Τα στεφανοχάρτια των ομόφυλων γάμων της Τήλου!

13.06.2008
Οχι μόνο τέλεσε κανονικά τους δύο ομοφυλοφιλικούς γάμους, αλλά φρόντισε και να τους κατοχυρώσει με κάθε τρόπο, όπως προκύπτει από τα δημόσια έγγραφα του Δήμου Τήλου που φέρνει αποκλειστικά σήμερα στη δημοσιότητα το ΛΟΙΠΟΝ.
Οχι μόνο τέλεσε κανονικά τους δύο ομοφυλοφιλικούς γάμους, αλλά φρόντισε και να τους κατοχυρώσει με κάθε τρόπο, όπως προκύπτει από τα δημόσια έγγραφα του Δήμου Τήλου που φέρνει αποκλειστικά σήμερα στη δημοσιότητα το ΛΟΙΠΟΝ.

Ο λόγος για το δήμαρχο Τήλου Σπύρο Αλιφέρη, ο οποίος στις «ληξιαρχικές πράξεις γάμου» μεταξύ των δύο ζευγαριών αναφέρει: «Πραγματοποίησαμε την τελετή του πολιτικού σας γάμου εδώ σήμερα και δεν μας αρκεί να σας ευχηθούμε, αλλά απαιτούμε να είστε ευτυχισμένοι»! Ως γνωστόν, οι δύο γάμοι μεταξύ της Ευαγγελίας Βλαμή και της συντρόφου της, αλλά και του Θεμιστοκλή Κατσαγιάννη με τον Δημήτρη Τσαμπρούνη πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες στις 7 το πρωί, στο δημαρχείο Τήλου. Μάρτυρες στην τελετή ήταν μέλη ομοφυλοφιλικών οργανώσεων, αλλά και εκπρόσωπος του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο κόκκινο».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στο ζευγάρι διαβάστηκε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Τήλου Φώτη Κωστόπουλου, η οποία επίσης βρίσκεται στα χέρια του ΛΟΙΠΟΝ. Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο Νόμο και το Σύνταγμα με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων» και πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφασή του (1994) ζήτησε από τα κράτη-μέλη να απαλείψουν από τις νομοθεσίες τους κάθε είδους διακρίσεις και ειδικά να επιτρέψουν το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων».

Με βάση την εν λόγω γνωμοδότηση προκύπτει και η αποστολή υπομνήματος για το θέμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σανιδά από το δήμαρχο Τήλου. «Αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να μη γίνουν αυτοί οι γάμοι, εξαφανίστηκε, αφού η μη πραγματοποίηση θα επιβεβαιώνει την άποψη ότι στην Ελλάδα είναι δυνατό να μη γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πάντως αναμένονται και άλλοι ομοφυλοφιλικοί γάμοι εντός του καλοκαιριού, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Εποχή» της Τήλου, τρία ακόμα ζευγάρια σκοπεύουν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους σε Μαγνησία, Λέσβο και Ιωάννινα.