Τι έχουμε:
- 3 φλιτζ. αλεύρι
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. Βιτάμ
- 3/4 του φλιτζανιού γάλα
- 4 αβγά
- 1/2 φλιτζ. κακάο
- 3 κουταλιές μπέικιν-πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλεύρι για τη φόρμα
Για το γλάσο:
- 300 γραμ. λευκή σοκολάτα
- 2/3 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές Βιτάμ
- 4 κουταλιές σιρόπι σοκολάτας
Τι κάνουμε:
Ρίχνουμε στο μπόλ του μίξερ τη ζάχαρη μαζί με το Βιτάμ (κρατάμε μια κουταλιά χωριστά, για να αλείψουμε τη φόρμα) και τα χτυπάμε καλά, στην υψηλή ταχύτητα, έως ότου γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Κατόπιν χαμηλώνουμε το μίξερ στη μέτρια ταχύτητα, ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και τα αφήνουμε να χτυπηθούν, ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά, εναλλάξ το μείγμα των αβγών και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, έως ότου γίνουν τα υλικά ένα παχύρρευστο μείγμα. Χωρίζουμε το παραπάνω μείγμα στη μέση ρίχνοντας στο μισό το κακάο. Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί.
Σε μια φόρμα αλειμμένη με Βιτάμ και αλευρωμένη, αδειάζουμε πρώτα το μείγμα του κακάο απλώνοντας το με μια σπάτουλα, στα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να δημιουργηθεί μια λακκούβα στο κέντρο και πάνω από αυτό ρίχνουμε το λευκό μίγμα. Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και αν βγει καθαρή, τότε το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και στη συνέχεια ρίχνουμε το Βιτάμ και τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε το κέικ λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και το βάζουμε σε ένα πιάτο.
Το περιχύνουμε με το λευκό γλάσο και γαρνίρουμε με μερικές γραμμές σιρόπι σοκολάτας.
Συμβουλή
Μπορούμε να περιχύσουμε το κέικ και με γλάσο σοκολάτας.
Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ κανέλας.