Ηρωική έξοδος

18.11.2009
«Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου», γράφει η πέτρινη επιγραφή δίπλα στην πύλη της εξόδου, υπενθυμίζοντας την ιστορία της πόλης. Γεγονότα του παρελθόντος που εξιστορεί η ίδια σε κάθε σύγχρονο επισκέπτη της μεταφέροντάς τον σε άλλες εποχές. Μια πόλη ξεχωριστή για περιπάτους, βόλτες με το ποδήλατο δίπλα στη λιμνοθάλασσα και ουζάκι με αβγοτάραχο και μπουργέτο.

Από τη Φωτεινή Σίμου

Μια σύγχρονη πόλη που έχει καταφέρει να διαφυλάξει πίσω από τα τείχη της μια παλιομοδίτικη αύρα που γοητεύει τον κάθε επισκέπτη. Διατηρεί μια ατμόσφαιρα ρομαντική, χάρη στη λιμνοθάλασσα ?αυτόν τον καιρό φιλοξενεί σπάνια πουλιά?, στους καλαμιώνες, στα σπιτάκια που στέκονται με πασσάλους πάνω από το νερό, στα βουνά αλατιού που σχηματίζουν τις αλυκές, στους ανθρώπους που κυκλοφορούν με τα ποδήλατά τους και στους ζωηρούς φοιτητές, που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια φιλί ζωής στα στέκια της πόλης. Από την άλλη, μια βόλτα στον Κήπο των Ηρώων, ένας περίπατος προς την Τουρλίδα, ένας ελληνικός στα παραδοσιακά καφενεία με τους κιμπάρηδες παππούδες θα σας ταξιδέψουν στην Ιστορία.

Διαμονή
«Avra Inn Hotel»: Θα το βρείτε στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, στην κεντρική πλατεία. Προτιμήστε τα δωμάτια που βλέπουν στην πλατεία Μπότσαρη. Τηλ.: 26310-22281, από 40 ευρώ το δίκλινο.

«Θεοξένια»: Βρίσκεται δίπλα στη φημισμένη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Προσφέρει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών με την εγγύηση 3 αστέρων και μια αρχοντιά από μια άλλη εποχή. Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σουίτες, τετράκλινα, τρίκλινα, δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια. Τηλ.: 26310-22493, 23303, από 74 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Liberty Hotel»: Στην είσοδο της πόλης, απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων. Το ξενοδοχείο διαθέτει 140 άνετα, λιτά δωμάτια και 6 οικογενειακές σουίτες. Στη διάθεσή σας και ένα εστιατόριο με ντόπιες νοστιμιές. Τηλ.: 26310-24831, www.hotelliberty.gr, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό
«Δημητρούκας»: Πρόκειται για την πιο δημοφιλή ταβέρνα της πόλης. Όλοι, επισκέπτες και ντόπιοι, μαζεύονται για να απολαύσουν φρέσκα ψάρια, άλλα και ντόπια, ζουμερά κρέατα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Τηλ.: 26310-23237.

«Λόντζα»: Στην παραλία της Αγίας Τριάδας και με πιάτο τη λιμνοθάλασσα θα δοκιμάσετε ψητό χέλι από τα ιβάρια των ντόπιων ψαράδων. Όταν το θερμόμετρο πέφτει αρκετά, θα βρείτε και θεραπευτική, θερμαντική ψαρόσουπα με μπόλικες πατατούλες και καρότα. Τηλ.: 6972469163.

«Μαρ-Όκια»: Ο ιδιοκτήτης θα σας εξηγήσει το λόγο που βάφτισε έτσι το μαγαζί. Ένας από τους πιο καλαίσθητους χώρους του Μεσολογγίου με παλιά έπιπλα και σερβίτσια-αντίκες που έχουν συγκεντρωθεί με μεράκι και γούστο. Τηλ.: 26310-26382.

«Αλυκές»: Τα καλύτερα και σε μεγαλύτερη ποικιλία θαλασσινά και ψάρια θα τα βρείτε εδώ, στις εξέδρες πάνω από το νερό. Τηλ.: 26310-24327.

«Όλα χύμα»: Φοιτητικό στέκι για πιο χαλαρές στιγμές. Το βιολογικό κρασί συνοδεύει περίφημα καταπληκτικούς μεζέδες. Τηλ.: 26310-55977.

Τι άλλο να κάνετε

  • Βαρκάδα με τη γνωστή «γαΐτα» (βάρκα για ρηχή πλεύση), που μπορεί να σας πάει σε ένα από τα μικρά νησάκια της λιμνοθάλασσας.
  • Περίπατο από την πόλη προς την Τουρλίδα, που αυτόν τον καιρό θα είναι γεμάτη πουλιά που έχουν έρθει για να ξεχειμωνιάσουν.
  • Να θαυμάσετε το αρχοντικό όπου μεγάλωσε και έζησε ο πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας Σπυρίδων Τρικούπης. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Τρικούπη.
  • Να επισκεφτείτε το ησυχαστήριο του λόρδου Βύρωνα, την Παναγία της Φοινικιάς στο δρόμο προς το Αιτωλικό, χωμένο μέσα στα νερά της λιμνοθάλασσας.
  • Να κάνετε ποδήλατο, όπως όλοι οι ντόπιοι, που κάνουν όλες τις δουλειές τους με αυτό.

Πώς θα πάτε

Με αυτοκίνητο από την Αθήνα. Το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες από την εθνική οδό και περιλαμβάνει διέλευση από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

5 λόγοι για να βρεθείτε  στην πόλη των ηρώων

1. Για να περπατήσετε στα δρομάκια της πόλης με τα γραφικά καφενεδάκια. Εδώ το ουζάκι φτάνει με ντομάτα, ελιά, τυρί, ίσως και άγριο αγκιναράκι.

2. Για να δείτε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης τις προτομές των πέντε Μεσολογγιτών πρωθυπουργών (Σπυρίδων Τρικούπης, Ζηνόβιος-Ζαφείριος Βάλβης, Δημήτριος Βάλβης, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, Χαρίλαος Τρικούπης).

3. Για να πνίξετε όλες τις σκοτούρες στα ρηχά της λιμνοθάλασσας. Δείτε από κοντά και τις «πελάδες», τα παραδοσιακά σπίτια των ψαράδων που είναι χτισμένα μέσα στο νερό.

4. Για την πλούσια ντόπια κουζίνα: Τα χέλια τρώγονται βραστά, ψητά και στη σούβλα, ο παστός σπάρος με λαδολέμονο ή σκέτος. Το μπουργέτο είναι κέφαλοι μαγειρεμένοι στην κατσαρόλα και οι λίγδες μικρές τσιπούρες τηγανητές.

5. Για να περπατήσετε στον Κήπο των Ηρώων με τις προτομές και το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, στο οποίο συνήλθε η Επιτροπή Αγώνα στις 6 Απριλίου 1826 και αποφάσισε την ηρωική έξοδο.