Αδυνατίστε με τους διαιτολόγους των επωνύμων

29.01.2007
Δεν είναι λίγες οι φορές που πίνοντας πρωινό καφέ και βουτώντας αμαρτωλά κουλουράκια κρεμόμαστε από τα χείλη τους, μιας και οι συμβουλές και οι δίαιτές τους αποτελούν το «μαγικό εισιτήριο» για να μπει κανείς στον κόσμο των πιο στυλάτων και καλογυμνασμένων επώνυμων Ελλήνων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πίνοντας πρωινό καφέ και βουτώντας αμαρτωλά κουλουράκια κρεμόμαστε από τα χείλη τους, μιας και οι συμβουλές και οι δίαιτές τους αποτελούν το «μαγικό εισιτήριο» για να μπει κανείς στον κόσμο των πιο στυλάτων και καλογυμνασμένων επώνυμων Ελλήνων. Οι Έλληνες γκουρού της δίαιτας και της διατροφής που το τηλέφωνό τους βρίσκεται στις ταχείες κλήσεις των κινητών δεκάδων stars σήμερα θα αδυνατίσουν εμάς! Το ΛΟΙΠΟΝ εξασφάλισε από τον καθέναν τους την «έξυπνη δίαιτα» και τους έβαλε να ψηφίσουν τα δικά τους σύμβολα ομορφιάς.

1. Δημήτρης Γρηγοράκης
(Ο κ. Γρηγοράκης είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και μόνιμος συνεργάτης και ειδικός περί θεμάτων διατροφής του «Πρωινού καφέ» του ΑΝΤ1.)

Προσαρμοσμένη δίαιτα ΩΜΕΓΑ για απώλεια 2 κιλών σε τρεις ημέρες!

Πρωινά

  • 1 ποτήρι γάλα 1,5% ή 1 γιαούρτι 2% ή 1 αυγό βραστό ή 1 κομμάτι γραβιέρα ή 1 φέτα ψωμί μαύρο ή καφές ή τσάι

Μεσημεριανά

  • Δευτέρα: ψάρι ψητό (απεριόριστη ποσότητα), πράσινα λαχανικά βραστά με λίγο λάδι
  • Τρίτη: 1 μερίδα χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι (2/3), 1 μικρή μερίδα τυρί φέτα, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι
  • Τετάρτη: 1 μερίδα γαρίδες με ρύζι, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 μερίδα τυρί

Απογευματινά

  • 1 χούφτα καρύδια ή 1 γιαούρτι 2% & 1 φρούτο ή 2 φρυγανιές με μέλι & ταχίνι, καφές ή τσάι

Βραδινά

  • Δευτέρα: τονοσαλάτα με λίγο λάδι
  • Τρίτη: σαλάτα με θαλασσινά (χταπόδι, μύδια, γαρίδες κ.λπ.) & λίγο λάδι
  • Τετάρτη: φρουτοσαλάτα (όσα και όποια θέλετε), καρύδια (3 κουταλιές σούπας), μέλι και κανέλα

Πρότυπα ομορφιάς: «Πάντα με γοήτευαν τα γήινα πρότυπα και οι ρεαλιστικοί στόχοι. Η Ελεονώρα Μελέτη θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικά πρότυπο σιλουέτας, μιας γυναίκας που έχει ένα άκρως θηλυκό σώμα, το οποίο έχει κατακτήσει χωρίς διατροφικές στερήσεις».

2. Τάσος Παπαλαζάρου
(Ο κ. Παπαλαζάρου είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και εμφανίζεται στον «Καφέ με την Ελένη» του Alpha.)

Η «έξυπνη» δίαιτα
Ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα από τη σαλάτα.

Μας αρκούν 1-2 κουταλιές γλυκού για να αλλάξει η γεύση στο στόμα μας. Το επιπλέον έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μετατραπεί σε λίπος στο σώμα μας.

Αποφεύγετε να τρώτε κρύο φαγητό. Το ζεστό φαγητό σας βοηθά να το απολαύσετε καλύτερα και συνεπώς να φάτε λιγότερο.

Πριν φάτε κάτι σκεφθείτε τι περιείχε το ακριβώς προηγούμενο γεύμα σας. Αυτό σας βοηθά να φάτε ελεγχόμενα.

Όταν βρεθείτε μπροστά σε ένα διατροφικό πειρασμό, ενεργοποιηθείτε. Πριν απλώσετε το χέρι σας να το φάτε ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πεινάω πραγματικά;».

Μη χάσετε στο δρόμο το κίνητρό σας. Κάθε πρωί που ξυπνάτε να θυμίζετε στον εαυτό σας για ποιο λόγο ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια.

Φροντίστε το κυρίως γεύμα σας να μη διαρκεί λιγότερο από 20-30 λεπτά.

Την ώρα που τρώτε προσπαθήστε να μη βλέπετε TV. Αποσπάται η προσοχή, με αποτέλεσμα να μην έχετε

τον έλεγχο του τι τρώτε. Παράλληλα, συνδέονται τα δύο γεγονότα και κάθε φορά που θα βλέπετε TV θα θέλετε και να τρώτε.

Πρότυπα ομορφιάς: «Η Όπρα Γουίνφρεϊ, που τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει όχι μόνο την απώλεια, αλλά και τη διατήρηση σχεδόν ιδανικού βάρους για τις σωματικές της προδιαγραφές. Επίσης, ξεχωρίζω την Αντζελίνα Τζολί για την υγιεινή διατροφή που ακολουθεί και από τα εθνικά χωρικά ύδατα θετικότατη εντύπωση μου προκαλεί η καταπληκτική εικόνα της Ναταλίας Δραγούμη και η διατήρηση της εκπληκτικά όμορφης σιλουέτας της Άννας Φόνσου. Και δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την πανέμορφη Ελένη Μενεγάκη, που θα της έδινα το βραβείο της καλύτερης μητέρας στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών της».

3. Παρή Ράπτη-Λύρα
(Η κ. Ράπτη-Λύρα είναι ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, προσωπική διατροφολόγος πολλών επωνύμων, γνωστή και από τις εμφανίσεις της στην ΤV.)

Τα μυστικά της πιο εύκολης δίαιτας
Τρώμε με ηρεμία, χωρίς στρες και όχι αμέσως πριν ή μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα.

Όχι σε τυριά πλούσια σε τυρομίνη, όπως η γραβιέρα. γιατί μπορεί να επηρεάσουν τις φάσεις του ύπνου.

Τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό ημερησίως, όχι όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Αντί για αλάτι στα φαγητά, προσθέστε λεμόνι, ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι ή δυόσμο για να δώσετε γεύση.

Η γρήγορη δίαιτα για εργαζόμενες

Μια τυπική μέρα

Πρωί

  • 1 καφές μέτριος (1/2 κουταλάκι ζάχαρη)
  • 1 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα

Στις 11.00

  • 1 καφές μέτριος ελληνικός ή γαλλικός ή γιαούρτι 0% με φρούτα

Μεσημέρι (ετοιμασία στο σπίτι)

  • 1 κλαμπ σάντουιτς φτιαγμένο με 3 λεπτές φέτες ψωμί πλήρες, 1 φέτα άπαχο ζαμπόν, 1 λεπτή φέτα άπαχο τυρί και ανάμεσα 1 αυγό σφιχτό σε φέτες και ροδέλες αγγουριού, 1 μανταρίνι ή σαλάτα με τόνο

Απόγευμα

  • 1 ποτήρι γκρέιπφρουτ ή άλλος χυμός ή φρούτο

Βράδυ

  • 1 μεγάλη σαλάτα με μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια, αγγούρι, καρότα, μαϊντανό, άνηθο, ανακατεμένα με 2 κουταλιές γιαούρτι
  • 1 φέτα ψάρι ψητό (χωρίς λάδι)
  • 1 φλιτζάνι φασκόμηλο ή χαμομήλι ή δυόσμος
  • (Το ψάρι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκι, γαλοπούλα ή ένα πιάτο όσπρια με 1 κουταλάκι λάδι.)

Πρότυπα ομορφιάς: «Η Άννα Μανιάνι, η Σοφία Λόρεν και η Μόνικα Μπελούτσι, γιατί όλες εκπροσώπησαν και εξακολουθούν να εκπροσωπούν διαχρονικά πρότυπα μεσογειακής ομορφιάς, η καθεμία στην εποχή της».

4. Κωνσταντίνος Ξένος
(Ο κ. Ξένος είναι κλινικός διαιτολόγος και μέχρι και πριν από λίγο καιρό συνεργαζόταν «Se forma» με τον ANT1, ενώ παραμένει εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων.)

Αδυνατίστε γρήγορα και χωρίς να πεινάτε!
Το να γυμναστεί κάποιος εντατικά για 2 ώρες μια φορά στις δεκαπέντε ημέρες δεν έχει καμία απολύτως αξία, ίσως δε να τον οδηγήσει και σε μικροτραυματισμούς. Αντίθετα, κάποιος που γυμνάζεται καθημερινά, έστω και για 30 λεπτά, θέτει τις βάσεις για τη διατήρηση ενός πιο σωστού σωματικού βάρους.

Όχι στο άτακτο τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Κάποια σνακ πλούσια σε ζάχαρη ή αλάτι αποσυντονίζουν το «μεταβολικό ρολόι» και αυξάνουν τη βουλιμική διάθεσή μας. Είναι λοιπόν προτιμότερο να καταναλώσουμε μια φορά ένα μεγάλο κομμάτι τούρτα παρά 5-6 σοκολατάκια κατά διαστήματα και ας αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες.

Τρώτε τακτά και συχνά γεύματα! Ένα ημερήσιο σιτηρέσιο με θερμιδική απόδοση 2.000 θερμίδων για παράδειγμα, είτε χωριστεί σε 3 είτε σε 5-6 γεύματα, αποδίδει τις ίδιες θερμίδες. Όταν όμως υπάρχει καταμερισμός σε 5-6 μικρότερα γεύματα καθημερινά (π.χ. πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό), τότε υπάρχουν μικρές (και όχι μεγάλες) διαβαθμίσεις στα επίπεδα του σακχάρου και συνεπώς και της ινσουλίνης του οργανισμού, πράγμα σημαντικό για τη μεταβολική μας πορεία.

Άπαχο τρόφιμο δεν σημαίνει τρόφιμο χωρίς θερμιδική απόδοση. Πολλά άπαχα προϊόντα εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων, προκειμένου να κερδίσουν τη χαμένη τους γεύση. Αυτό τους προσδίδει άμεσα θερμιδικό περιεχόμενο, που όμως συχνά είναι λιγότερο επιβαρυντικό από το αν το προϊόν εμπεριείχε λίπος. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αναφέρουν, συχνά λεπτομερέστατα, την περιεκτικότητά τους σε θερμιδογόνα συστατικά αλλά και σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Πίνετε πράσινο τσάι και αυξήστε τη θερμογένεση! Πρόσφατη μελέτη των Dulloo και συνεργατών έδειξε ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού και συγκεκριμένα οι κατεχίνες (EC), (ECG), (EGC) και (EGCG) βοηθούν την αύξηση του βασικού μεταβολισμού, υποβοηθώντας τις «καύσεις».

Προτιμήστε φρούτα όχι χυμούς: τα φρούτα προσδίδουν καλύτερο κορεσμό και προσφέρουν πολύτιμες φυτικές ίνες. Αντίθετα, η μεγάλη κατανάλωση χυμών μάς οδηγεί στη μεγάλη πρόσληψη απλών σακχάρων, αρνητικών για μια δίαιτα διατροφής.

Πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά εποχής, ελαιόλαδο, δημητριακά και προϊόντα αυτών (π.χ. ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως), όπως και γαλακτοκομικά, ενώ ψάρι και πουλερικά πρέπει να καταναλώνονται 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα τα αυγά και τα γλυκά πρέπει να τρώγονται πιο αραιά στη διάρκεια κάθε εβδομάδας (έως 2 φορές), ενώ μερικές φορές το μήνα μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας.

Πρότυπα ομορφιάς: «Δεν θεωρώ πως οι γυναίκες αλλά και οι άντρες πρέπει να έχουν πρότυπα που, αν εντρυφήσουμε λίγο περισσότερο στον τρόπο ζωής τους, πιθανόν να ανακαλύψουμε πως δεν θα θέλαμε τελικά να τους μοιάσουμε Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δική της δυνατή προσωπικότητα. Αν θα έπρεπε πάραυτα να προσδιορίσω ένα πρότυπο για κάθε γυναίκα, αυτό είναι το πρότυπο της μάνας, που διδάσκει τόσο σοφά εμάς τους διαιτολόγους την αδιάρρηκτη σχέση μεταξύ τροφής (μητρικό γάλα) και συναισθήματος (θηλασμός-εξάρτηση από το μαστό)».