Τέλος το τραγούδι για τον Τόλη

22.06.2007
Τίτλους τέλους στην πολύχρονη και άκρως επιτυχημένη του πορεία στο τραγούδι θα βάλει πολύ σύντομα ένας από τους τελευταίους «μεγάλους» μας τραγουδιστές, ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Aπό τον Βαγγέλη Στεργίου

Για περισσότερο από δύο χρόνια ο Τόλης «βασανίζεται» από σκέψεις που αφορούν τη δουλειά του. Το επάγγελμα με το οποίο έγινε γνωστός, στη συνέχεια είδωλο και στην πορεία μύθος τον έχει πληγώσει. «Η σημερινή νυχτερινή Αθήνα δεν έχει σχέση με αυτά που εγώ ήξερα», φέρεται να λέει με παράπονο στους δικούς του ανθρώπους. Φειδωλός στις δηλώσεις του, δεν εκφράζει δημόσια τα συναισθήματά του, όμως, όπως λένε τα άτομα που τον αγαπούν και βρίσκονται δίπλα του, είναι πολύ πικραμένος από τα μουσικά πράγματα. Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες υπηρετεί το τραγούδι μετρώντας χιλιάδες θαυμαστές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάσταση στη μουσική βιομηχανία και τη δισκογραφία τον έχουν απογοητεύσει. «Όσο και αν θέλει να παραμείνει στο πάλκο, οι καταστάσεις δεν τον βοηθούν», σχολιάζουν οι άνθρωποί του. «Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκρίνει και να του αρέσει το ίδιο η εποχή που ξεκινούσε με το σήμερα».

Είναι από εκείνους που επιμένουν να ισχυρίζονται πως η νυχτερινή Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με τις δεκαετίες που εκείνος ανδρώθηκε σαν καλλιτέχνης. Αυτοί οι φίλοι που τον αγαπούν εκφράζουν τη γνώμη και τις σκέψεις του: «Τι να πει και ο Τόλης, που, όταν έγινε διάσημος, για να τραγουδήσει κάποιος έπρεπε να έχει και αξία και πάνω απ όλα σωστή φωνή; Τότε που δεν υπήρχε η δυνατότητα να πληρώσει κάποιος για να ηχογραφήσει ένα δίσκο και να αυτοαποκαλείται τραγουδιστής, καλλιτέχνης». «Δεν έχω εγώ θέση σ' αυτόν το χώρο πια», εξομολογείται ο ίδιος. Και όπως μας είπαν οι φίλοι του, «έχει αποφασίσει να τα εγκαταλείψει». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο «μεγάλος» Τόλης σκέφτεται να αφήσει το τραγούδι. Ένας άλλος είναι η οικογένειά του, στην οποία θέλει να αφοσιωθεί. Η μικρή του κόρη μεγαλώνει και έχει ανάγκη από τον πατέρα της, ιδιαίτερα τώρα που η πολιτική καριέρα της μητέρας της βρίσκεται σε άνοδο και της κλέβει χρόνο. Πάντα όμως η Άντζελα Γκερέκου στηρίζει τον Τόλη σε κάθε του απόφαση.

Φεύγει στις δόξες του
Ο τρίτος και κυριότερος λόγος είναι ότι ο Τόλης, που αποχαιρετά τη δεκαετία των εξήντα και που καλλιτεχνικά βρίσκεται ακόμη στο απόγειο της καριέρας του, καθώς θεωρείται από τα καλύτερα «χαρτιά» της νύχτας, θέλει να τον θυμάται ο κόσμος θαλερό και ακμαίο. Ακολουθώντας τα βήματα του «μεγάλου» Στέλιου Καζαντζίδη, επιθυμεί να αποσυρθεί πάνω στη δόξα του. Σύμφωνα λοιπόν με το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον, ο γνωστός καλλιτέχνης σκέφτεται να ηχογραφήσει έναν ακόμα δίσκο, αφιερωμένο στους θαυμαστές του, με κομμάτια που θα αγγίζουν 100% τον ίδιο. Παράλληλα, το ίδιο σκέφτεται να κάνει και με τις πίστες. Επίσης, θέλει να εμφανιστεί για τελευταία φορά με το σχήμα που αυτός θα επιλέξει και ένα αποχαιρετιστήριο πρόγραμμα. Μοιράστηκε τις σκέψεις του αυτές με ελάχιστους ανθρώπους που εμπιστεύεται απόλυτα και, όπως ήταν φυσικό, τους στεναχώρησε όλους. Δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι αυτά τα λόγια τα λέει ο Τόλης. Ο δικός τους Τόλης, που ζει για το τραγούδι! Βάλθηκαν να τον μεταπείσουν, αλλά, όσο και αν προσπαθούν, πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν πολλά. Ο τραγουδιστής του έρωτα θέλει να αφήσει το επάγγελμα αυτό όσο είναι ακόμα Νο 1 και να μη χρειαστεί να κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του, τόσο δισκογραφικά όσο και σε χώρους νυχτερινούς, όπως αναγκάστηκαν να κάνουν πολλοί συνάδελφοί του.

Η ώρα της αυτοβιογραφίας
Ο τραγουδιστής έχει πει δημόσια πως θέλει να γράψει ένα βιβλίο. Αυτό θα γίνει σύντομα. Μια βιογραφία που θα τα λέει όλα, δίχως να αποκρύπτει τίποτα! Θα είναι μια καλή ευκαιρία να δώσει και απαντήσεις στους θαυμαστές του για όσα έχουν συμβεί στη ζωή του και πιθανότατα κάποιες αλήθειες να διαστρεβλώθηκαν εις βάρος του. Μια συγγραφή-κατάθεση καρδιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ