Πέτρος Φιλιππίδης: "Δεν ανήκω στη σοουμπίζ"

02.07.2010
Είναι «πολυβόλο» στη σκηνή και τη ζωή. Ο Πέτρος Φιλιππίδης «τρέχει» με απίστευτες ταχύτητες: περιοδεία με τον «Μπακαλόγατο» και στα σκαριά τέσσερα έργα για το χειμώνα («Φωνάζει ο κλέφτης...», «Μαύρη κωμωδία», «Ψέμα στο ψέμα», «Χάρολντ και Μοντ»). Δεν κουράζεται ποτέ!

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Είναι «πολυβόλο» στη σκηνή και τη ζωή. Ο Πέτρος Φιλιππίδης «τρέχει» με απίστευτες ταχύτητες: περιοδεία με τον «Μπακαλόγατο» και στα σκαριά τέσσερα έργα για το χειμώνα («Φωνάζει ο κλέφτης...», «Μαύρη κωμωδία», «Ψέμα στο ψέμα», «Χάρολντ και Μοντ»). Δεν κουράζεται ποτέ! Έχει τα μυστικά του και τα αποκάλυψε στο ΛΟΙΠΟΝ. Με αισιόδοξη διάθεση και το γνωστό βιτριολικό του χιούμορ μιλάει για κλέφτες και... νοικοκύρηδες, που νοικοκυρέψανε την Ελλάδα για πάρτη τους, ενώ βλέπει κάτω από τον πάτο, που νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει!

Ποιο είναι το μυστικό σας για να τα προλαβαίνετε όλα;

«Το πάθος μου για τη δουλειά και μια πολύ καλή βάση, η οικογένειά μου: η γυναίκα μου και το παιδί μας. Έχω μια σύζυγο (σ.σ.: η χορογράφος Ελπίδα Νίνου) όχι απλώς άξια, αλλά εξυπνότατη, δημιουργικότατη και πανέμορφη, η οποία με κρατάει πάντα ζεστό και θερμό. Κι ένα παιδί το ίδιο εξαιρετικό. Ξέρω ότι θα γυρίσω σπίτι και θα ηρεμήσω στην αγκαλιά τους».

Μιλήσατε για πάθος. Ύστερα από 28 χρόνια στο θέατρο, με σημαντικούς ρόλους, υπάρχει κάτι που δεν έχετε τολμήσει να κάνετε;

«Όχι ότι δεν το έχω τολμήσει, αλλά το θέλω πολύ και θα το κάνω: αρχαία τραγωδία. Νομίζω ότι ο άνθρωπος μεγαλώνει, ωριμάζει, κάνει όνειρα, βάζει στόχους και έρχεται η ώρα να τους πραγματοποιήσει. Αν ο ηθοποιός σταματήσει να ονειρεύεται, πρέπει να πάει σπίτι του».

Ποιο ρόλο αρχαίας τραγωδίας έχετε όνειρο ζωής να ερμηνεύσετε;

«Τον Κρέοντα».

Θα παίξετε στην τηλεόραση το χειμώνα;

«Κάτι συζητάμε, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Θα δούμε...».

Σας ανησυχεί ότι έχουν περικοπεί, λόγω κρίσης, τα σίριαλ και μεγάλοι πρωταγωνιστές δεν ξέρω αν έχει συμβεί και σε σας αναγκάζονται να δεχτούν περικοπές στις αμοιβές τους. Έτσι, βλέπουμε πολλά ριάλιτι;

«Σε όλους έχει συμβεί λόγω κρίσης περικοπή αμοιβής. Από την πλευρά των καναλιών είναι λογικό, γιατί είναι φτηνό πρόγραμμα. Πρόγραμμα που δεν έχει απαιτήσεις και μια χαρά τηλεοπτικό χρόνο καλύπτει. Δηλαδή, επιχειρηματικά οι κινήσεις είναι σωστές».

Δεν είναι «έκπτωση», όμως, όλο αυτό;

«Εξαρτάται τι θέλει κάποιος. Βλέπουμε, π.χ., ότι το Mega κρατάει κάποιες αντιστάσεις. Δηλαδή, τέσσερα σίριαλ θα τα κάνει, και συζητάει πιθανότατα και κάποια άλλα. Δεν μπορείς όταν είσαι ένα εμπορικό μέσο και μπαίνεις στον ανταγωνισμό να αντισταθείς πάρα πολύ. Δεν δικαιολογώ κανέναν, δεν είμαι με το μέρος των καναλιών. Απλώς έχω μάθει να βλέπω και τις δύο όψεις του νομίσματος».

Ο Ζήκος που υποδύεστε είναι ο καημένος ο Έλληνας που υποφέρει;

«Καθόλου καημένος. Το ενδιαφέρον του ρόλου είναι ότι, ενώ είναι έτσι όπως είναι, τη... λέει σε όλο τον κόσμο και δεν κοιτάει την καμπούρα του. Δεν αισθάνεται καθόλου κακομοίρης. Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα από τον Ζήκο. Ότι είναι έτσι όπως είναι, λειψός στο μυαλό, λεφτά δεν έχει, ένας Μπακαλόγατος είναι. Αυτός όμως ζει μια χαρά κι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Είναι υπεραισιόδοξο άτομο».

Εσείς είστε αισιόδοξος ότι θα φτιάξουν τα πράγματα στη χώρα μας;

«Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος. Από κει και πέρα δεν μπορώ να μην αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κρίση "φτιαχτή ή όχι" και ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα».

Είναι μια αντίδρασή σας το ότι επιλέξατε να σκηνοθετήσετε στο Θέατρο «Ήβη» το έργο «Φωνάζει ο κλέφτης...» του Δημήτρη Ψαθά, που αποδεικνύεται επίκαιρο;

«Σαφώς η επιλογή έχει να κάνει με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Δεν είναι όμως μόνο οι συγκυρίες που μας έκαναν να το επιλέξουμε. Είναι πολύ ωραίο έργο και, αν και γραμμένο πριν από πολλά χρόνια, είναι σαν να γράφτηκε σήμερα».

«Φωνάζει ο κλέφτης...» νομίζω ότι είναι η τέλεια ατάκα για το τι συμβαίνει γύρω μας?

«Ναι, αλλά μετά την ατάκα ακολουθούν τρεις τελίτσες, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Που κι αυτό ταιριάζει σήμερα, αλλά περισσότερο ταιριάζει η ατάκα με τους κλέφτες».

Πολλοί συνάδελφοί σας λένε ότι έχουμε φτάσει στον πάτο. Εσείς το πιστεύετε αυτό;

«Τις περισσότερες φορές μας εκπλήσσει ότι ο πάτος δεν είναι αυτό που νομίζουμε και ότι έχει και παρακάτω!».

Πιστεύετε ότι θα πάμε και πιο κάτω;

«Δεν το ξέρω, ελπίζω πως όχι. Ελπίζω να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε».

Στη συνείδηση του κόσμου έχετε καθιερωθεί ως «λαϊκός κωμικός ηθοποιός». Είστε ο δικός τους άνθρωπος. Σας έχει στοιχίσει αυτό;

«Όχι βέβαια. Είναι η ύψιστη τιμή για μένα και για κάθε καλλιτέχνη να τον αγαπάει και να τον εκτιμάει ο κόσμος».

Αυτή η «ετικέτα» μήπως σας έχει στερήσει ρόλους;

«Καθόλου. Ό,τι είναι να κάνω το κάνω κι ελπίζω ο κόσμος να με ακολουθήσει. Λαϊκός δεν θα πάψω να είμαι ποτέ! Μην κοιτάτε που υπάρχει μια κατηγορία καλλιτεχνών που θέλουν να λέγονται "ελιτίστες" ή "εστέτ". Το θέατρο απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Όποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει είναι εναντίον του θεάτρου».

Έχετε βρει το μυστικό της επιτυχίας τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση, που είστε ο αγαπημένος της AGB...

«Kι άλλοι είναι αγαπημένοι και για μένα αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι να κάνεις μια καλή δουλειά, να σε βλέπει ο κόσμος. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να σε βλέπουν "γιατί πολλούς βλέπουν στην τηλεόραση", αλλά να σε εκτιμάνε και να τους αρέσει αυτό που κάνεις. Γιατί υπάρχουν πολλοί που τους βλέπουν και τους φτύνουν μετά!».

Πώς καταφέρνετε χωρίς σκανδαλάκια στη ζωή σας να παίζετε στη σοουμπίζ;

«Εγώ δεν είμαι στη σοουμπίζ. Εγώ είμαι ηθοποιός. Δεν ανήκω στη σοουμπίζ. Η σοουμπίζ με αυτό που περιέχει, με αυτό που σημαίνει σήμερα και που σηματοδοτεί δεν έχει καμία σχέση με τους ηθοποιούς, με τους καλλιτέχνες γενικότερα».

Ένας άνθρωπος που έχει πετύχει τόσα όσα εσείς: χρήμα, δόξα, όμορφη οικογενειακή ζωή, πώς αισθάνεται;

«Εγώ είμαι ευτυχισμένος. Κυρίως, γι’ αυτό που είμαι ως άνθρωπος και γι’ αυτό που έχω στη ζωή μου την προσωπική. Δεν υποτιμώ την τέχνη μου "και η δουλειά μου με κάνει ευτυχή", αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι η προσωπική ζωή του καθενός. Εγώ εκεί επένδυσα περισσότερο. Η οικογένειά μου είναι το Α και το Ω στη ζωή μου».

Νιώθετε ότι εσείς έχετε κάνει «εκπτώσεις»;

«Όχι. Άσχετα από το τι πιστεύει ο καθένας, το αν αρέσεις ή δεν αρέσεις, εγώ προσωπικά δεν έχω κάνει ?εκπτώσεις? στη ζωή μου. Ό,τι έχω κάνει το έκανα έπειτα από ώριμη σκέψη. Άλλωστε, και το ρίσκο είναι μέσα στη ζωή, πόσο μάλλον στη ζωή ενός καλλιτέχνη».

Νοικοκύρηδες υπάρχουν; Θα ακουστεί η φωνή τους;

«Αυτοί που μας... νοικοκυρέψανε είναι νοικοκύρηδες για την πάρτη τους. Όχι για εμάς. Κλέφτες υπήρχαν και υπάρχουν πάντα. Οι μεγαλύτεροι κλέφτες είναι αυτοί που κλέβουν όχι τόσο τα ευρώ μας, αλλά την αισιοδοξία μας, το μέλλον μας, την ηρεμία μας, τη γαλήνη μας, την πατρίδα μας, τη λεβεντιά μας. Αυτό που είμαστε σαν άνθρωποι και σαν έθνος».