Θρίλερ χωρίς τέλος

08.01.2010
Ολέθρια λάθη των γιατρών, εγκληματική αμέλεια ή απλώς άτυχος... Η απάντηση, απ’ ό,τι φαίνεται, θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες. Η οικογένεια αλλά και οι στενοί φίλοι του Νίκου Κακαουνάκη, του ορφανού φτωχόπαιδου από την Κρήτη που κατέκτησε τη δημοσιογραφία, κάνουν λόγο για λανθασμένη εκτίμηση των γιατρών και αμέλεια.

Ολέθρια λάθη των γιατρών, εγκληματική αμέλεια ή απλώς άτυχος... Η απάντηση, απ’ ό,τι φαίνεται, θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες. Η οικογένεια αλλά και οι στενοί φίλοι του Νίκου Κακαουνάκη, του ορφανού φτωχόπαιδου από την Κρήτη που κατέκτησε τη δημοσιογραφία, κάνουν λόγο για λανθασμένη εκτίμηση των γιατρών και αμέλεια. Οι γιατροί του «Ευαγγελισμού», από την άλλη, και ειδικότερα ο χειρουργός Σωτήρης Στυλογιάννης μιλάνε για μια ατυχή αλλά και σπάνια περίπτωση.

«Ο Νίκος είχε ένα σπάνιο σύνδρομο, που μόνο 70 ακόμη τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, ήδη η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για την υπόθεση νοσηλείας του Νίκου Κακαουνάκη. Πάντως, στην πρώτη εξέταση του ιατρικού φακέλου η διοίκηση του Ευαγγελισμού δεν διαπιστώνει ασάφειες ή ερωτηματικά, αποδεχόμενη επί της ουσίας την άποψη που διατύπωσαν οι γιατροί, και κάνει λόγο για μια σπάνια μετεγχειρητική επιπλοκή.

Τι λένε οι γιατροί
Ήδη ο γιατρός Σωτήρης Στυλογιάννης υποστήριξε πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν και ότι όσοι πρότειναν στην οικογένεια τη μεταφορά του δημοσιογράφου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο απλώς τους έδιναν ψεύτικες ελπίδες.

Σύμφωνα με το θεράποντα ιατρό, ο Νίκος «έφυγε» λόγω ενός σπάνιου συνδρόμου που εμφανίζεται σε μετεγχειρητικές καταστάσεις. Μάλιστα, σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί μόνο 70 τέτοια περιστατικά. Τι ακριβώς συνέβη;

Ο κ. Στυλογιάννης τόνισε πως η επιπλοκή κατέστρεψε τις νευρικές ίνες του εντέρου, με αποτέλεσμα αυτό να μη λειτουργεί καθόλου. Συγκεκριμένα, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό: «Ήταν 100% άτυχος. Με 2.000 επεμβάσεις που έχουμε κάνει στο πεπτικό κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι τον σκοτώσαμε». Πάντως, το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια τις επόμενες ημέρες, καθώς η οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη επιμένει πως θα φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Ήδη ο ιατρικός του φάκελος βρίσκεται στην Αμερική, όπου θα μελετηθεί και με βάση τα αποτελέσματα θα κινηθεί ανάλογα και η οικογένεια.

Μόνη του έννοια το «Καρφί»
Υπήρξε ακούραστος, ειλικρινής, ουσιαστικός και κυρίως συνεπής, τόσο απέναντι στον απλό κόσμο, τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια στήριζε με το ρεπορτάζ του, όσο και στους ανθρώπους που δούλευαν δίπλα του στο «Καρφί». Ο Νίκος Κακαουνάκης ήταν σίγουρα μοναδικός και τρυφερός με τους ανθρώπους που αγαπούσε. Σε μία από τις τελευταίες -σπάνιες- συνεντεύξεις του, στα μέσα Μαΐου, στο ΛΟΙΠΟΝ σχολίασε με την ειλικρίνεια την οποία τον χαρακτήριζε τα τηλεοπτικά πρόσωπα. Μίλησε όμως και για το μεγάλο του όνειρο... Στην ερώτηση για το τι θα ήθελε να κάνει, αν είχε τη δυνατότητα, είπε αυθόρμητα: «Να βρεθεί ένας καλός αγοραστής για το "Καρφί", να το συνεχίσει, και να δουλεύω σ’ αυτό χωρίς να έχω αυτό το άγχος».

Ήθελε να είναι απολύτως συνεπής απέναντι στους συνεργάτες του στην εφημερίδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπέγραψε το τελευταίο τσεκ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα κι ενώ βρισκόταν στην εντατική, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση με τις πληρωμές των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Η βαθιά του επιθυμία, όπως αποκάλυψε πριν από λίγους μήνες στο ΛΟΙΠΟΝ, δεν ήταν άλλη από το να απεγκλωβιστεί από τα μεγάλα οικονομικά έξοδα της εφημερίδας και να συνεχίσει τον αγώνα του σ’ αυτή με λιγότερο άγχος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΤΣΑΣ