Κέϊκ με κόκκινο γλυκό κρασί, σοκολάτα και βατόμουρα

22.08.2011

Yλικά

  • ½ φλιτζάνι κρασί Porto
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 100 γρ. σοκολάτα μαύρη
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 ασπράδια αβγού
  • 3 κρόκους αβγού
  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βατόμουρο

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε τη βάση μιας φόρμας για κέικ (28-30 εκ.) και στη συνέχεια τη στρώνουμε με λαδόχαρτο. Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο σε μικρό κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά και μετά προσθέτουμε τη σοκολάτα και το κρασί ανακατεύοντας το μείγμα πολλές φορές με σπάτουλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν οι κρόκοι. Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα σοκολάτας, και στη συνέχεια το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λεπτό. Βάζουμε σε άλλο μπολ τα ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να σκληρύνουν ελαφρά. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ το μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να γίνει ομογενές. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε έτοιμάσει, απλώνουμε τη μαρμελάδα στην επιφάνειά του και ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε. Το γλυκό μπορεί επίσης να συνοδευτεί με μία μπάλα παγωτό ή λίγη κρέμα.