Λικέρ μια γλυκιά συντροφιά!

06.02.2009
Με τον όρο λικέρ εννοούμε τα γλυκά παχύρρευστα ποτά τα οποία παρασκευάζονται με καθαρό οινόπνευμα, χυμό φρούτων, ζάχαρη και διάφορα αρωματικά φυτά.

Με τον όρο λικέρ εννοούμε τα γλυκά παχύρρευστα ποτά τα οποία παρασκευάζονται με καθαρό οινόπνευμα, χυμό φρούτων, ζάχαρη και διάφορα αρωματικά φυτά. Συνήθως προσφέρονται σκέτα πριν ή μετά το γεύμα ή το δείπνο, αλλά ενδείκνυνται και για την παρασκευή κοκτέιλ. Σερβίρονται σε μικρά, χαμηλά, συνήθως κρυστάλλινα ποτήρια γεμίζοντάς τα μέχρι τα 2/3 του ύψους τους. Καλό είναι να εφοδιάσουμε το μπαρ του σπιτιού μας

με μια ποικιλία που θα μας βοηθήσει να ικανοποιήσουμε τις διαφορετικές προτιμήσεις των καλεσμένων μας.

Cointreau

Το Cointreau είναι ένα λικέρ κρυστάλλινης διαύγειας, φτιαγμένο από το τέλειο μείγμα φλοιών γλυκών και πικρών πορτοκαλιών από εξωτικά μέρη του κόσμου η συνταγή του παραμένει μυστική και περνά από γενιά σε γενιά. Για την παρασκευή του τελικού προϊόντος, στα αιθέρια αποστάγματα από φλοιούς γλυκών και πικρών πορτοκαλιών, προστίθεται φυσική αλκοόλη εξαιρετικής ποιότητας, ζάχαρη και νερό, υλικά τα οποία επιλέγονται για την απόλυτη αγνότητά τους και την ουδετερότητα της γεύσης τους. Η γεύση του Cointreau είναι μοναδική,

πλούσια και μεστή. Αν και αρκούντως ισορροπημένο και ήπιο, ενθουσιάζει τον ουρανίσκο

με τις ενδιαφέρουσες αντιθέσεις του ταυτόχρονα έντονο και απαλό, δροσερό και ζεστό, πικρό και γλυκό. Κρυστάλλινο, όταν σερβίρεται στο ποτήρι, το Cointreau ιριδίζει

όταν προσφέρεται με πάγο, αφήνοντας λεπτά αρώματα λουλουδιών, φρούτων και μπαχαρικών, μαζί με την πλούσια, αρωματική γεύση του πορτοκαλιού. Η συνολική εντύπωση είναι αυτή της δροσιάς, της φινέτσας και της μεστότητας, σε συνδυασμό με μια μακρά ευχάριστη επίγευση.

Galliano

Το 1896, ο Arturo Vaccari, ένας νεαρός Ιταλός ποτοποιός στο Λιβόρνο, δημιούργησε ένα νέο λικέρ, το οποίο αφιέρωσε σε όλους τους Ιταλούς πρωτοπόρους που έφυγαν για το Eldorado. Αναμειγνύοντας προσεκτικά περισσότερα από 25 διαφορετικά βότανα & μυρωδικά, προερχόμενα από την Ιταλία αλλά και από άλλες, μακρινές χώρες, ο Arturo Vaccari έδωσε σ' αυτό το λικέρ το όνομα ενός διάσημου Ιταλού ήρωα, στον πόλεμο της Αβησσυνίας. Ετσι γεννήθηκε το Galliano. Επηρεασμένος από την πλούσια Ιταλική ιστορία, ο Arturo Vaccari επέλεξε τις κολόνες των Ρωμαϊκών ναών ως μοντέλο για τη δημιουργία της ψηλής πολύπλευρης φιάλης που, μέχρι σήμερα παραμένει μοναδική, αποτελώντας κλειδί στην επιτυχία του προϊόντος. Η συνταγή του Galliano παραμένει ίδια από το 1896. Πέντε προσεκτικά στάδια αποτελούν τη διαδικασία παραγωγής του και καθένα από αυτά αντανακλά την ποιότητα και την υπεροχή του. Περισσότερα από 25 προσεκτικά διαλεγμένα βότανα και μυρωδικά είναι απαραίτητα στην παραγωγή του: αστεροειδής γλυκάνισος από την Κίνα, μεσογειακός γλυκάνισος, άγριο κυπαρίσσι, λεβάντα, δυόσμος και, τέλος, η απαλή και διακριτική γεύση της βανίλιας. Όλα αναμειγνύονται προσεκτικά και φιλτράρονται για να δώσουν την υψηλή ποιότητα του Galliano.

Caprice

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 στην πόλη της Μυτιλήνης με την ονομασία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ Α.Ε. Οι εγκαταστάσεις είναι ιδιόκτητες και συνδυάζουν την παράδοση με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Τα Liqueur Caprice παράγονται στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας με φροντίδα και μεράκι. Η Ε.Β.Α. χρησιμοποιεί απολύτως φυσικό αρωματισμό για την παρασκευή τους και η παραμονή τους πριν από την εμφιάλωση επιτρέπει την αρμονική συνοχή των συστατικών τους, προσδίδοντας τη γνωστή γεύση τους. Θα τα βρούμε σε πολλές υπέροχες γεύσεις, ενώ σερβίρονται σκέτα με πάγο ή σε κοκτέιλ.

Cherry Ηeering

Ενα ποτό με ιστορία δύο αιώνων. Το δημιούργησε ο Δανός Peter Heering, στα 1818, με μια μυστική συνταγή που παραμένει η ίδια και αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Παράγεται από κερασιές που αναπτύσσονται και ευδοκιμούν στο χαρακτηριστικό σκανδιναβικό κλίμα και σε ασβεστώδες έδαφος. Το «μυστικό» που δίνει στο Cherry Heering την ελαφριά γεύση αμυγδάλου είναι ότι τα κεράσια, αφού πολτοποιηθούν μαζί με το κουκούτσι, μουσκεύονται σε αλκοόλ και στο μείγμα προστίθεται ένας μυστικός συνδυασμός από μπαχαρικά. Το ποτό τοποθετείται σε δρύινα βαρέλια και αφήνεται να ωριμάσει για τρία ολόκληρα χρόνια.