Κάτια Δανδουλάκη: "Έζησα το μεγάλο έρωτα"

29.12.2009
Είναι η «γουρλού» της τηλεόρασης και η λατρεμένη της AGB. H Κάτια Δανδουλάκη μοιράζεται ανάμεσα στους «Επισκέπτες» και στη «Ζωή της άλλης». Μας δίνει τις ευχές της για την καινούργια χρονιά, μας αποκαλύπτει τι της λείπει πολύ αυτές τις γιορτές και μιλάει για τις ανατροπές στην καθημερινή τηλεοπτική σειρά που πρωταγωνιστεί αλλά και στη ζωή της.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Είναι η «γουρλού» της τηλεόρασης και η λατρεμένη της AGB. H Κάτια Δανδουλάκη μοιράζεται ανάμεσα στους «Επισκέπτες» και στη «Ζωή της άλλης». Μας δίνει τις ευχές της για την καινούργια χρονιά, μας αποκαλύπτει τι της λείπει πολύ αυτές τις γιορτές και μιλάει για τις ανατροπές στην καθημερινή τηλεοπτική σειρά που πρωταγωνιστεί αλλά και στη ζωή της.

Το να συναντήσεις την Κάτια Δανδουλάκη αυτόν τον καιρό είναι σαν να αναζητάς τους τυχερούς αριθμούς του Τζόκερ. Κι αυτό γιατί ζει σε ρυθμούς εξοντωτικούς, με ταχύτητες πρωταθλήτριας. Χρόνια τώρα κάνει «πρωταθλητισμό» στο θέατρο και στην τηλεόραση, κερδίζοντας πάντα την πρώτη θέση. Εμείς καταφέραμε να την εντοπίσουμε σ’ ένα μικρό διάλειμμά της και να «γευτούμε» λίγη από τη φιλοσοφία της ζωής της, που συνοψίζεται σε μία λέξη: αγάπη!

«Επισκέπτες»... Γιατί διαλέξατε ένα μεταφυσικό θρίλερ;

«Για δύο σεζόν είχα παίξει την κωμωδία "Παρακαλώ... ας μείνει μεταξύ μας" των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου και λαχτάρησα, επειδή είμαι άνθρωπος των εναλλαγών, μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα. Ενθουσιάστηκα με αυτό το έργο, γιατί θέτει μεγάλα ερωτήματα, όπως τι έχουμε έρθει να κάνουμε σε αυτήν τη ζωή, ποιοι είμαστε, πώς θα ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, πώς θα χειριστούμε τις αδυναμίες μας, τα πάθη μας, τους έρωτές μας. Κι έχει ένα μήνυμα που εμένα με συγκινεί βαθιά και αυτό είναι όλη η φιλοσοφία του έργου: ότι τελικά ήρθαμε στη ζωή για να βρούμε αγάπη. Η τελείωση της ψυχής μας γίνεται μόνο αγαπώντας τους άλλους και αγαπώντας εμάς οι άλλοι».

Εσείς τα έχετε βρει με τον εαυτό σας;

«Απολύτως. Γι’ αυτό νομίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος που έχει ισορροπίες, δεν έχει απωθημένα. Έτσι ήμουν από μικρή. Είχα ξεκαθαρίσει τα "θέλω" μου. Ό,τι μου δημιουργούσε ανισορροπία το πετούσα από πάνω μου».

Μιλήσατε για αδυναμίες και πάθη που φέρνει στο φως αυτό το έργο. Νιώθετε ότι έχετε αδυναμίες και πάθη ακόμα ή είχατε και καταφέρατε να τα νικήσετε;

«Είχα. Τα έζησα και δεν θεωρώ τίποτα λάθος, όταν θέλεις τόσο πολύ να το κάνεις. Τώρα είμαι σε έναν άλλο κύκλο ζωής, της απόλυτης συμφιλίωσης με την ανατροπή του τοπίου που παρουσιάζει η εικόνα της γης και των ανθρώπων σήμερα. Δεν έχω καμία διάθεση για καινούργια πάθη. Θέλω ηρεμία, να κάνω τα ταξίδια μου, να ξεκουραστώ. Η ψυχή μου αποζητάει ξεκούραση, γιατί τα τελευταία 5 χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί τρομερά, με πάρα πολύ πόνο».

Ξετινάζετε τα μηχανάκια τηλεθέασης! Η «Ζωή της άλλης» έχει ξεπεράσει το 50% σε θεαματικότητα. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

«Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Καταρχήν διαλέγω τις τηλεοπτικές δουλειές με το ένστικτό μου, το οποίο είναι ίσως αλάνθαστο στο τι αισθάνομαι ότι ενδιαφέρει τον κόσμο. Τα πάντα εξαρτώνται από την καλή παραγωγή, το μύθο και ποιοι θα είναι πλάι μου».

Ακούγεται ότι η σειρά θα πάει και του χρόνου, αλλά δεν έχετε πει ακόμα το «ναι», γιατί θέλετε να κάνετε καλύτερη οικονομική διαπραγμάτευση...

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν θα το έλεγα, γιατί δεν μ’ αρέσει να επαίρομαι, αλλά αυτή είναι η στάση που τηρώ χρόνια τώρα και το ίδιο έκανα στη "Λάμψη" και τη ?Βέρα στο δεξί?: ζητάω ό,τι θέλω στην αρχή, όταν όμως είναι να συνεχιστεί μια δουλειά και ο άλλος έχει βασιστεί επάνω μου, ουδέποτε εγείρω απαιτήσεις. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη χρονιά, επειδή το κανάλι έθεσε θέμα λιτότητας, συμφώνησα χωρίς δεύτερη κουβέντα».

Αληθεύει ότι φέτος δεν θα υπάρξει ερωτικός παρτενέρ για σας στη σειρά, παρόλο που οι φαν διαφωνούν;

«Κι εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος να μην υπάρξει έρωτας, γιατί πάντα οι ερωτικές ιστορίες αρέσουν στο κοινό. Στη σειρά είμαι μια νέα γιαγιά και εγώ είμαι υπέρ του να βλέπει η γυναίκα της ανάλογης ηλικίας ότι έχει δικαίωμα στη ζωή και στον έρωτα. Ίσως όμως το κρατάνε ακόμα έτσι, γιατί είχαν το ενδεχόμενο μιας δεύτερης σεζόν, οπότε θέλουν να έχει μια ερωτική ιστορία όταν διαμορφωθεί διαφορετικά ο χαρακτήρας της».

Εσείς ζήσατε έναν πολύ μεγάλο έρωτα με τον Μάριο Πλωρίτη. Θέλετε να ξαναερωτευθείτε;

«Δεν έχω καμιά διάθεση για κάτι τέτοιο. Έχω όμως τη διάθεση να ξαναβρώ τις καθημερινές μου χαρές, τις οποίες έχω χάσει τελείως. Έχοντας ζήσει κάτι απολύτως ολοκληρωτικό, τι διάθεση να έχεις για να ξαναερωτευθείς; Και πάντα γίνεται μια σύγκριση μέσα σου και λες "εγώ το έζησα όλο αυτό στο μέγιστο βαθμό, το χάρηκα". Είμαι ένας άνθρωπος ικανοποιημένος, ευγνώμων στη ζωή και από κει και πέρα προσπαθώ να συμβιβαστώ με αυτά που μου προσφέρει τώρα η ζωή, για να μην είμαι αγνώμων από εδώ και πέρα».

Σας πονάνε ακόμα οι μεγάλες «απώλειες» της ζωής σας; Ο πατέρας, η μητέρα σας, ο Μάριος Πλωρίτης...

«Πάντα πονάει αυτό. Δεν το θεωρώ όμως σαν σακατιλίκι, σαν κάτι που με άφησε "ανάπηρη". Γιατί θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι μου έδωσαν τόση αγάπη που με ευλογήσανε. Αλλά νιώθω μια μεγάλη ορφάνια, την οποία καλύπτουν οι φίλοι μου».

Τι θέλετε να αλλάξετε στην Κάτια την καινούργια χρονιά;

«Θα ήθελα να αρχίσει η Κάτια να προσέχει λίγο περισσότερο τον εαυτό της. Τον έχει πολύ παραμελημένο. Και θα το κάνω αυτό. Το έχω τάξει στον εαυτό μου».

Είστε λαμπερή, χορτασμένη, πετυχημένη, λατρεμένη από τον κόσμο. Υπάρχει κάτι που αυτά τα Χριστούγεννα σας κάνει να δακρύζετε;

«Υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία με κάνουν να δακρύζω και είναι στο παρελθόν μου το ευτυχισμένο, που δεν υπάρχει πια. Όμως, η ζωή συνεχίζεται και έχω μέσα μου μια ευλογημένη "προίκα" από αγάπη και από αυτήν αντλώ δύναμη για να προχωρήσω».

Έμαθα ότι στη «Ζωή της άλλης» θα υπάρξουν φοβερές ανατροπές. Ο γιος σας θα σας στείλει φυλακή, στη συνέχεια θα χάσετε την περιουσία σας και θα πέσετε σε κώμα. Αληθεύουν αυτά;

«Ναι. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια κάθαρση σε αυτόν το χαρακτήρα.

Και αυτό είναι που περιμένει ο κόσμος. Τι θα είναι εκείνο που θα κάνει την ηρωίδα να ξαναγίνει ανθρώπινη. Αν ξαναγίνει...».

Τι ευχή δίνετε στον εαυτό σας αλλά και στον κόσμο για το 2010;

«Να έχουμε ψυχική ισορροπία και υγεία. Θα ήθελα αυτό το ζόρι που περνάει όλη η ανθρωπότητα και αυτή η τρέλα της επιθετικότητας να λείψουν από τον κόσμο και να καταλάβουνε ότι η ζωή είναι ένα πολύ μικρό μαγικό παραμύθι. Δεν χρειάζεται να την κάνουμε τόσο δύσκολη. Να καταλάβουν αυτοί που είναι στην εξουσία και κυβερνάνε ότι υπάρχουν πονεμένοι άνθρωποι που θέλουν πολύ απλά πράγματα: μόνο την επιβίωσή τους. Και να ευχηθώ χαρά στην ψυχή τους. Η καινούργια χρονιά να φέρει χαρά για όλους».

Αυτά τα Χριστούγεννα πώς σας βρίσκουν ψυχολογικά;

«Πολύ κουρασμένη. Θέλω τις λίγες μέρες που δεν θα έχουμε γυρίσματα να κοιμηθώ πολύ και να κάνω και καμιά βόλτα στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες».