκεί.

Αυτό εύχομαι. Δεν θέλω να εκτίθεμαι για πολύ καιρό ακόμα μπροστά στις κάμερες».

Ως επίλογο, θα ρωτήσω αν είστε ευτυχισμένη, όπως δείχνετε;

«Ναι, είμαι. Θα ήμουν αχάριστη να μην το παραδεχτώ. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που μου συμβαίνει να πηγαίνουν καλά και η προσωπική ζωή και η δουλειά μου. Δεν μου έχει ξανατύχει αυτό και σχεδόν είχα πειστεί ότι δεν συμβαίνει. Στην αρχή δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ. Έφτασα σε σημείο να πω δηλαδή, εγώ τώρα δεν θα έχω κάτι να γκρινιάζω;».