ΥΛΙΚΑ:
- 1 κ. ρύζι Αρμπόριο
- 10 κάστανα ψητά
- 100 γρ. ξανθές σταφίδες
- 1 κουτ. μαύρη ζάχαρη
- 150 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 ποτ. λευκό κρασί μοσχάτο
- μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί
- 3 ποτ. ζωμό κοτόπουλου
- μοσχοκάρυδο ξερό γκόλιανδρο
Εκτελεση:
Ψήνουμε και ξεφλουδίζουμε τα κάστανα γΤα καραμελώνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με μια κουταλιά βούτυρο και μια κουταλιά του καφέ ζάχαρη. (Είναι ωραίο να ρίξουμε τα κάστανα ολόκληρα στο τηγάνι)
Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό ημίγλυκο κρασί γΡίχνουμε στο τηγάνι και το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά 1 ποτ. ζωμό κοτόπουλου και κρασί ξηρό
Το ριζότο θέλει, λένε, παρέα
Πρέπει να είσαι συνεχώς πάνω από το φαγητό για να προσθέτεις συνεχώς υγρά (εδώ βάζουμε κρασάκι και ζωμό) όσο το ρύζι ρουφάει τα υγρά του
Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται για 20 λεπτά περίπου μέχρι να βράσει το ρύζι γΑυτό είναι το μυστικό για ένα επιτυχημένο ριζότο γΡίχνουμε λίγο ζωμό κοτόπουλου και ξηρό λευκό κρασί
Οταν απορροφήσει τα υγρά το ρύζι, ξαναρίχνουμε λίγο ζωμό και αφήνουμε να τα ρουφήξει ξανά
Και ξανά και ξανά...
Πέντε λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τις σταφίδες. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε για λίγο το ρύζι ξεσκέπαστο να κρυώσει
Προσθέτουμε κουτ. βούτυρο για να πάρει την υφή του ριζότου
Πασπαλίζουμε με κόλιαντρο σκόνη
Προαιρετικά τρίβουμε από πάνω και λίγο μοσχοκάρυδο.
Από τον σεφ Θωμά Τσιώμα, στη Θεσσαλονίκη