ΑΠΟΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μας λέει την πρώτη πρωινή «καλημέρα» μέσα από τη συχνότητα του Alpha. Μπαίνει κάθε μέρα στα σπίτια μας μέσα από την εκπομπή του και είναι ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με τα οικονομικά θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο ίδιος αποδέχεται τον τίτλο του «ειδικού συνταξιολόγου», που του έχει δώσει ο Λάκης Λαζόπουλος. Κι ενώ πολύ καιρό τώρα τον φλερτάρει έντονα η πολιτική, εκείνος της κλείνει την πόρτα και επιμένει στην παρουσίαση του πρωινού προγράμματος, που τον καθιέρωσε.Εχετε αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;
«Ο Μάιος θα είναι ο πιο καθοριστικός μήνας για τον επόμενο βηματισμό. Δηλαδή, της επόμενης διετίας ή τριετίας. Μέχρι τις 15 Ιουλίου συνεχίζω την εκπομπή μου στον Alpha».
Τι απαντάτε στις φήμες που σας θέλουν να κατεβαίνετε στην πολιτική;
«Η πολιτική μπορεί να περιμένει, η κοινωνία όχι. Γι’ αυτό για μία ακόμα φορά θα πω "όχι" στην πολιτική και θα παραμείνω στη δημοσιογραφία. Υπήρχε επίσημη πρόταση από κυβερνητικό κόμμα για την Ευρωβουλή, αλλά σε αυτή τη φάση λέω "όχι" στην Ευρωβουλή, "ναι" στην τηλεόραση».
Πόσο σας επηρέασαν οι αλλαγές στον Alpha;
«Καθόλου. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός, το κανάλι έχει πάρει ευρωπαϊκές στροφές. Εκτιμώ ότι ο χρόνος θα δείξει πόσο η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Πάντως, έχει φανεί ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει βοηθάνε αυτό το νέο στυλ που θέλει το RTL».
Σας έχει ζητηθεί να κάνετε αλλαγές, όσον αφορά την ενίσχυση των νεανικών κοινών;
«Τα νεανικά κοινά είναι ένας μύθος με αυτή την οικονομική κρίση που περνάμε. Επειδή λοιπόν έχω προκληθεί πολλές φορές για τα νεανικά κοινά, ο μέσος όρος τους στη δική μας εκπομπή είναι πολύ μεγαλύτερος από κάποιες άλλες, που θεωρούνται εκπομπές τους. Στο τέλος της σεζόν θα ζητήσω να δοθούν οι μέσοι όροι των νεανικών ποσοστών όλων των εκπομπών κι εκεί θα δείτε τη μεγάλη έκπληξη! Με αυτή την οικονομική κρίση, όπου οι περισσότεροι νέοι είναι άνεργοι, είναι 25 χρόνων και δεν έχουν ούτε 1 ευρώ στην τσέπη τους, αυτοί που μιλάνε για νεανικά κοινά είναι σαν αυτούς που σημαδεύουν με ένα πιστόλι μες στο σκοτάδι».
Έχει αποκατασταθεί η σχέση σας με τον Λάκη Λαζόπουλο;
«Δεν ήταν και ποτέ διαταραγμένη η σχέση μας. Πάντα ήταν καλά τα πράγματα με μας. Κάνω τη δουλειά μου, εκείνος τη δική του, είναι κορυφαίος στο είδος του».
Έχετε συναντηθεί τελευταία;
«Συναντιόμαστε κάθε μέρα. Τα λέμε στο κανάλι, είμαστε μια χαρά. Δηλαδή, τι περιμένει ο κόσμος να γίνει; Μια χαρά άνθρωπος είναι, κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί. Εγώ έχω πάρει και τον τίτλο από τον Λαζόπουλο, ειδικός συνταξιολόγος, οπότε έχω λύσει το επαγγελματικό μου εφ’ όρου ζωής και με δεδομένο ότι οι μισοί Έλληνες είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Τουλάχιστον έχω τους μισούς Έλληνες με το μέρος μου χάρη στον Λάκη».
Προτιμάτε τη σάτιρα του Λάκη ή του Θέμου Αναστασιάδη;
«Και ο Θέμος είναι φίλος. Μην ξεχνάς ότι με τον Θέμο ξεκινήσαμε μαζί το οικονομικό ρεπορτάζ. Αυτός που δεν αντέχει τη σάτιρα αφενός δεν είναι αντικειμενικός και αφετέρου δεν είναι κοινωνικός. Βέβαια, η σάτιρα διαφέρει από την εμπάθεια. Όταν η σάτιρα ξεφεύγει, γίνεται εμπάθεια. Από εκεί και πέρα δεν έχω δει τάσεις εμπάθειας. Άλλοι έχουν εμπάθεια με τον Λάκη».
Αυτό που ακούστηκε έντονα στα τηλεοπτικά, για περικοπές μισθών υψηλόμισθων παρουσιαστών, πώς το βλέπετε; Ισχύει; Θα το δεχόσασταν αν σας το ζητούσαν;
«Προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις συναδέλφων, πάντα. Θέση μου ήταν ότι εμείς, οι καλύτερα αμειβόμενοι, πρέπει να κάνουμε ένα δυο βήματα πίσω, για να μην επιβαρυνθούν άλλοι άνθρωποι, που παίρνουν λίγα χρήματα. Αλλά αυτό δεν θα βγω ποτέ δημόσια να το πω, είναι η προσωπική μου θέση».
Ο δημοσιογράφος δεν είναι σταρ!
Πιστεύετε ότι όλη αυτή η συζήτηση για τα τηλεοπτικά πρόσωπα απασχολεί τον κόσμο;
«Δεν νομίζω. Ο δημοσιογράφος που θα νομίσει ότι είναι σταρ δεν είναι δημοσιογράφος. Αυτός που θα νομίσει ότι είναι στην κορυφή το έχασε το παιχνίδι».
Όλη αυτή η εναγώνια αναζήτηση για το ποιος θα είναι ο νέος παρουσιαστής του «Πρωινού καφέ» πώς σας φάνηκε; Είδατε τη Βίκυ Καγιά;
«Δεν την παρακολούθησα καθόλου αυτή την ιστορία, γιατί είναι τόσες οι αλλαγές στην τηλεόραση, που δεν προλαβαίνω εγώ να ασχοληθώ με τους άλλους. Κοιτάζω μόνο τα δικά μου».
Έχετε φιλικές σχέσεις με συναδέλφους σας;
«Με όλο τον κόσμο. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όμως, τον ελάχιστο χρόνο που έχω τον διαθέτω στην οικογένειά μου. Όταν ξυπνάς στις 3 το πρωί και κοιμάσαι στις 11 το βράδυ χωρίς να σταματάς καθόλου και έχεις στην ουσία την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο ελεύθερα, γιατί Κυριακή ετοιμάζω την εκπομπή της Δευτέρας, καταλαβαίνεις ότι αυτόν το λίγο διαθέσιμο χρόνο τον αφιερώνω στη γυναίκα μου και στα δύο μου παιδιά, την Αντιγόνη και τον Αλέξανδρο».
Σας ζητήθηκε από τη νέα διοίκηση να αλλάξετε θεματολογία;
«Η θεματολογία μας αλλάζει κάθε μέρα. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να παίξουμε με γερμανικό βιολί πια, αλλά δεν πρόκειται να αποστασιοποιηθώ από αυτό που ξέρει ο Έλληνας. Εγώ με αυτά τα θέματα καθιερώθηκα. Δεν μπορεί σε αυτόν που ξέρει να φτιάχνει ψωμί να πει κάποιος: "Μη φτιάχνεις ψωμί, θα φυτεύεις γλάστρες».
Άρα σας ενδιαφέρει και για τη νέα σεζόν το πρωινό πρόγραμμα, αυτό που κάνετε και τώρα.
«Αυτό ξέρω και κάνω, αυτό θα κάνω ως το τέλος. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί εγώ δεν είχα εκπομπή όταν ήρθα στον Alpha. Ήμουν βοηθός του Γιώργου Παπαδάκη και ήρθα στον Alpha και χτίσαμε το πρωινό. Φτάσαμε στο σημείο να χτίσουμε μια εκπομπή, η οποία είναι στον ανταγωνισμό έξι χρόνια. Μην ξεχνάτε πόσοι απέτυχαν. Δεκαοχτώ ανθρώπους δοκίμασαν διάφορα κανάλια για να ρίξουν τον Παπαδάκη και δεν τα κατάφερε κανένας».
Οι κόντρες που έχετε συχνά με τον Δήμο Βερύκιο και τον Γιώργο Βλάχο είναι αυθόρμητες;
«Διαφορετική άποψη είναι, δεν είναι κόντρα. Έχουμε πλάκα με τον Δήμο. Πετάει τα δικά του. Ανέβηκε όμως στα ψηλά σαλόνια τώρα. Είναι στο κεντρικό δελτίο, γιατί τον χρειάστηκε ο σταθμός και, όποτε μπορεί, κάνουμε σύνδεση μέσω ραδιοφώνου. Δεν ξεκινάει η εκπομπή και λέμε "σήμερα θα διαφωνούμε, αύριο θα συμφωνήσουμε". Όταν διαφωνώ εγώ, διαφωνώ με τον οποιονδήποτε».
Όταν θέλετε να ξεκουραστείτε, ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός;
«Το πιο ωραίο μέρος του κόσμου είναι η Σάμος. Έχω πει ότι, όταν τελειώσω με τη δημοσιογραφία, θα πάω ψαράς στη Σάμο. Τώρα δεν ξέρω αν θα πιάνω ψάρια ή θα ψαρεύω ψήφους. Αν με χρειαστεί το νησί, θα κατέβω στην πολιτική».
Ως υποψήφιος βουλευτής εννοείτε;
«Δεν ξέρω. Μπορεί να κάνω και κάτι άλλο, σε τοπικό επίπεδο».
Η γυναίκα μου είναι ηρωίδα
Τι σας λέει η σύζυγός σας που δουλεύετε τόσο πολύ; Ανησυχεί για εσάς;
«Το αντίθετο. Μου έχει κρύψει πολλές φορές ότι έχουν αρρωστήσει τα παιδιά, για να μείνω ανεπηρέαστος στη δουλειά μου, και μου το έχει πει το Σάββατο, ενώ μπορεί να έχουν αρρωστήσει από τη Δευτέρα. Μπορώ να σας πω πως ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα το οφείλω στη γυναίκα μου, τη Μαρία. Είμαστε μαζί 14 χρόνια, είναι ηρωίδα».
Τι λένε τα παιδιά σας, που έχουν ένα διάσημο μπαμπά;
«Τίποτα. Τα παιδιά λένε ότι ο πατέρας τους είναι ένας εργαζόμενος, έτσι το εκλαμβάνουν. Θα παίξουν στη γειτονιά με τα άλλα παιδιά, ξέρουν ότι ο πατέρας τους εργάζεται. Αυτό και τίποτα παραπάνω. Ξέρουν ότι ο μπαμπάς τους μπορεί να τους προσφέρει τα πάντα. Όμως, μεγάλωσαν περισσότερο με τη μαμά τους, με τη γυναίκα μου, που ήταν πάντα άντρας και γυναίκα μαζί στο σπίτι».
Τι βλέπετε στην τηλεόραση όταν δεν εργάζεστε;
«Ποδόσφαιρο με το γιο μου, τον Αλέξανδρο. Το φίλο μου τον Θέμο, όποτε προλάβω, τον Λαζόπουλο και τον Μητσικώστα! Είναι και οι τρεις τους αδέρφια, φίλοι μου. Η σάτιρα βοηθάει πάρα πολύ».
Γνωρίζω ότι στα φοιτητικά σας χρόνια στη Νομική Σχολή Αθηνών ήσασταν συμφοιτητής με τον Θοδωρή Δρακάκη, την Άννα Βίσση και άλλους καταξιωμένους ανθρώπους σήμερα στο χώρο τους. Πώς ήταν εκείνα τα χρόνια;
«Ο Θοδωρής είναι αδερφός, είναι φίλος μου. Κόβαμε την τυρόπιτα στα δύο. Μέγας αντιγραφέας ο Δρακάκης. Φοβερός! Πέρασε ρωμαϊκό δίκαιο με 7 κι εγώ με 6, που διάβαζα 5 μέρες. Αυτός είχε τρία σκονάκια, έπεσαν τα δύο και πήρε 7. Τότε ήμασταν άσημα παιδιά της περιφέρειας. Η Άννα Βίσση ήταν η πρώτη! Ο Δρακάκης ήταν από τους καλύτερους φοιτητές. Όμως, ήταν κι άλλοι μαζί μας: η Σοφία Βούλτεψη, ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Ασπρογέρακας, ο εισαγγελέας. Γενικά, η φουρνιά μας, του ’75, της μεταπολίτευσης, ήταν μια γερή φουρνιά».