Μάικλ Τζάκσον: O απόλυτος μύθος

03.07.2009
Η είδηση του θανάτου του σόκαρε τους πάντες! Ο βασιλιάς της ποπ είναι πλέον στον Παράδεισο μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι. Ο θάνατός του, όμως, εξελίσσεται μέρα με την ημέρα σε ένα... θρίλερ.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Η είδηση του θανάτου του σόκαρε τους πάντες! Ο βασιλιάς της ποπ είναι πλέον στον Παράδεισο μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι. Ο θάνατός του, όμως, εξελίσσεται μέρα με την ημέρα σε ένα... θρίλερ. Οι αστυνομικές έρευνες τόσο για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το μοιραίο όσο και για τα πρόσωπα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα δίπλα του συνεχίζονται. Παράλληλα, η περιουσία του και η κηδεμονία των παιδιών του προκαλούν διαμάχη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Ο προσωπικός του γιατρός Κόνραντ Μιούρεϊ στην κρυφή κατάθεση που έδωσε τελικά στην αστυνομία του Λος Άντζελες έδωσε απαντήσεις στις απορίες των αρχών, καταφέρνοντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις υποψίες εις βάρος του. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι ο Μιούρεϊ ήταν στο πλευρό του Τζάκσον και στο ασθενοφόρο και στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, «κανείς δεν ξέρει για τι ποσά μιλάμε», δήλωσε ένας από τους διαχειριστές των οικονομικών του Τζάκσον. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των δίσκων του από το 1980 και μετά ανέρχονται σε 700 εκατ. δολάρια, ενώ τα χρέη του υπολογίζονται στα 400 με 500 εκατ. δολ. Νόμιμοι κληρονόμοι του είναι τα τρία παιδιά του, την κηδεμονία των οποίων διεκδικεί η γιαγιά τους Κάθριν Τζάκσον, ενώ η φυσική μητέρα των δύο, η Ντέμπι Ρόου, έχει παραιτηθεί από κάθε δικαστική διεκδίκηση. Ένα ακόμη πρόσωπο που διεκδικεί την κηδεμονία τους είναι η νταντά τους Ρουαράμπα, που, σύμφωνα με τη βιογράφο της οικογένειας Τζάκσον, ο ίδιος ο τραγουδιστής είχε εκφράσει την επιθυμία να τα φροντίσει αυτή αν κάτι του συνέβαινε.

Κλονισμένη υγεία
Το πρώτο του solo άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1979 και του έδωσε την ευκαιρία να πανηγυρίσει για τέσσερα top 10 κομμάτια. Από τότε σχεδόν πάντα, με κάθε του δουλειά, κατακτούσε την κορυφή της ποπ μουσικής σκηνής.

Ο εκκεντρικός Μάικλ Τζάκσον, όμως, θα μείνει στην Ιστορία και ως ο σταρ ο οποίος έχει υποβληθεί στις περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις. Αρχικά είχε διαδοθεί πως ο βασιλιάς της ποπ πάσχει από καρκίνο του δέρματος. Το θέμα πρωτοβγήκε στη Βρετανία και ακολούθησε η δημόσια τοποθέτηση ενός από τους γιατρούς του: «H υγεία του δεν παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Μπορεί να παρουσιάζει κάποιες διαταραχές στο δέρμα, ωστόσο, σε καμία περίπτωση τα συμπτώματα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καρκίνο».

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν με την προγραμματισμένη περιοδεία του, το εντυπωσιακό come back του μεγάλου σταρ, που περιελάμβανε 50 συναυλίες.

Δίκαια ο βασιλιάς της ποπ
Είχα την τύχη να τον δω το 1988 στη Ρώμη και μία λέξη μόνο περιγράφει το συναίσθημα που ένιωσα: απίστευτος! Ο βασιλιάς της ποπ στο πλαίσιο της περιοδείας που είχε τίτλο «Bad» κατακτούσε την Ευρώπη. Έμοιαζε σαν να είναι ψεύτικος, απρόσιτος, ατσαλάκωτος, καθόλου γήινος. Ένας άνθρωπος εντελώς διαφορετικός από το σύνολο, που μπορούσε να χορεύει και να τραγουδάει σε κάθε σόου του για περισσότερο από 2 ώρες. Ίσως γι’ αυτό μπορούσε να υπογράφει μαγικές στιγμές, όπως εκείνη η ανεπανάληπτη συναυλία του στις 23 Μαΐου 1988 στο στάδιο Flaminio. Ήταν η πρώτη εμφάνισή του στην Ευρώπη και η πρεμιέρα της «Bad Tour».

Τον είχα φωτογραφίσει και μετά το σόου βρέθηκα σε ένα πριβέ πάρτι, το οποίο είχε γίνει προς τιμήν του σε ένα ρωμαϊκό κάστρο στα προάστια της Ρώμης. Ο Κουίνσι Τζόουνς, περιτριγυρισμένος από εντυπωσιακές κυρίες, έμοιαζε με φύλακα-άγγελο του σταρ. «Δεν νευριάζουμε ποτέ μαζί του, απλώς μερικές φορές κουραζόμαστε», έλεγε χαρακτηριστικά ο μεγάλος συνθέτης. Ο απόλυτος μάνατζερ Φρανκ Ντιλέο δεν σταματούσε να εξηγεί τι σημαίνει «φαινόμενο Τζάκσον» και να επιμένει πως «η δουλειά μαζί του είναι σαν να είσαι αρχηγός μεγάλης εταιρείας».

Η Ελλάδα επρόκειτο να ζήσει κάτι παρόμοιο το 1992, αλλά η όλη υπόθεση, όπως ίσως θυμάστε, εξελίχτηκε σε τεράστιο φιάσκο? Το 1993 αντιμετώπισε προβλήματα όταν ένα 13χρονο παιδί τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση. Αρνήθηκε την κατηγορία στο δικαστήριο, ακύρωσε την περιοδεία αλλά και την πολύ καλή συμφωνία που είχε κάνει με την εταιρεία Pepsi, ενώ βάσει φημών πάντα λέγεται ότι αποζημίωσε την οικογένεια του πιτσιρικά με ένα υπέρογκο ποσό. Από τότε έκανε 6 ολόκληρα χρόνια να εμφανιστεί. Από την εποχή του άλμπουμ «History» και μετά ήταν εξαφανισμένος. Χαμένος ανάμεσα σε πλαστικές, στούντιο, λογαριασμούς τραπεζών, οικογενειακές συζητήσεις, παιχνίδι με τα media.

Μανιώδης του στυλ και της εικόνας
Κάποια στιγμή προκάλεσε για άλλη μια φορά τους πάντες όταν αγόρασε τα δικαιώματα σε όλες τις φωτογραφίες του, εκτός φυσικά από εκείνες που είχαν τραβηχτεί σε live. Παντρεύτηκε την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα-Μαρί, χώρισαν, κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση, δεν δικάστηκε ποτέ, έκανε ένα δεύτερο γάμο με την άσημη Ντέμπι Ρόου, μεγάλωσε το ράντσο του και εισπράττοντας αμέτρητα δικαιώματα από τα κομμάτια των Beatles, ζούσε μια πολύ ακραία ζωή. «Λέγονται πολλά για την προσωπική του ζωή, αλλά ζωή του είναι και του ανήκει», υποστήριζε γι’ αυτόν το 1988 ο Κουίνσι Τζόουνς.

Στις 29 Αυγούστου 2009 θα έκλεινε τα 51 του χρόνια. Λίγο πριν από το τέλος του είχε αρχίσει να δυσκολεύεται, καθώς δεν ήταν ο υπερκινητικός περφόρμερ των ’80s, ήταν όμως πάντα ο Τζάκσον. Η περιουσία του αμύθητη. Τα ρεκόρ του απόλυτα. Δεν γίνεσαι τυχαία απόλυτος μύθος της σύγχρονης μουσικής!