Διάδοχοι... του έργου της

15.06.2007
Το καλοκαίρι της «θλιμμένης πριγκίπισσας» θα μπορούσε να είναι o τίτλος μιας ταινίας, ενός βιβλίου Δεν είναι όμως, αλλά φέτος το καλοκαίρι, που συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, θα δούμε, θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε πολλά.

Από τον Νίκο Ζαμπάρα

Ενα από αυτά ότι τα παιδιά της Γουίλιαμ και Χάρι ετοιμάζουν μια συναυλία την 1η Ιουλίου (σ.σ.: η ημέρα που γεννήθηκε) στο Γουέμπλεϊ προς τιμήν της. Αφιερωμένη στη μνήμη της μαμάς τους, λοιπόν, θέλοντας να δείξουν ότι η κληρονομιά που τους άφησε είναι πιο μεγάλη από τους τίτλους που φέρουν. Να την τιμήσουν, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, δεδομένου ότι θεωρούν πως δεν έχει τιμηθεί κυρίως από το παλάτι, όπως της άρμοζε!

Η Νταϊάνα μπορεί να έχασε τη μάχη με τη ζωή στο τούνελ της γέφυρας Αλμά του Παρισιού στις 31 Αυγούστου του 1997, ωστόσο εκείνο που κέρδισε έστω και αν δεν μπόρεσε να το δει είναι η σωστή ανατροφή των παιδιών της. Τόσο ο Γουίλιαμ όσο και ο Χάρι έχουν ενστερνιστεί τα στοιχεία εκείνα που ήθελε να τους εμφυσήσει η μητέρα τους και αυτό το δείχνουν με τον τρόπο που ζουν. Οι βασιλικές απαγορεύσεις και το πρωτόκολλο μπορεί να μην επιτρέπουν πολλά πολλά στους πρίγκιπες, οι οποίοι πάντως φροντίζουν να εμφανίζονται πιο προσιτοί από τον πατέρα τους Κάρολο, πιο καθημερινοί.

Κατά μάνα, κατά γιους!
Βασικό μέλημα της Νταϊάνα ήταν να μεταδώσει στα παιδιά της την αγάπη για τους συνανθρώπους τους, να τους γνωρίσει τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, τον πόνο και να τα αναθρέψει σωστά. Τους έδειχνε την καθημερινότητα δεν είχε διστάσει, μάλιστα, να κάνει πράξη την επιθυμία του Χάρι να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο της γραμμής Πικαντίλι, αφήνοντας άναυδους τους άλλους συνεπιβάτες τους, που δεν πίστευαν σε αυτό που έβλεπαν, τους γνώριζε τη φιλανθρωπία. Και αυτά άρχισαν να μετουσιώνονται σε πράξη χρόνια μετά το θάνατό της από τα δυο της παιδιά. Ο Χάρι ταξίδεψε στην Αφρική και βρέθηκε δίπλα σε παιδιά «χτυπημένα» από τον ιό του AIDS. Μίλησε με τα ορφανά παιδιά του Λεσότο, τα αγκάλιασε και θύμισε σε πολλούς τη μητέρα του και τον τρόπο που εκείνη άπλωνε τα χέρια της στους ταλαιπωρημένους της ζωής. Αντίστοιχα στιγμιότυπα υπάρχουν και με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος ακολουθεί τα βήματά της στο φιλανθρωπικό έργο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα των νέων αστέγων, το οποίο εφάρμοσε για πρώτη φορά η Νταϊάνα.

Πέρα, όμως, από το φιλανθρωπικό πρόσωπο, με το οποίο «γαλούχησε» η «θλιμμένη πριγκίπισσα» τα παιδιά της, τους έμαθε να απολαμβάνουν και τη ζωή! Για παράδειγμα, όπως εκείνη χαιρόταν τη θάλασσα πάνω σε πολυτελή σκάφη, το ίδιο βλέπουμε να κάνουν συχνά πυκνά και οι Γουίλιαμ και Χάρι.