Κις με μπέικον

15.01.2009

Γεμάτο νοστημιά...

Τι έχουμε:

1 δόση ζύμη για τάρτα

(βλέπε σελίδα 11, θέμα τάρτες)

1 φλιτζ. τυρί γκούντα τριμμένο

3/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζ. γάλα

10-15 φέτες μπέικον

2 αβγά

1 κρεμμύδι, μεγάλο

1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι

1 κουταλιά ΒΙΤΑΜ culinesse

1 κουταλιά ΒΙΤΑΜ, για τη φόρμα

Τι κάνουμε:

Αλείφουμε τη φόρμα με ΒΙΤΑΜ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και το στρώνουμε στη φόρμα φροντίζοντας να καλυφθεί το κάτω μέρος και τα πλαϊνά τοιχώματα. Στη συνέχεια, τρυπάμε 3-4 φορές το κάτω μέρος της τάρτας με ένα πιρούνι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οc.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ culinesse και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες για 1-2 λεπτά, έως ότου χρυσίσει.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά, προσθέτουμε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια, τo κρεμμύδι και ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Κατόπιν, απλώνουμε το μείγμα στην επιφάνεια της τάρτας.

Ρίχνουμε από πάνω από το μείγμα το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά έως ότου γκρατιναριστεί το τυρί και πάρει χρώμα η επιφάνειά του.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο πασπαλίζουμε με τριμμένο φρέσκο θυμάρι.

Αφού ψηθεί το κις λορέν το βγάζουμε από τον φούρνο, το ξεφορμάρουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε ζεστό.

Συμβουλή

Μπορούμε να προσθέσουμε αντί για γκούντα τυρί της αρεσκείας μας.

το κατάλληλο κρασί

Μαντηλαριά.