Σφύριξε... παράταση

14.07.2008
Είναι ποτέ δυνατόν ένας διαιτητής μπάσκετ να μεταπηδά στα μπουζούκια και στη νύχτα και σήμερα να δημοσιογραφεί; Κι όμως!

Είναι ποτέ δυνατόν ένας διαιτητής μπάσκετ να μεταπηδά στα μπουζούκια και στη νύχτα και σήμερα να δημοσιογραφεί; Κι όμως! Θεωρείται ως μία από τις διασημότερες σφυρίχτρες μπάσκετ στην Ευρώπη. Είναι ο μόνος που κατάφερε να ισορροπήσει με μαεστρία ανάμεσα σε χιλιάδες φανατικούς του Άρη και του ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης και στο τέλος να τον αγαπάνε όλοι ανεξαρτήτως χρώματος. Η ζωή του Γιάννη Κόντη από τη στιγμή που «κατέβασε τη σφυρίχτρα» του άλλαξε πολλές φορές και με μεγάλη ταχύτητα. Αυτή είναι η ζωή ενός ανθρώπου που γύρισε σελίδα όταν κάποιοι «φίλοι» τον... κάρφωσαν πισώπλατα. Καλοκαίρι του 1968 στο κέντρο της Πάτρας (Κολοκοτρώνη και Αγίου Ανδρέου) ένα τουρνουά μπάσκετ είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκείνη την περίοδο και στο εκεί ανοιχτό γήπεδο, που αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους του αθλήματος. Το ταλέντο του Γιάννη Κόντη δεν... κρύβεται και μόλις σε τρία χρόνια (1971) παίρνει το σήμα της Α Εθνικής. Το 1975 γίνεται διεθνής και μαζί με το σημερινό ΓΓΑ Σταύρο Δουβή και τον Κώστα Ρήγα συγκροτούν μια αχτύπητη τριάδα, που διαφημίζει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Όχι ένα, ούτε δύο, άλλα δεκαεφτά ματς-φωτιά ΠΑΟΚ - Άρη διαιτήτευσε ο Γιάννης Κόντης και περισσότερες από 10 τιτανομαχίες των αιωνίων ξεχωρίζουν στο εντυπωσιακό παλμάρε του επί ελληνικού εδάφους. Το 1976 ντεμπούταρε στα γήπεδα της Ευρώπης με το Πανευρωπαϊκό Εφήβων στο Ρίμινι, για να ακολουθήσει επίσης μια εκπληκτική πορεία με σπουδαία παιχνίδια στα κύπελλα Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και Κόρατς. Τη διετία 1976-77 βραβεύτηκε από τη ΓΓΑ με το χρυσό ρολόι ως ο καλύτερος εν Ελλάδι διαιτητής και η καριέρα του απασχόλησε όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη, αποκομίζοντας τα καλύτερα σχόλια.

Γερόλυκος πια μπασκετικά και μόνο αποφασίζει να τρέξει παράλληλα επενδύσεις που θα εξασφάλιζαν τα χρήματα των σπουδών της πολυαγαπημένης του κόρης Πολυξένης. Αποφασίζει να ασχοληθεί με το εμπόριο και ανοίγει κατάστημα βαφτιστικών στην Πάτρα και την οδό Πατρέως 41. Το κατάστημα αφήνει εποχή στην πόλη καθώς ο κ. Κόντης πουλάει περισσότερο την ιδέα και λιγότερο τα προϊόντα του. Πώς; Συνδυάζει το αντικείμενο αυτό με το μπάσκετ. Το 1990 αποφασίζει να επενδύσει στη νύχτα. Είναι πια πολύ γνωστός στην πόλη του με σημαντικές γνωριμίες, τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα και τις εκμεταλλεύεταιμε την καλή έννοια. Κάνει στροφή στα επαγγελματικά του πλάνα και ασχολείται με τη νυχτερινή διασκέδαση και το φαγητό.

«Ουτόπια», «Βαρελάδικο» και «Χάντρες» είναι σταθμοί στην πορεία του, που πολλοί Πατρινοί δεν ξεχνούν. Σταθμοί που τον «ανέβασαν» και τον «μάτωσαν». Κι αυτό γιατί δύο χρόνια αργότερα μερικοί «φίλοι» του, εξ ου και η προφητική ταμπέλα που είχε στο κατάστημα επί της Πατρέως με το «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος», «στήνουν» μια επιχείρηση άνευ προηγουμένου, που τον οδηγεί εκτός της διαιτησίας με πικρία και απογοήτευση. Τον οδηγούν όμως και εκτός νύχτας. Μετά από αρκετό καιρό περισυλλογής ο Γιάννης Κόντης αποφασίζει να ασχοληθεί (μέχρι και σήμερα) με τον αθλητισμό και τα ΜΜΕ μέσα από μια άλλη οπτική, ως δημοσιογράφος. Στον επιχειρηματικό όμιλο του Θόδωρου Καμπέρου, ιδιοκτήτη του ραδιοφώνου Radiogamma και της τηλεόρασης Teletime, εκεί όπου ο διάσημος διαιτητής δοκιμάζει τις αντοχές του.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΡΑΣ