Οδυσσέας Σταμούλης: "Θέλω να γίνω μπαμπάς"

04.03.2010
Ένας ηθοποιός με χαμηλό προφίλ. Σοβαρός και συνεσταλμένος, ο Οδυσσέας Σταμούλης μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για όλα και αναφέρει αλήθειες για τον καλλιτεχνικό χώρο που δύσκολα βγαίνουν από το στόμα κάποιου ηθοποιού. Ασυνήθιστο αλλά και σοκαριστικό ταυτόχρονα!

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Ένας ηθοποιός με χαμηλό προφίλ. Σοβαρός και συνεσταλμένος, ο Οδυσσέας Σταμούλης μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για όλα και αναφέρει αλήθειες για τον καλλιτεχνικό χώρο που δύσκολα βγαίνουν από το στόμα κάποιου ηθοποιού. Ασυνήθιστο αλλά και σοκαριστικό ταυτόχρονα!

Είσαι πολλά χρόνια στο χώρο. Πώς ορίζεις την επιτυχία;

«Επιτυχία είναι να μην έχεις συγκεκριμένη ώρα να ξυπνήσεις το πρωί. Εγώ έχω υποχρεώσεις και δεν μπορώ να το κάνω, οπότε η επιτυχία είναι μακριά ακόμα. Άλλη η επιτυχία στην τέχνη και άλλη στο επάγγελμα. Επιτυχημένοι είναι η Παξινού, ο Χορν, ο Μινωτής...Εμείς είμαστε επιτυχημένοι επειδή κάνουμε τηλεθέαση. Αν δεν κάνεις σίριαλ για ένα χρόνο, σε ρωτάνε στο δρόμο: "Πού σε ξέρω, ρε φίλε; Πήγαμε στρατό μαζί;". Σε θυμούνται όμως στο επόμενο σίριαλ. Επάγγελμα κάνουμε" Εργάτες είμαστε!».

Η «Ζωή της άλλης» κάνει ρεκόρ τηλεθέασης, αυτό δεν είναι επιτυχία;

«Πιστεύαμε ότι θα πετύχει στα νούμερα, αλλά κανείς δεν περίμενε το 55-60%. Οι επαναλήψεις έκαναν ακόμα και 30%. Ασύλληπτο για καθημερινή σειρά».

Πολλοί συνάδελφοί σου σνομπάρουν το καθημερινό.

«Οφείλεται στο ότι έχουν μια αντίληψη "αρχοντοχωριάτη". Η Ελλάδα είναι μια μικρή γωνίτσα, μια επαρχία των Βαλκανίων όπου όλες αυτές οι επιδείξεις ανωτερότητας και αλαζονείας δεν έχουν νόημα. Ίσως έχουν εξασφαλίσει τη διεισδυτικότητά τους σε χώρους που τους εξασφαλίζουν πράγματα που είναι πιο "σημαντικά" από ένα καθημερινό σίριαλ. Για μένα είναι διέξοδος για έκφραση και επαγγελματική δημιουργία».

Σε «σόκαρε» μέσα σου ώστε να αναρωτηθείς: «Μεγάλωσα τόσο για να μου δίνουν ρόλο με τόσο μεγάλα παιδιά και εγγόνια»;

«Μου πέρασε μια σκέψη, αλλά το είδα σαν μια άλλη ευκαιρία. Πολλοί δικοί μου μου είπαν: "Πώς μεγάλωσες έτσι;". (Γέλια.) Κάθομαι και παρακολουθώ τα επεισόδια για να δω πόσο έχω γεράσει, αλλά δεν το βλέπω. Μια χαρά μου φαίνομαι». (Γέλια.)

Κορυφαία στιγμή της καριέρας σου θεωρείς αυτήν που εμφανίστηκες στην Επίδαυρο;

«Παλεύω εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχω ξεχωρίσει κάποια στιγμή, γιατί το θεωρώ αλαζονεία. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου? έρχεται. Δεν ξέρω πότε ένας ηθοποιός φτάνει στην κορυφή. Αν θεωρήσει ότι έφτασε, εφησυχάζει. Μαθαίνεις συνεχώς και θέλεις περισσότερα. Είναι κράμα ματαιοδοξίας και φιλοδοξίας».

Τι ρόλο παίζει η αμοιβή;

«Σε όλη μου την καριέρα έπαιζε ρόλο, γιατί έπρεπε από πολύ μικρός να ζω από αυτό. Αν έχω να επιλέξω ανάμεσα σε μια δουλειά που με εκφράζει και σε μία που δεν με εκφράζει αλλά έχει καλά χρήματα, θα πάω σ’ εκείνη με τα λεφτά, γιατί πρέπει να φάω και να πληρώσω το νοίκι μου. Να πω ψέματα; Ακόμα και οι πιο δημοφιλείς αυτής της εποχής μη νομίζεις ότι έχουν 10 προτάσεις και επιλέγουν τη μία? Παραμύθια! Μεταξύ δύο προτάσεων επιλέγεις τη μία. Ενώ το πιο συνηθισμένο είναι να έχεις μία και να κάνεις αυτήν. Οι τρομερές αμοιβές είναι για 5 ανθρώπους. Οι ηθοποιοί είναι 10.000».

Η δόξα;

«Τι; Στα 48 μου να σκεφτώ ότι είμαι δοξασμένος επειδή με ξέρει όλος ο κόσμος; Επειδή παίζω σε καθημερινό σίριαλ;».

Όταν η τέχνη γίνεται δουλειά, ποιο είναι το μυστικό για να μην κουράζεσαι;

«Η τέχνη της υποκριτικής ήταν πάντα ιδιόμορφη δουλειά. Ο ηθοποιός υπάρχει από τη στιγμή που δουλεύει. Περνάς καλά κάνοντας τη δουλειά σου. Δίνονται όλες οι δυνατότητες, από το καθημερινό έως το πιο κουλτουριάρικο θέατρο».

Αποταμιεύεις χρήματα;

«Όχι, ποτέ. Αν το έκανα, θα είχα 5 πολυκατοικίες».

Άρα, πληρώνεστε καλά οι ηθοποιοί...

«Έχω δουλέψει πολύ, μέχρι και 18ώρα την ημέρα. Άλλοι παίρνουν τα ίδια από μια δουλειά κι εγώ έκανα 4! Δεν έκανα τη ζωή του ανθρώπου που σκεφτόταν το αύριο. Τώρα είμαι οικογενειάρχης και πιο ώριμος. Σκέφτομαι να γίνω και μπαμπάς».

Στο δεύτερο γάμο σου η σύζυγός σου είναι εκτός καλλιτεχνικού χώρου, σε αντίθεση με τον πρώτο. Είναι καλύτερα;

«Δεν είναι απόλυτο. Και οι δύο πλευρές έχουν τα υπέρ και τα κατά. Η "φυσιολογική" ανέχεται κάποια πράγματα, επειδή δεν τα κατανοεί. Στην περίπτωση μιας "μη φυσιολογικής", επειδή τα κατανοεί, αυτό σε τρελαίνει. Αν πρέπει να διαλέξω, προτιμώ τη "φυσιολογική"».

Ο αδερφός σου, ο Ισίδωρος Σταμούλης, είναι ηθοποιός. Δεν θα μπορούσε να υποδυθεί τον αδερφό σου και στο σίριαλ;

«Ναι, αλλά δεν είχα ούτε έχω κάποια δυνατότητα παρέμβασης στη διανομή των ρόλων. Κι εγώ πέρασα 2-3 ακροάσεις».

Δεν δίνεις τροφή για σχόλια... Κρατάς όσο γίνεται μακριά την προσωπική σου ζωή. Έχεις σκεφτεί ότι το αντίθετο ίσως ανέβαζε το κασέ σου;

«Πριν από 7 χρόνια, χωρίς να το θέλω, έγιναν πολλά σχόλια για την προσωπική μου ζωή και με κυνήγησαν αλύπητα. Δεν το θέλω και, αν είναι αυτός ο τρόπος να ανέβει κάποιος, ας κάνουμε άλλη δουλειά. Ανατριχιάζω και ντρέπομαι ακόμα και που βλέπω τους άλλους».

Τι αντίδραση είχες τότε;

«Φοβία. Και μου έχει μείνει μέχρι σήμερα!».

Τι ωθεί τον κόσμο να παρακολουθεί το σίριαλ;

«Το θέμα είναι μια χημεία. Μια μεταφυσική που συμβαίνει στο εκεί και τότε. Έχει καλό σενάριο που εξελίσσεται γρήγορα, καλή σκηνοθεσία και καστ».

Ο ρόλος ήταν της επιλογής σου; Σου τον έδωσαν ή τον διάλεξες;

«Μου τον πρότειναν και μου άρεσε. Δεν έχω παιδιά και εγγόνια, αλλά ο ρόλος έχει μια ωριμότητα που περνάει σε άλλες σφαίρες».

Σε ενοχλεί όταν ένας νέος ηθοποιός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με σένα και αμείβεται με περισσότερα χρήματα;

«Αν κάνει ρόλο που δεν μπορούσα να έχω εγώ εκ του σεναρίου, όχι. Αν κάνουμε αντίστοιχα πράγματα και η τάδε έκανε γυμνό εξώφυλλο και παίρνει προβάδισμα στη μαρκίζα, ναι, με ενοχλεί. Όχι όμως καταλυτικά. Εργαζόμαστε για να ζήσουμε. Στο πλαίσιο της δουλειάς είναι αυτά».