Έλενα Ακρίτα: "Η παρέα της «Εδέμ» δεν θα διαλυθεί"

10.07.2009
Ό,τι και να πει κανείς για την Έλενα Ακρίτα είναι περιττό... Τι να πούμε για το ταλέντο, τη μαχητικότητα, το πείσμα, την ευφυΐα της. Αυτή την ευφυΐα που τόσο θαυμάζω και τόσο... ζηλεύω! Κυρίες και κύριοι, η Έλενα Ακρίτα σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της. Απολαύστε την...

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ό,τι και να πει κανείς για την Έλενα Ακρίτα είναι περιττό... Τι να πούμε για το ταλέντο, τη μαχητικότητα, το πείσμα, την ευφυΐα της. Αυτή την ευφυΐα που τόσο θαυμάζω και τόσο... ζηλεύω! Κυρίες και κύριοι, η Έλενα Ακρίτα σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της. Απολαύστε την...

Μετά το φετινό συγκλονιστικό φινάλε της «Εδέμ» τι θα δούμε του χρόνου;

«Μετά την πρώτη κουβέντα που παρακολουθήσαμε στο φινάλε για το τι ακριβώς έγινε εκείνη την περιβόητη νύχτα στην κατασκήνωση, τη νύχτα των Λεοντιδών, η παρέα θα προσπαθήσει να βρει μια πρώτη άκρη. Με τα μυστικά που τους δένουν από τότε. Το κουβάρι θα ξεκινήσει να ξεπλέκεται, για να ολοκληρωθεί και η ιστορία του Φώτη».

Άρα, η παρέα της Φεγγαρόπετρας διαλύεται μετά τις αποκαλύψεις;

«Αφήνουμε την παρέα στα πρόθυρα της διάλυσης, όμως, αυτή η συγκεκριμένη παρέα, επειδή έχει τσαγανό μέσα της, πρέπει να σου πω ότι και αυτό το χτύπημα θα το ξεπεράσει. Του χρόνου τέτοια εποχή δεν ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί, αλλά τώρα όχι, δεν διαλύεται η παρέα. Εγώ πρέπει να σου πω πως ως ρομαντική σαν τηλεθεατής, αν θέλεις δεν θέλω ποτέ να διαλυθεί αυτή η παρέα. Πάντως, το γεγονός που θα διχάσει απίστευτα την παρέα είναι το γεγονός πως ο Μάνος κοιμήθηκε με τη Μελίτα και πως για ακόμα μία φορά στη ζωή του πρόδωσε την Εύα».

Να θεωρήσω πως έπειτα από αυτή της τη συνεύρεση με τον Μάνο η? πάντα καλή και σωστή μέχρι τώρα Μελίτα βγαίνει έξω από την παρέα και το παιχνίδι;

«Όχι ακριβώς... Κάποιοι μπορεί να αντιδράσουν έτσι, κάποιοι άλλοι όχι, γιατί μην ξεχνάμε πως και ο Μάνος δεν ήταν και κανένα ανήλικο. (Γέλια.) Η Μελίτα, οι αντιδράσεις της και οι συμπεριφορές της, πάντως, θα παίξουν απίστευτο ρόλο στο δεύτερο κύκλο της σειράς, όπου δημιουργείται ένα ερωτικό τετράγωνο ας το πούμε έτσι... ανάμεσα σε Εύα, Μελίτα, Μάνο και Στέφανο».

Και με τον Λουκά και τη Νόρα τι γίνεται;

«Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε. Έχουν μια ερωτική φιλία για την ώρα Υπάρχει ερωτισμός σε αυτή τη σχέση, αλλά νομίζω ότι δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι. Έτσι, τώρα απομένει να δούμε αν θα εκδηλωθεί αυτός ο ερωτισμός ή όχι. Γιατί το πρόβλημα είναι πως όταν ο έρωτας μπαίνει από την πόρτα, η φιλία βγαίνει από το παράθυρο, κι εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτή τη φιλία».

Ο Ηλίας θα παραδοθεί στην αστυνομία;

«Όντως ο Ηλίας παραδίδεται στην αστυνομία. Πρέπει να παραδοθεί κι ας σκότωσε τη γυναίκα του κατά λάθος, ας σκοτώθηκε έπειτα από ένα τραγικό ατύχημα. Στη φυλακή μπαίνει και ο Κυριάκος, για την οικογένεια. (Γέλια.) Πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Επίσης, του χρόνου θα δούμε και τη δίκη του Νικόλα σχετικά με τη φωτιά στο εργοστάσιο, που εκκρεμεί».

Ο Κυριάκος έχει καταφέρει να γίνει τόσο αντιπαθητικός όσο χρειάζεται...

«Ο Κυριάκος, όπως και η Αμαλία, μας έχουν κάνει απίστευτη επιτυχία! Αυτούς τους δύο ήρωες λατρεύουν όλοι να τους μισούν! Κι επειδή αναφερθήκαμε και στην Αμαλία, να πούμε πως και αυτή, αλλά και ο Ρούσσος θα περάσουν μια μεγάλη κρίση και πάμε...εντελώς για διαζύγιο».

Έχουν ακουστεί πολλά για τα καινούργια πρόσωπα της σειράς...

«Το ξέρω. Τα καινούργια πρόσωπα, λοιπόν, της "Εδέμ" θα είναι ο Αλέξανδρος Σταύρου, τον οποίο άλλωστε είδαμε και στο επεισόδιο του φινάλε, και η γυναίκα του Οδυσσέα, που έρχεται έτσι ξαφνικά στη ζωή του και διεκδικεί τα πάντα και, κυρίως, το γιο τους».

Ποια ηθοποιός θα είναι η τυχερή;

«Βρισκόμαστε ακόμα σε συζητήσεις και άρα δεν μπορώ να σου το μαρτυρήσω».

Η «Βέρα» και η «Εδέμ»

Αν σε έβαζα να διαλέξεις ανάμεσα στη «Βέρα» και στην «Εδέμ», τι θα διάλεγες;

«Κοίταξε, έχω δύο ιδιότητες: η μία είναι της σεναριογράφου και η άλλη της παράφρονος τηλεθεάτριας. (Γέλια.) Αν με ρωτήσεις, λοιπόν, ως σεναριογράφο, θα ήμουν απίστευτα αγνώμων αν σου έλεγα ότι δεν αγαπώ την "Εδέμ". Θα ήταν ύβρις και αχαριστία. Οπότε, αυτό δεν μπορώ να σ’ το πω. Όμως, οι ήρωες της "Βέρας" είναι πιο βαθιά ριζωμένοι μέσα μου ακόμα».

Από τους ήρωές σου τους φετινούς ποιος είναι ο αγαπημένος σου;

«Δεν είναι ένας....Μου αρέσει πολύ και ο Λουκάς και ο Κυριάκος. Έτσι, σαν αντίπαλοι πόλοι».

Και από γυναίκες;

«Πάλι θα σου πω αντίπαλους πόλους ... η Νόρα και η Αμαλία. Μου αρέσει πολύ και ο ρόλος της Αγγέλας. Πιστεύω πως είναι ο πιο άρτιος ρόλος Ελληνίδας μάνας που έχει γραφτεί στην ελληνική τηλεόραση. Η Ελληνίδα μάνα είναι κάτι σαν Βούρτση ή καρικατούρα. Η Αγγέλα θυμίζει τις δικές μας μανάδες. Είναι μάνα κανονική, κανονικότατη και είναι φοβερή ηθοποιός η Μαίρη Χήναρη. Λυπάμαι που αργήσαμε τόσο να συνεργαστούμε».

Η «Λόλα» ήταν μια μεταφορά από το εξωτερικό...

«Εμένα όλες αυτές οι μεταφορές που ουσιαστικά αφήνουν απέξω τόσους καλούς Έλληνες σεναριογράφους με εξαγριώνουν. Μιλάμε για μια μάστιγα που αφήνει πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους εκτός τηλεόρασης, και αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ. Δεν μπορείς να παίρνεις έναν καταξιωμένο άνθρωπο και να του λες ...πάρε αυτό και προσάρμοσέ το...».

Υπάρχουν όμως και πετυχημένα concept.

«Εννοείς την "Πολυκατοικία", τον "Λάκη" και πολλά άλλα; Ωραία, μπράβο, πέτυχαν...Αναρωτιέμαι, όμως, αυτές οι δουλειές δεν μπορούσαν να έχουν γίνει από Έλληνες σεναριογράφους; Δηλαδή, ο Καπουτζίδης, η Παπαδοπούλου, ο Ρίσβας, οι Ρέππας - Παπαθανασίου παλιότερα, οι Ρήγας - Αποστόλου δεν έκαναν επιτυχίες; Τέλος πάντων, η "Λόλα" τελικά δεν κούμπωσε με τον κόσμο».

Μια κωμωδία καθημερινά δεν μπορεί να τραβήξει με τον ίδιο τρόπο το ενδιαφέρον του κόσμου;

«Καθημερινή κωμωδία εγώ δεν θα έκανα ακόμα και αν πεινούσε το παιδί μου! Καθημερινή κωμωδία δεν γίνεται, και νομίζω ότι εκεί οφείλεται τελικά, στο μεγαλύτερο βαθμό της, η αποτυχία της "Λόλας"».

Τι είναι η επιτυχία;

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το ταλέντο. Έχει να κάνει και με την εμπειρία και με την τεχνική. Υπάρχει μια τεχνογνωσία που δεν σου εγγυάται την επιτυχία, αλλά σίγουρα μπορεί να μειώσει το ποσοστό της αποτυχίας».

Και με την αποτυχία τι γίνεται;

«Α, δεν είμαι και τόσο μαχήτρια όσο φαίνομαι. Μπορεί να με πάρει κι από κάτω! Βέβαια, προσπαθώ και να το παλέψω».

Πολλοί λένε πως είσαι σκληρή και απαιτητική συνεργάτρια, λόγω της τελειομανίας σου. Αληθεύει;

«Ότι είμαι τελειομανής, είμαι. Αν μιλήσεις με τη συγγραφική μας ομάδα, θα σου πουν ότι είμαι γλυκιά και ήρεμη συνεργάτρια. Όμως, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι κι εκείνοι πολύ καλοί συνεργάτες και δεν υπάρχουν προβλήματα. Αν ρωτάς αν έχω ανοχή σε ένα κακό κείμενο, σε έναν ασυνεπή συνεργάτη, σε μια πρόχειρη δουλειά που μειώνει τον τηλεθεατή, ναι, δεν έχω ανοχές. Αν εγώ έχω τόσο μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό μου, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να τις έχω και από τους άλλους».

Σε πρώτο πλάνο

Τι άνθρωπος είναι η Έλενα Ακρίτα;

«Πολύ καλή φίλη. Είμαι παρούσα στη ζωή των φίλων μου».

Εύκολος ή δύσκολος άνθρωπος;

«Στη ζωή μου; Πανεύκολος. Στο σπίτι μου είμαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Πρώτος έρχεται ο γιος μου, μετά η μαμά και στο τέλος έρχομαι κι εγώ. Ζυμάρι είμαι...».

Τι σου αρέσει και τι σε χαλάει στον άλλο;

«Η ψυχική γενναιοδωρία με τρελαίνει και δεν αντέχω εξίσου την ψυχική τσιγκουνιά και μιζέρια».

Είσαι ικανοποιημένη με ό,τι έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα;

«Το "μπράβο" στον εαυτό μου δεν το λέω ποτέ, είμαι απίστευτα ανασφαλής. Όμως, ναι, είμαι ικανοποιημένη με ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα, αν και είναι πάρα πολλά ακόμα τα πράγματα που θέλω να κάνω».

Οι αγωνίες σου ποιες είναι;

«Με το γιο μου στην εφηβεία; Όλες οι αγωνίες μου είναι μόνο για εκείνον».

Και σε τι διαφέρει η Έλενα από την Ακρίτα;

«Η Έλενα είναι δοτική, τρυφερή και βελούδινη, η Ακρίτα έχει κι ένα στοιχείο ατσαλιού. Αλλιώς, μάλλον δεν θα είχα μπορέσει να επιβιώσω».

Πώς θα δούμε του χρόνου τη Δάφνη και τον Νικόλα;

«Μας απασχόλησε πολύ με τον Γιώργο (Κυρίτσης) το αν πρέπει να κρατήσουμε την απόλυτα καλή Δάφνη ή αν έπειτα απ’ όλα αυτά που έχουν γίνει αυτό το κορίτσι έχει αλλάξει, έχει γίνει πιο ρεαλίστρια... Ασχολούμαστε πάρα πολύ με τα ψυχογραφήματα των ηρώων μας και αποφασίσαμε πως πρέπει να αλλάξει. Έτσι, τη Δάφνη και τον Νικόλα θα τους δούμε από του χρόνου να "περπατάνε" σε πιο ρεαλιστικά μονοπάτια. Θα τους δούμε να αντιμετωπίζουν και πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ζευγάρια και στη ζωή. Αυτή η σχέση θα μπει στην καθημερινότητα και στη φθορά που μπορεί ίσως να υπάρξει».

Πώς είδες το φετινό ανταγωνισμό;

«Πρώτα απ’ όλα δεν έχω δει τη «Λόλα». Και δεν την έχω δει, όχι γιατί τη σνομπάρω και την αντιμετωπίζω αφ’ υψηλού, αλλά γιατί βλέπω Εδέμ εκείνη την ώρα. Όταν ξεκίνησε, είπα: "Να κάτι καινούργιο και μια καινούργια πρόταση. Όμως, τελικά δεν λειτούργησε. Το τι έφταιξε, τώρα, δεν ξέρω... Ήταν το ότι ήταν κωμωδία, ήταν το concept, σίγουρα δεν ήταν πάντως ούτε η Άννα Χατζησοφιά ούτε οι ηθοποιοί. Κάτι πήγε στραβά. Μπορεί να ήταν πολύ ξένο το concept, τι να πω;».

Πώς γεννήθηκε μέσα σου η «Εδέμ»;

«Η Εδέμ γεννήθηκε από ένα τραγούδι, το οποίο ήταν το Dust in the Wind, που είναι, όπως θα έχεις καταλάβει, και ο ύμνος της σειράς. Από εκεί που λέγαμε με τον Γιώργο τι θα κάνουμε, τι θα κάνουμε, μόλις άκουσα το τραγούδι, τότε μου ήρθε μέσα μου το όλο πράγμα και αρχίσαμε να συνδέουμε τα κομμάτια του παζλ».

Δηλαδή;

«Μετά το τραγούδι ψάξαμε στο Internet για τη νύχτα των Λεοντιδών και στη συνέχεια σκεφτήκαμε αυτή τη φορά να κάνουμε μια σειρά στην οποία να μην προτάξουμε τον έρωτα, αλλά τη φιλία. Τη φιλία και μόνο, αυτό το ιερό αγαθό που όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο σπανίζει στη ζωή μας. Και στο τέλος είπαμε να δούμε τι γίνεται αν αρχίσουν τα ίδια τα όνειρά σου να σε εκδικούνται».