Σαλάτα του καλοκαιριού

04.06.2009
Για να δροσίσουμε τα γεύματά μας

Τι έχουμε:

  • 10-15 ντοματάκια Σαντορίνης
  • 2-3 παξιμάδια
  • 4-5 φύλλα μαρουλιού
  • 4-5 φύλλα κόκκινου λάχανου
  • 10 φύλλα ρόκας
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά κάπαρη
  • 2 κουταλιές μυζήθρα ξερή
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κουταλιές ξίδι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνουμε:

Βρέχουμε τα παξιμάδια κάτω από τη βρύση, με κρύο νερό και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πλένουμε τα φύλλα του μαρουλιού, του λάχανου και της ρόκας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μυζήθρα μαζί με το λάδι και το ξίδι και τα χτυπάμε καλά, έως ότου γίνουν μια πηχτή σάλτσα. Κατόπιν προσθέτουμε στο μπολ το αλάτι, το πιπέρι και την κάππαρη, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα παξιμάδια.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι το κόβουμε σε ροδέλες, το βάζουμε στο μπολ με τα παξιμάδια και στη συνέχεια χοντροκόβουμε τα μαρούλια, τη ρόκα και το λάχανο με τα δάχτυλά μας, επάνω από τα παξιμάδια.

Βγάζουμε τα κοτσανάκια από τα ντοματάκια, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα παξιμάδια.

Οταν σερβίρουμε, ανακατεύουμε τη σαλάτα, ώστε να σπάσει το παξιμάδι και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Συμβουλή
Εάν δεν έχουμε παξιμάδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρυγανισμένες φέτες, ψίχας του τοστ Κατσέλη, χωρίς να τις μουσκέψουμε σε νερό.

Το κατάλληλο κρασί Λευκός Ροδίτης με αρώματα εσπεριδοειδών.