Μπριός με παπαρουνόσπορο

01.10.2008
Θα το λατρέψετε!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 φλιτζ. γάλα, χλιαρό
  • 3/4 φλιτζ. ΒΙΤΑΜ
  • 2 αβγά
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • αλεύρι, για την επιφάνεια εργασίας
  • ΒΙΤΑΜ, για το άλειμμα του ταψιού
  • 1 λαδόκολλα

Για το γαρνίρισμα:

  • 2 κουταλιές παπαρουνόσπορο

Τι κάνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη ζάχαρη και κάνουμε μία λακκουβίτσα στη μέση. Διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά, το ρίχνουμε μαζί με τα αβγά χτυπημένα στη λακκουβίτσα, προσθέτουμε το ΒΙΤΑΜ λιωμένο και ανακατεύουμε τα υλικά, έως ότου η ζύμη γίνει αρκετά σφιχτή και λεία.

Εάν δούμε ότι η ζύμη είναι πάρα πολύ σφιχτή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα ακόμα. Κατόπιν, τη βάζουμε πάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστουνάκι και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα για περίπου 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσουν.

Οταν φουσκώσουν, πλέκουμε τα τρία μπαστουνάκια σε πλεξούδα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα τρία.

Αλείφουμε ένα ταψί με ΒΙΤΑΜ και στρώνουμε μια λαδόκολλα. Βάζουμε τις δυο πλεξούδες στο ταψί και το σκεπάζουμε ξανά με την πετσέτα, αφήνοντας να φουσκώσουν για περίπου 25-30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.

Αλείφουμε με νερό την επιφάνεια κάθε πλεξούδας και πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε τα μπριός στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40-45 λεπτά. Οταν ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μία πετσέτα για να μην «ιδρώσουν» και αφήνουμε να κρυώσουν, πριν τα κόψουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να αλείψουμε τα μπριός με αβγά χτυπημένα με λίγο γάλα.

Το κατάλληλο κρασί chardonnay.