Τι έχουμε:
- 1 λαγό περίπου 2 κιλών
- 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 2 κουταλιές ντοματοπελτέ
- 2 ντομάτες
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
- 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 2 κλωναράκια σέλινο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- 2 ποτήρια κόκκινο κρασί
- 4 κουταλιές λάδι ελιάς
- 4 κουταλιές ξίδι
Τι κάνουμε:
Από την προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε τη μαρινάτα:
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο ψιλοκομμένα, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες.
Μόλις τα υλικά μαραθούν, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη δάφνη και σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Αφήνουμε τη μαρινάτα να βράσει για 10 λεπτά και μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, κόβουμε τον λαγό σε κομμάτια, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος. Κατόπιν τα περιχύνουμε με τη μαρινάτα, σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη ημέρα, βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι και τη μαργαρίνη και μόλις ζεσταθούν σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τα κομμάτια του λαγού από τη μαρινάτα, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν, από όλες τις πλευρές. Παράλληλα, βάζουμε τη μαρινάτα σε μια άλλη κατσαρόλα και αφού βράσει για 10 λεπτά, τη ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το λαγό.
Κατόπιν προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 1/2 ώρα.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τα ζεματίζουμε, για περίπου 1 λεπτό.
Κατόπιν τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να βγει η εξωτερική τους φλούδα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νλαγό, περίπου μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός του φαγητού.
Συμβουλή
Χαράσσουμε τα κρεμμυδάκια σταυρωτά στο σημείο της ρίζας για να μην ανοίξουν.
Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο βιολογικό.