Η εξουσία είναι γένους θηλυκού

29.05.2009
Λένε πως πίσω από έναν ισχυρό άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα... Όμως, αρκετές κυρίες έχουν εξουσία στα χέρια τους και δεν κρύβονται πίσω από ένα αρσενικό. Ισχυρές, διαφημισμένες και πολυφωτογραφημένες, αποτελούν το άλφα και το ωμέγα με ό,τι κι αν καταπιάνονται.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Λένε πως πίσω από έναν ισχυρό άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα... Όμως, αρκετές κυρίες έχουν εξουσία στα χέρια τους και δεν κρύβονται πίσω από ένα αρσενικό. Ισχυρές, διαφημισμένες και πολυφωτογραφημένες, αποτελούν το άλφα και το ωμέγα με ό,τι κι αν καταπιάνονται. Κάποτε ήταν η «σιδηρά κυρία» της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, που είχε κερδίσει το θαυμασμό για τους πολιτικούς της χειρισμούς. Μετά η αδικοχαμένη Ίντιρα Γκάντι, που «έκλεψε» τις εντυπώσεις διεθνώς. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες που ανέβαιναν σε κάποιο θώκο ή είχαν κάποιο αξίωμα ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, σήμερα όμως έχουν δυναμική παρουσία σε όλους τους χώρους και αναδεικνύονται πανίσχυρες, με μοναδικές ικανότητες. Από τη Μισέλ Ομπάμα μέχρι την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και από την Όπρα Γουίνφρεϊ μέχρι τη Χίλαρι Κλίντον, οι power women εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο το πάλαι ποτέ ασθενές φύλο.

Η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο
Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι από το 2006 μέχρι σήμερα η πιο ισχυρή γυναίκα στο κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Forbes». Μιλάμε για την Άγκελα Δωροθέα Μέρκελ, που γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Το 1977 παντρεύτηκε τον Ούλριχ Μέρκελ και 5 χρόνια αργότερα ο γάμος τους έλαβε τέλος. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Γιόαχιμ Σάουερ, που μένει σταθερά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η πορεία της από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή, αλλά την τελευταία δεκαετία εξελίχτηκε σε πολύ δυνατό «χαρτί» για το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Μάλιστα, το όνομά της έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια πολλά σκαλιά στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη δυτική Γερμανία και το πρώτο γυναικείο όνομα αμέσως μετά τη διάσημη Βρετανίδα βαρόνη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ξεκίνησε από βιντεοκλάμπ
Η Γιούλια Τιμοσένκο γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1960. Μόλις στα 19, κατά τη διάρκεια των σπουδών της, παντρεύτηκε τον Ολεξάντρ Τιμοσένκο και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τη γέννηση της κόρης τους Ευγενίας το 1980. Τον Ιούλιο του 2005, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», κατέκτησε την τρίτη θέση στη λίστα με τις κορυφαίες γυναίκες στον κόσμο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 άρχισε να κυριαρχεί σε πολιτικό επίπεδο, για να γίνει τελικά πρωθυπουργός της Ουκρανίας και μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες παγκοσμίως. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε σε εντελώς άλλη βάση, καθώς το 1988 άνοιξε με το σύζυγό της ένα κατάστημα ενοικίασης βιντεοκασετών παίρνοντας δάνειο 5.000 ρούβλια.

Πρώτα φιλάνθρωπος, μετά γαλαζοαίματη
Η σημερινή βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας με το που γνώρισε τον βασιλιά Αμπντουλάχ Β΄ άλλαξε τη ζωή της. Όλα έγιναν σε μια νύχτα. Η πρώτη συνάντησή τους έγινε σε ένα επίσημο δείπνο τον Ιανουάριο του 1993 και στη συνέχεια όλα εξελίχτηκαν πολύ γρήγορα. Να σκεφτείτε ότι δύο μήνες μετά την πρώτη τους γνωριμία αρραβωνιάστηκαν και στις 10 Ιουνίου 1993 παντρεύτηκαν. Σήμερα εχουν τέσσερα παιδιά, τον Χουσεΐν, την Ιμάν, τη Σάλμα και τον Χασέμ, που είναι οι διάδοχοι του θρόνου της χώρας. Το μυστικό που κάνει τη διαφορά για την εντυπωσιακή κυρία της Ιορδανίας είναι το φιλανθρωπικό έργο της. Έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες και εκπροσωπώντας την πατρίδα της συνεισφέρει σε αμέτρητες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμια κλίμακα. Το όνομά της είναι συνώνυμο της κοινωνικής ευαισθησίας στις ΗΠΑ, στην Ινδία, τη Νότιο Αφρική, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου, ενώ εντυπωσιακή είναι η υποδοχή που της ετοιμάζει ο πάπας κάθε φορά που επισκέπτεται το Βατικανό.

Έρχεται απ’ το Πεκίνο...
Η Γιαν Μιαν Μιαν είναι μία από τις πιο ισχυρές κυρίες στο χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας. Ως πρόεδρος της εταιρείας Haier, μίας από τις τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες οικιακών συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρείται το πιο συζητημένο πρόσωπο στην πατρίδα της την Κίνα. Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και εξελίχτηκε σε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα της απέραντης χώρας της, διαθέτοντας πλέον πανίσχυρη θέση στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Αστέρι της γερουσίας
Διάσημη με το μικρό της όνομα απ’ άκρου εις άκρον στις ΗΠΑ, η φιλόδοξη σύζυγος του πρώην Προέδρου της Αμερικής συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Η Χίλαρι Νταϊάν Ρόνταμ, κόρη της Ντόροθι και του Χιου Ρόνταμ, είναι το πρωτότοκο παιδί της οικογένειας. Γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1947 και το 1969 γνώρισε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ τον Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1975. Από το 1993 μπήκε ενεργά στην πολιτική έπειτα από παρότρυνση του συζύγου της. Στις 7 Νοεμβρίου 2000 μάλιστα έσπασε ένα ιδιαίτερο ρεκόρ, καθώς έγινε η πρώτη πρώτη κυρία των ΗΠΑ που εκλέχτηκε στη γερουσία.

Πρώτη στη Λατινική Αμερική
Το όνομά της είναι Κριστίνα Κίρτσνερ. Πρώτη κυρία και γερουσιαστής με ρεκόρ της το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Αργεντινής, παίρνοντας τη σκυτάλη από το σύζυγό της Νέστορ Κίρτσνερ. Θεωρείται η πιο δυναμική κυρία στη Λατινική Αμερική και έχει κατακτήσει πολλά ανδρικά προπύργια στο χώρο της πολιτικής. Πραγματική «σιδηρά κυρία», ξεπερνάει μάλιστα και την ομόλογό της Μισέλ Μπατσελέτ της Χιλής, καθώς η χώρα της βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από εκείνη της Χιλής.

Υπέφερε πολλά
Η Βερόνικα Μισέλ Μπατσελέτ Χέρια είναι η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τον προεδρικό θώκο στην ιστορία της Χιλής. Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1951 στο Σαντιάγο και από μικρή ηλικία είχε την τάση για πολιτική καριέρα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αμέσως μετά την ενηλικίωσή της υπέφερε πολλά από το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς μέχρι να καταφέρει να κάνει την έκπληξη. Ανέβηκε σιγά σιγά όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας και πέρασε από αρκετά υπουργεία μέχρι να φτάσει στην προεδρία της Χιλής. Η ζωή της είναι αφιερωμένη στην πολιτική, γι’ αυτό έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την προσωπική της ζωή.

Ζωή σαν παραμύθι
Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία με δικό της σόου δεν είναι άλλη από την Όπρα Γουίνφρεϊ. Είναι τέτοια η δύναμη του «Oprah’s World», που μπορεί και ανεβοκατεβάζει στελέχη και πρόσωπα σε πολλές θέσεις! Μεγαλωμένη σε συνθήκες φτώχειας, κατάφερε και έκανε την έκπληξη. Πολλά βραβεία, πετυχημένες ταινίες, αμέτρητες εκπομπές, ιδέες για δίαιτες, λίστες από καλεσμένους, καταθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων και διακρίσεις παντού συνθέτουν το πλαίσιο της επιτυχίας της. Και να σκεφτείτε ότι φόρεσε το πρώτο ζευγάρι παπούτσια το 1959, σε ηλικία 6 ετών! Η κυρία που έμαθε να διαβάζει στα δυόμισι χρόνια της, σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», διαθέτει αμύθητη περιουσία και είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που μπαίνει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Βρήκε τη συνταγή
Η Στέφανι Μέγερ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1973 και είναι γνωστή από τις ρομαντικές ιστορίες που γράφει για βρικόλακες. Οι Twilight ιστορίες της έχουν κάνει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 42 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη «USA Today», ανακηρύχθηκε «Συγγραφέας της χρονιάς» για το 2008. Με το σύζυγό της Κριστιάν είναι αχώριστοι, όπως έχει δηλώσει η ίδια. Παντρεύτηκαν το 1994 και έχουν τρία αγόρια, τους Γκέιμπ, Σεθ και Έλι.

Από την γκαρσονιέρα στο Λευκό Οίκο
Γεννημένη στις 17 Ιανουαρίου 1964, η Μισέλ Ρόμπινσον μεγάλωσε σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα στο Σικάγο. Ο πατέρας της πέθανε το 1990 και δεν πρόλαβε να δώσει το «παρών» στο γάμο της με το σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, στις 18 Οκτωβρίου 1992. Η Μισέλ Ομπάμα είναι μητέρα της Μαλία Αν, που γεννήθηκε το 1999, και της Νατάσα, που γεννήθηκε το 2001. Έχει συνδυάσει ιδανικά σπουδές σε φημισμένα πανεπιστήμια, καριέρα και οικογένεια και σήμερα, στο πλευρό του πλανητάρχη, θεωρείται από πολλούς μία από τις πιο κομψές παρουσίες στον πολιτικό στίβο.