And the winner is... The Hurt Locker

15.03.2010
Άνοιξε... η κλειδαριά και το «Hurt Locker» σάρωσε στα Όσκαρ. Σε μια εξαιρετική χρονική στιγμή δόθηκε μια νέα ταυτότητα στους στόχους της Ακαδημίας. Η μικρής φιλοδοξίας ταινία με τη μεγάλη καρδιά απέσπασε 6 βραβεία. Σάντρα Μπούλοκ και Τζεφ Μπρίτζες

Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-ΡΩΜΑΝΟ ΛΙΖΑΡΔΟ

Άνοιξε... η κλειδαριά και το «Hurt Locker» σάρωσε στα Όσκαρ. Σε μια εξαιρετική χρονική στιγμή δόθηκε μια νέα ταυτότητα στους στόχους της Ακαδημίας. Η μικρής φιλοδοξίας ταινία με τη μεγάλη καρδιά απέσπασε 6 βραβεία. Σάντρα Μπούλοκ και Τζεφ Μπρίτζες έφυγαν με τα βραβεία για πρώτη ερμηνεία, Μονίκ και Κριστόφ Βαλτς τα αντίστοιχα για δεύτερη. Τρία βραβεία για το «Avatar», δύο για τη «Μονάκριβη», δύο και για το «Up». Ακόμη και η Ελλάδα πήρε βραβείο (!), με τον Λουί Ψυχογιό να κερδίζει το Όσκαρ για το υπέροχο ντοκιμαντέρ «The Cove».

Πραγματικά γιορτή της γυναίκας!
Η Ημέρα της Γυναίκας, η 8η Μαρτίου, έφερε το καλύτερο δώρο στην Κάθριν Μπίγκελο. Η ταινία που σκηνοθέτησε, το «Hurt Locker», ξεκλείδωσε τις καρδιές της Ακαδημίας χαρίζοντάς της δύο προσωπικά βραβεία από τα συνολικά 6 που απέσπασε η ταινία. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν το βραβείο Σκηνοθεσίας και έγινε πλέον επίσημα η πρώτη γυναίκα που απέσπασε αυτό το... άκρως ανδρικό βραβείο.

Ο Τζεφ Μπρίτζες μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος, αφού η «Τρελή καρδιά» (Crazy Heart) τού χάρισε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου από καρδιάς!

Ένας διαφορετικός ναζιστής, με χιούμορ και ύφος, στο «Άδωξοι Μπάσταρδη» έκανε τον πολυβραβευμένο Κριστόφ Βαλτς να προσθέσει και την ύψιστη τιμή της αμερικάνικης ακαδημίας στη συλλογή του, καθώς απέσπασε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου.

Σε ρόλους μητέρας δόθηκαν το πρώτο και το δεύτερο γυναικείο βραβείο. Η Σάντρα Μπούλοκ είναι μια ηθοποιός με χιούμορ που ξέρει να κερδίζει ανεξάρτητα από το είδος της διάκρισης. Μία μέρα μετά τη βράβευσή της με το Χρυσό Βατόμουρο για τη χειρότερη ερμηνεία της χρονιάς στην ταινία «All About Steve» απέσπασε το Όσκαρ ερμηνεύοντας την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που ξεπέρασε τα όρια μέσω της αγάπης της για τα παιδιά στην ταινία «Τhe Blinde Side»!

Η υπέροχη Μονίκ ερμηνεύοντας μια διαφορετική μητέρα από αυτήν της Σάντρα Μπούλοκ κατάφερε να κάνει και τον πιο σκληρό θεατή να λυγίσει στη «Μονάκριβη».

Όμως, και ένας Ελληνοαυστραλός έδωσε ηχηρό «παρών». Το ντοκιμαντέρ «The Cove» του Λουί Ψυχογιού απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Το «Avatar» μπορεί να μην εξασφάλισε την πρωτιά, έφυγε όμως με 3 αγαλματίδια και ένα πονηρό σχόλιο από τον Μπεν Στίλερ. Όσο για το «Ψηλά στον ουρανό», απέσπασε δύο Όσκαρ, στον αέρα...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ «The Cove» θα προβληθεί σύντομα στο πλαίσιο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Το «The Hurt Locker», πάλι, θα αρχίσει να προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 11 Μαρτίου.

Στους ρυθμούς της διασκέδασης
Όσκαρ όμως δεν σημαίνουν μόνο σπατάλη, αλλά και διασκέδαση! Τα πάρτι του Έλτον Τζον (σ.σ.: για την ενίσχυση του σωματείου του για το AIDS), του περιοδικού «Vanity Fair» και ο Χορός του Κυβερνήτη αμέσως μετά την απονομή των Όσκαρ έχουν πια καθιερωθεί. Φέτος εκτός από τα παραπάνω διοργανώθηκε και το πάρτι της Τζέιν Φόντα... με φίλες από τα παλιά.

Ξεχωριστές ήταν οι εμφανίσεις στο πάρτι του «Vanity Fair» της Χίλαρι Σουάνκ, με το σχεδόν διάφανο φόρεμά της να τραβάει τα βλέμματα, και της Βικτόρια Μπέκαμ, που επέλεξε ένα ρούχο της δικής της κολεξιόν.

Η Κέιτ Χάντσον, η Κάμερον Ντίαζ, ο Μπρένταν Φρέιζερ, η Κέιτ Μπέκινσεϊλ, ο Ζακ Έφρον, η Κέιτ Μπόσγουορθ, ο Άντριεν Μπροντί, ο Τζεφ Μπρίτζες με τη γυναίκα του, οι υποψήφιες Κάρεϊ Μάλιγκαν, Άνα Κέντρικ, Γκάμπουρι Σιμπίντ, Μέριλ Στριπ, Βέρα Φαρμίγκα ήταν μόνο μερικοί από τους λαμπερούς αστέρες που έδωσαν το «παρών». Μια βόλτα όμως από τα πάρτι έκαναν και η τηλεοπτική «Χάνα Μοντάνα» με το σύντροφο και συμπρωταγωνιστή της στη νέα δημιουργία της Disney «The Last Song». Η Μάιλι Σάιρους δεν πήρε το βλέμμα της από τον Λίαν Χέμσγουορθ ούτε στιγμή.

Τα Όσκαρ με αριθμούς
Ένα τηλεοπτικό σποτ διάρκειας 30 δευτερολέπτων στα περσινά Όσκαρ στοίχισε 1,3 εκατ. δολάρια και ήταν το χαμηλότερο κοστολόγιο από το 2002. Σε σύγκριση με το 2008, οι διαφημίσεις στα περσινά Όσκαρ κόστιζαν 23% λιγότερο, ενώ τα συνολικά κέρδη μειώθηκαν κατά 16%, φτάνοντας στα 68.000.000 δολάρια. Το ίδιας διάρκειας σποτ φέτος έφτασε τα 1,6 εκατ. δολάρια.

Στο 3.400 θέσεων «Kodak Theatre» το εισιτήριο για τους εγκεκριμένους καλεσμένους αγγίζει τα 200 δολ. Το κόστος του «θείου Όσκαρ» αγγίζει τα 500 δολ., το μέσο κόστος διαφημιστικής καμπάνιας για την υποστήριξη υποψήφιας ταινίας τα 5.000.000 δολ., ενώ το κόστος ταχείας σύνδεσης με το Διαδίκτυο μέσα από το χώρο που γίνεται η τελετή για τους δημοσιογράφους είναι μόλις 500 δολάρια.

Το δίκτυο ABC που προβάλλει την τελετή πληρώνει περισσότερα από 65 εκατ. δολ. το χρόνο για πνευματικά δικαιώματα, ποσό που διαχειρίζεται η ακαδημία για λειτουργικά της έξοδα, υποτροφίες και ειδικές προβολές.

Από τους ενεργούς ηθοποιούς κατόχους Όσκαρ μόλις οι 17 από τους 35 είναι υψηλά αμειβόμενοι. Το 21% των βραβευμένων ηθοποιών πήρε την κάτω βόλτα μετά τη βράβευσή του και 5 πέθαναν απρόσμενα μετά τη νίκη τους.

Οι διάσημοι δέχονται να νοικιάσουν ρούχα μέσης αξίας από 1.500 μέχρι και 6.000 δολαρίων και ο μέσος αριθμός ρούχων που δοκιμάζουν οι γυναίκες καλεσμένες ή υποψήφιες φτάνουν τα 100. Αν αποφασίσουν να «ραφτούν», θα πρέπει να... ξηλώσουν πρώτα τις τσέπες τους, αφού μια δημιουργία διάσημου σχεδιαστή φτάνει τα 15.000 δολ.

Το κόστος των παπουτσιών που φοριούνται τη μεγάλη βραδιά αγγίζει τα 1.500 δολάρια στις γυναίκες και τα 700 στους άντρες, ενώ για μαλλιά και μακιγιάζ ξοδεύονται περίπου 4.000 δολ. Μαζί με το κόστος αγοράς κοσμημάτων η κάθε υποψήφια θα πρέπει να διαθέσει περίπου 75.000 δολ.!