Ο έρως κόμμα δεν κοιτά

18.05.2009
Μπορεί η είδηση του διαζυγίου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη Βερόνικα Λάριο εξαιτίας μιας 18άχρονης να γίνεται καθημερινά πρωτοσέλιδο στο διεθνή Tύπο, στις ελληνικές εφημερίδες όμως περνάει... στα ψιλά.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Μπορεί η είδηση του διαζυγίου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη Βερόνικα Λάριο εξαιτίας μιας 18άχρονης να γίνεται καθημερινά πρωτοσέλιδο στο διεθνή Tύπο, στις ελληνικές εφημερίδες όμως περνάει... στα ψιλά. Κι αυτό γιατί στην ελληνική πραγματικότητα δεν είναι ασυνήθιστο το διαζύγιο ενός πολιτικού, ακόμη και αν πρόκειται για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στην πολιτική σκηνή της χώρας μας έχουν καταγραφεί πολλοί χωρισμοί, από τους οποίους κάποιοι συζητήθηκαν πολύ.

Διαζύγια και στην Αριστερά
Δύο είναι οι περιπτώσεις πολιτικών της Αριστεράς που οι γάμοι τους και τα διαζύγιά τους απασχόλησαν τα μέσα. Η σημερινή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη έχει τρεις γάμους και ισάριθμα διαζύγια στο ενεργητικό της. Με το πρώην μέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς και σημερινό επιχειρηματία Δημήτρη Καραγκουλέ, το δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα και τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη. Επίσης, το διαζύγιο του πρώην αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου με τη Φωτεινή Τομαή είναι από αυτά που έχουν απασχολήσει πολύ τα μέσα. Γνωρίστηκαν όταν εκείνος την υπερασπίστηκε νομικά στην υπόθεση ενός τροχαίου και ερωτεύτηκαν σφόδρα. Έχοντας ο καθένας ήδη από ένα γάμο στο ενεργητικό τους (σ.σ.: εκείνη με στέλεχος του ΚΚΕ, εκείνος με τη Λίνα Αλεξίου), λίγο αργότερα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Τα πρώτα σύννεφα στην κοινή τους πορεία εμφανίστηκαν το 1996, χωρίς κανείς να μπορούσε να φανταστεί την καταιγίδα που θα ακολουθούσε. Εξώδικα, αγωγές, δίκες, αρνητικά δημοσιεύματα, που κατέληξαν σε ένα διαζύγιο διανθισμένο με πικάντικες ιστορίες και πολλές αλληλοκατηγορίες. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος προχώρησε και σε τρίτο γάμο, με τη Χαρά Φράγκου, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώην σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη.

Ένα διαζύγιο  που δεν εκδόθηκε ποτέ
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από το χώρο της πολιτικής έχουν να λένε για την καθοριστική συμβολή της Λίας Καρτάλη στην πολιτική ανέλιξη του Γιάννου Παπαντωνίου. Με καταγωγή από μία από τις επιφανέστερες οικογένειες του Βόλου, η Λία γνώρισε το νεαρό τότε Γιάννο στο Παρίσι, ερωτεύθηκαν παράφορα και παντρεύτηκαν. Έμειναν μαζί πολλά χρόνια, έχοντας αποκτήσει ένα γιο και μια κόρη. Κάποια στιγμή, όμως, τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά. Η Λία κατέθεσε αγωγή διαζυγίου, η οποία ωστόσο δεν εκδικάστηκε ποτέ, καθώς λίγο καιρό μετά έχασε της ζωή της... Έπειτα από χρόνια ο Γιάννος Παπαντωνίου παντρεύτηκε την πρώην γραμματέα του, Ρούλα.

Καλεσμένοι στο «Four Seasons»
Από τις πολυσυζητημένες και σίγουρα πιο ακριβές γαμήλιες δεξιώσεις ήταν σίγουρα αυτή που παρέθεσαν για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους τους στο «Four Seasons», στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η δεύτερη σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη. Είχε προηγηθεί ένα πολιτισμένο διαζύγιο με τη Γερμανίδα Γκούντρουν, με την οποία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε γνωριστεί τα χρόνια του ΠΑΚ, έζησαν μαζί πολλά χρόνια και απέκτησαν δύο κόρες. Η Γερμανίδα πρώην σύζυγός του χειρίστηκε το θέμα με ψυχραιμία, φρόντισε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα από τον επί χρόνια σύντροφό της και να αποχωρήσει διακριτικά από το προσκήνιο. Ο χωρισμός αυτός είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια, που αφορούσαν κυρίως την ηλικία του παιδιού που απέκτησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος με τη Βίκυ Σταμάτη, το οποίο είναι μικρότερο από το εγγόνι που του έχει χαρίσει η κόρη του από τον πρώτο γάμο.

Το άγνωστο παρελθόν της
Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για τον παραμυθένιο γάμο της Τζίνας Αλοιμόνου με τον Παύλο Βαρδινογιάννη, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως η πανέμορφη ηθοποιός έχει έναν ακόμη γάμο στο ενεργητικό της. Ήταν πριν από πολλά χρόνια, όταν ο σημερινός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο CNN και η Τζίνα ασχολούνταν με το μόντελινγκ. Τα δύο νέα παιδιά γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γάμος τους όμως δεν κράτησε πολύ και χώρισαν σε φιλικό κλίμα.

Οι χωρισμοί των Παπανδρέου
Μπορεί το διαζύγιο της Μαργαρίτας και του Ανδρέα Παπανδρέου να είναι αυτό που έχει πολυσυζητηθεί στην πανίσχυρη πολιτική οικογένεια, υπάρχουν όμως κι άλλα δύο. Το ένα λιγότερο και το δεύτερο περισσότερο γνωστό. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως η Άντα είναι η δεύτερη σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει έναν ακόμη γάμο στο ενεργητικό του. Με την πρώτη του σύζυγο Εύα είχαν παντρευτεί με πολιτικό γάμο στο Λονδίνο και απέκτησαν ένα γιο. Ο χωρισμός τους ήταν αθόρυβος και σε πολιτισμένα πλαίσια. Αντίθετα, το διαζύγιο του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Κατσανέβα και της κόρης του ιδρυτή του κόμματος Σοφίας είχε απασχολήσει αρκετά τον Τύπο λόγω των οικονομικών διαφορών μεταξύ του πρώην ζευγαριού.

Ετοιμάζεται για τέταρτο στεφάνι
Το πρώτο διαζύγιο για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήρθε στο τέλος της δεκαετίας του ‘80. Νομάρχης Καρδίτσας τότε γνωρίστηκε με την αρχιτέκτονα Καμέλια Καβαρδίνα και ερωτεύτηκαν παράφορα. Ο πολιτικός χώρισε από την πρώτη σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, και παντρεύτηκε την αγαπημένη του. Ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του ήρθε το 2004. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κι ενώ ήταν ήδη γραμματέας του Κινήματος, γνωρίστηκε με τη διαφημίστρια Αγγελική Χονδροματίδου. Η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε έρωτα, που τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας και στην απόκτηση ενός αγοριού. Οι φήμες τώρα τον θέλουν να ετοιμάζεται για τον τέταρτο γάμο με μια πανέμορφη και κομψή γυναίκα, γόνο μίας από τις επιφανέστερες οικογένειες της Αθήνας.

Το παρελθόν του «Κόκκινου Πάνου»
Ήταν σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες όταν ο πολύ καλός πολιτικός συντάκτης και δημοσιογράφος Πάνος Παναγιωτόπουλος γνώρισε τη Μάουζι Τσαλδάρη, κόρη του πρώην πρόεδρου της Βουλής και κορυφαίου υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή, Αθανάσιου Τσαλδάρη. Ο γάμος αλλά και ένα παιδί, ο 21 ετών σήμερα Άγγελος, ήρθαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λέγεται μάλιστα πως ο Αθανάσιος Τσαλδάρης ήταν αυτός που παρότρυνε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να ασχοληθεί με την πολιτική. Το ζευγάρι μπορεί να χώρισε, αλλά μέχρι σήμερα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Μετά το διαζύγιο ο πρώην υπουργός Εργασίας συνδέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με την Αικατερίνη Λαλαούνη και, αν και πολλοί περίμεναν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας, αυτό τελικά δεν συνέβη ποτέ.

Ο Μιχάλης Λιάπης στους διαζευγμένους
Χωρίς πολλά σχόλια και συζητήσεις κατέληξε σε διαζύγιο και ο γάμος του Μιχάλη Λιάπη. Η σχέση του ξαδέρφου του πρωθυπουργού με την Αμαλία Μπογδάνου είχε μπει εδώ και χρόνια σε προβληματική τροχιά, η αριστοκρατική καταγωγή και των δύο όμως δεν ήταν δυνατόν να δώσει την παραμικρή λαβή για σχόλια. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού χώρισε την προηγούμενη χρονιά, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί άψογες σχέσεις με την πρώην σύζυγό του.

Οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό
Μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τη σύζυγό του Μαρέβα κατέβαλε στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει τρία παιδιά με την κύρια Γκραμπόφσκι, γι’ αυτό και δεν επιθυμούσε το διαζύγιο. Η οικογένεια Μητσοτάκη δεν είναι συνηθισμένη σε χωρισμούς, αν και η κόρη της υπουργού Εξωτερικών Αλεξία Μπακογιάννη είδε το γάμο της με το συνεργάτη της μητέρας της Δημήτρη Ζαφειριάδη να μην έχει ευτυχή κατάληξη. Το ζευγάρι χώρισε το 2003 και στη συνέχεια η Αλεξία παντρεύτηκε το χρηματιστή Μανόλη Βάρσο.

Πάντα στο πλευρό της
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ μπήκαν τίτλοι τέλους στο γάμο της Μαριέττας Γιαννάκου με τον Παναγιώτη Κούτσικο. Έχοντας ήδη ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα, η πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας παντρεύτηκε με τον κ. Κούτσικο το 1983, με τον οποίο λίγο αργότερα απέκτησαν μια κόρη. Το ζευγάρι χώρισε το 1997, αλλά οι σχέσεις τους παραμένουν άριστες μέχρι σήμερα. Με μεγάλη αγάπη για την κόρη τους συνεννοούνται πάντα για τα θέματα που την αφορούν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κούτσικος συμπαραστάθηκε ιδιαίτερα στην πρώην σύζυγό του στην πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της.