Άρωμα παλιάς Αθήνας στη γειτονιά του «10»

24.07.2007
Ενα νοσταλγικό ταξίδι σε μια αυθεντική γειτονιά του 50 έκαναν όσοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο σκηνικό του σίριαλ του Alpha «10» την περασμένη Τρίτη.

Ενα νοσταλγικό ταξίδι σε μια αυθεντική γειτονιά του 50 έκαναν όσοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο σκηνικό του σίριαλ του Alpha «10» την περασμένη Τρίτη. Μια ολόκληρη γειτονιά αναβίωσε στις παλιές εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, που θα στεγάσει τα όνειρα, τις ελπίδες και την καθημερινότητα των ηρώων του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση. Η βραδιά που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha για να ξεναγήσει τους τηλεοπτικούς συντάκτες στα σκηνικά του σίριαλ είχε άρωμα από την παλιά Αθήνα...

Μπροστά μας ζωντάνεψαν το καφενείο-παντοπωλείο του Μιχάλη, το μαγαζί με τις κρέμες προσώπου του Φουντούκου, το μοδιστράδικο, το ιατρείο, το επιπλοποιείο, το κρεοπωλείο, το οπωροπωλείο, το υποδηματοποιείο, το σιδηρουργείο και τα ναυτιλιακά γραφεία. Αφουγκραστήκαμε τα ένοχα μυστικά, τους ερωτικούς ψιθύρους και τους άγριους καβγάδες στο οινοποιείο και στο σπίτι του Καλογερά, στο σπίτι του Νταηγιώργη, του Χαριτάκη, του Φουντούκου και στο δωμάτιο της Ελενάρας.

Εκτός όμως από το εντυπωσιακό σκηνικό με τα σπίτια και τα μαγαζιά, τα μπαλκόνια με τα απλωμένα ρούχα, τα παλιά αντικείμενα αλλά και τις ιστορίες των ηρώων, μια ιδιαίτερη πινελιά έδωσαν και τα εδέσματα, τα οποία θύμισαν σε όλους τις γεύσεις μιας άλλης εποχής, που βρίσκεται πίσω στο χρόνο, στην εποχή της αθωότητας...

Η βανίλια «υποβρύχιο», τα γλυκά του κουταλιού, οι λουκουμάδες, τα παγωτά χωνάκι, ο γύρος με την πίτα, τα τηγανητά καλαμαράκια. Γεύσεις και εικόνες που άναψαν τη φωτιά της νοσταλγίας.

Γνωρίσαμε, όμως, και τους ηθοποιούς που θα ενσαρκώσουν τους ήρωες του βιβλίου. Ανάμεσά τους, η Ρένη Πιττακή, ο Σωτήρης Χατζάκης, η Μαρία Ζορμπά, η Μαριάνθη Σοντάκη, ο Ιωσήφ Πολυζωίδης, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Ερρίκος Λίτσης, ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, ο Στράτος Χρήστου, ο Άρης και ο Άγγελος Καρατζάς και ο Γιώργος Μαυροδάκος, ενώ ο Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια στη μικρή οθόνη, θα ερμηνεύσει το ρόλο του Καλογερά. Τη σκηνοθεσία της σειράς θα κάνει η Πηγή Δημητρακοπούλου, ενώ τα κοστούμια, που πραγματικά θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην αναβίωση εκείνης της εποχής, έχει κάνει η ενδυματολόγος Μαρία Κοντοδήμα.

Βίκυ Διαμάντη