Dinner is served

01.10.2010
Εκλεκτά υλικά, δυναμικοί συνδυασμοί και εκλεπτυσμένα αρώματα συναντώνται εδώ και συνθέτουν τέσσερα μοναδικά «φθινοπωρινά» πιάτα.

Εκλεκτά υλικά, δυναμικοί συνδυασμοί και εκλεπτυσμένα αρώματα συναντώνται εδώ και συνθέτουν τέσσερα μοναδικά «φθινοπωρινά» πιάτα.

Απο την Ελινα Τριμπου. Συνταγές: Μαιρη Μιχαλοπουλου

Σπαγγέτι με lemon grass

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 12-16 καθαρισμένες γαρίδες, 400 γρ. σπαγγετίνι, κλωνάρια lemon grass, 3 κουτ. σούπ. βούτυρο, χυμός από 3 λάιμ, 1 κουτ. σούπ. σησαμέλαιο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κρεμμύδι, 1 κουτ. σούπ. μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανός, θυμάρι, άνηθος) 3 κόκκινες πιπεριές τσίλι, 2 κουτ. σούπ. ντοματοπελτές, 100 γρ. πράσινα σπαράγγια κονσέρβα, 2 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο, 250 ml νερό, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Σε μια κατσαρόλα βράζετε τα σπαγγετίνι σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. 2. Σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτετε τις πιπεριές τσίλι, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τον ντοματοπελτέ, τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι. 3. Σβήνετε με το χυμό λάιμ και προσθέτετε τα μυρωδικά και τα 250 ml νερό. 4. Βράζετε για 10 λεπτά και όταν γίνει μια αραιή σάλτσα, ρίχνετε τα σπαγγετίνι και προσθέτετε το βούτυρο. 5. Ανακατεύετε καλά και πριν κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε το σησαμέλαιο και σερβίρετε.

California rolls με γαρίδες

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)220 γρ. ρύζι σούσι, 2 κουτ. σούπ. ξίδι από ρύζι, 1 κουτ. σούπ. ζάχαρη, 12 γαρίδες βρασμένες, 20 γρ. τζίντζερ, 100 γρ. μαγιονέζα, 1 σωληνάριο washabi, 4 φύλλα nori (φύκια), αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Πλένετε το ρύζι και το στραγγίζετε. 2. Στη συνέχεια, το βράζετε σε 1/2 λίτρο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, το ανακατεύετε και προσθέτετε το ξίδι στο οποίο έχετε προηγουμένως λιώσει τη ζάχαρη. 3. Απλώνετε τα φύλλα nori σε μια αντικολλητική επιφάνεια εργασίας και βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου ρύζι, τόσο ώστε να το καλύψει. 4. Προσθέτετε πάνω στο ρύζι τη μαγιονέζα, το washabi, το τζίντζερ, τις γαρίδες και τυλίγετε σε ρολά. 5. Κόβετε κάθε ρολό σε τεμ. 4-5 εκ. και σερβίρετε.

Σαλάτα από πράσινα φασόλια με ντρέσινγκ παρμεζάνας

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)χυμός 1 λεμονιού, 250 γρ. πράσινα φασολάκια βρασμένα, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 100 γρ. γιαούρτι, 100 γρ. κρέμα γάλακτος, 30 γρ. παρμεζάνα σε νιφάδες, 1 κουτ. γλ. Worcester σος, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. 2. Σε ένα μπολ προσθέτετε τα φασόλια, το γιαούρτι, τις φέτες κρεμμυδιού, το χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, τη Worcester σος, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε καλά. 3. Σερβίρετε τη σαλάτα, γαρνίροντας με τις νιφάδες παρμεζάνας.

Φιλέτο μοσχαρίσιο με blue cheese

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)800 γρ. φιλέτο μόσχου σε φέτες, χυμός 2 πορτοκαλιών, 1 ξερό κρεμμύδι, 100 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπ. σησαμέλαιο, 200 γρ. σαλάτα πράσινη, 700 γρ. γλυκοπατάτες, 3 κουτ. σούπ. βούτυρο, 70 γρ. blue cheese, 2 κουτ. σούπ. μαρμελάδα πορτοκάλι, 1 κουτ. σούπ. μουστάρδα ? αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, τη μαρμελάδα, το σησαμέλαιο, το blue cheese, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύετε καλά μέχρι γίνουν μια ομοιόμορφη σάλτσα. 2. Κόβετε τα πλυμένα πράσινα λαχανικά και το κρεμμύδι. 3. Προσθέτετε στο μπολ με τη σάλτσα τα κομμένα λαχανικά, το κρεμμύδι και ανακατεύετε καλά. 4. Πλένετε, κόβετε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 5. Αφού τις στραγγίσετε, τις σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα. 6. Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτετε 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρετε τα φιλέτα καλά και από τις δύο πλευρές. 7. Σερβίρετε τα φιλέτα, γαρνίροντας με τη σαλάτα, τις γλυκοπατάτες και το blue cheese.