Ντόνατς πατάτας

05.03.2009
Για να τους ξαφνιάσετε γλυκά!

Τι έχουμε:

  • 350 γραμ. πατάτες
  • 3-3 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές βιτάμ
  • 30 γραμ. ξερή μαγιά
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • χονδρό αλάτι
  • λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
  • για το σερβίρισμα:
  • μέλι
  • καρύδια
  • κανέλα

Τι κάνουμε:

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό, στραγγίζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ.

Βάζουμε σε ένα μπολάκι το νερό, μαζί με μισή κουταλιά από τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε για να διαλυθούν και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η μαγιά.

Μέσα στο νερό από τις πατάτες, ρίχνουμε το βιτάμ και μόλις λιώσει, το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το μείγμα της μαγιάς, την υπόλοιπη ζάχαρη και με μια κουτάλα, ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πουρέ, το αλάτι, το αβγό, 1/2 φλιτζάνι από το αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, απαλό μείγμα και μετά ρίχνουμε άλλα 2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Κατόπιν σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο για περίπου μια ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, τη ζυμώνουμε και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο, πάχους περίπου ενός εκατοστού. Στη συνέχεια αλευρώνουμε έναν κόφτη για ντόνατς και κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια, τα οποία βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε για 30-45 λεπτά, ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.

Σε ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει, βάζουμε 2-3 ντόνατς και τα τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν. Κατόπιν τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τα σερβίρουμε ελαφρώς ζεστά, πασπαλισμένα με καρύδια, κανέλα και μέλι.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε, μπορούμε στο πασπάλισμα, να αντικαταστήσουμε το μέλι με ζάχαρη άχνη.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.