Τι έχουμε:
- 1 κιλό συκωταριά αρνιού
- 2-3 έντερα αρνιού
- 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 μαρούλια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1/2 φλιτζ. βιτάμ
- 10-12 φλιτζ. νερό
- 3 αβγά
- χυμό από 3 λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
Τι κάνουμε:
Πλένουμε με άφθονο νερό τη συκωταριά και τα έντερα, εσωτερικά και εξωτερικά. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε, φροντίζοντας να ξαφρίζουμε το νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Αφού βράσουν, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πλένουμε τα μαρούλια, τον άνηθο, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ και σοτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα εντόσθια, έως ότου ροδίσουν. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, έως ότου μαραθούν.
Κατόπιν, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα εντόσθια, το νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 40 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο, αφήνουμε να βράσουν, για περίπου 15 λεπτά, και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Εν' τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με ένα αναδευτήρι και ρίχνουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς. Παίρνουμε μια κουταλιά από το ζουμί της μαγειρίτσας, το ρίχνουμε στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε και προσθέτουμε άλλες δύο κουταλιές από το ζουμί.
Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα με τη μαγειρίτσα, τη σκεπάζουμε και την ανακινούμε, έτσι ώστε το αβγολέμονο να πάει παντού.
Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα σε βαθιά μπολ.
Συμβουλή
Αν θέλουμε να ζεστάνουμε τη μαγειρίτσα, δεν τη βάζουμε κατευθείαν πάνω σε καυτό μάτι κουζίνας, αλλά σε μπεν μαρί.
το κατάλληλο κρασί Νεμέα παλαιωμένη.