Tips για να φτιάξεις τον τέλειο ντάκο

27.04.2017
Το βρεγμένο κρητικό παξιμάδι περιχυμένο με ελαιόλαδο, ντομάτα, τυρί, ρίγανη και ελιές κατέχει περίοπτη θέση στις γευστικές μας προτιμήσεις. Το ντάκος ή «κουκουβάγια» όπως αλλιώς ονομάζεται, μπορεί να παρασκευαστεί είτε με την κλασική σύνθεση υλικών είτε σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, άλλες πιο διαιτητικές κι άλλες θερμιδικά περισσότερο επιβαρυντικές…

Η τυπική συνταγή:

Βρέχεiw με νερό ένα στρογγυλό παξιμάδι για να μαλακώσει και το τοποθετείς σε πιάτο. Περιχύνεις με ελαιόλαδο το βρεγμένο παξιμάδι και το αφήνεις για λίγο να «τραβήξει». Αποφλοιώνεις την ντομάτα, τη τρίβεις, αφαιρείς τα σπόρια, τη στεγνώνεις καλά και την αναμειγνύεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό, προσθέτοντας και λίγο αλάτι. Απλώνεις το μείγμα στο παξιμάδι, προσθέτεις τρίμμα τυριού φέτας και ρίχνεις από πάνω ρίγανη και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Γαρνίρεις με ψιλοκομμένες ελιές, πασπαλίζεις με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρεις αμέσως.

Tips για τον τέλειο ντάκο

  1. Ο ντάκος αποτελεί ξεχωριστή γευστική απόλαυση για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και για το πρωινό. Είναι όμως προτιμότερο είτε να τρώγεται χωρίς άλλα συνοδευτικά είτε να συνδυάζεται με κάτι σχετικά λιτό σε θερμίδες, όπως σαλάτα λαχανικών, λίγο κοτόπουλο ή κάποιο μικρό ψάρι.

  2. Παξιμάδια υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη βάρους (συνήθως 50 γραμμάρια το μικρό, 75 το μεσαίο και 100 γραμμάρια το μεγάλο) και σε σχήμα στρογγυλό («κριθαροκουλούρα») ή μακρόστενο. Προτίμησε τα πιο μικρά σε μέγεθος για να πάρεις λιγότερες θερμίδες.

  3. Τα κριθαρένια παξιμάδια ξεχωρίζουν για τα χαμηλά τους λιπαρά, τα ολικής άλεσης για την έντονη γεύση σταριού, τα παξιμάδια με γλυκάνισο για το θεσπέσιο άρωμά τους, τα επτάζυμα για το χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη, τα πιτυρούχα για τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ τα αρκατένα (με προζύμι προερχόμενο από αφρό ρεβιθιών και μπαχαρικά, αλεύρι ολικής άλεσης και πίτουρο) για τις λιγότερες θερμίδες που έχουν σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα (περίπου 220 ανά 100 γραμμάρια).

  4. Το παξιμάδι πρέπει να βρέχεται αρκετά αλλά όχι υπερβολικά, για να διατηρεί την τραγανιστή του γεύση.

  5. Εάν θέλεις μία κάπως διαφορετική γεύση, περίχυσε το παξιμάδι με αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα ελαιόλαδο. Μην υπερβάλλεις όμως στην ποσότητα, γιατί οποιαδήποτε υπερβολή οδηγεί σε θερμιδική… παρεκτροπή…

  6. Στράγγισε πολύ καλά την ντομάτα από τα υγρά της. Περιόρισε επίσης την προσθήκη αλατιού στο ελάχιστο. Αντί για αλάτι, πρόσθεσε περισσότερη ρίγανη ή επιπλέον μυρωδικά της προτίμησής σου. Το πιπέρι πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένο.

  7. Για λιγότερες θερμίδες από λιπαρά, μπορείς να αντικαταστήσεις το τυρί φέτα με ανθότυρο διαίτης, κότατζ, κατίκι, τελεμέ, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, γαλοτύρι ή ακόμα με γιαούρτι ή μείγμα γιαουρτιού και κρεμώδους τυριού.

  8. Για ακόμα καλύτερη γεύση, πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού ακαβούρντιστο σουσάμι - υπολόγισε όμως περίπου 30 επιπλέον θερμίδες.

Μια διαφορετική πρόταση: Βρέξε μια μικρή κριθαροκουλούρα με λίγο νερό και κατόπιν με ½ ποτηράκι χυμό φρούτων της προτίμησής σου. Μόλις μαλακώσει λίγο, άπλωσε από πάνω μερικές κουταλιές παγωμένο στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και μετά περιχυσέ την με λίγο γλυκό του κουταλιού ή σταφίδες - με περίπου 300 θερμίδες θα απολαύσεις ένα χορταστικό έδεσμα, που θα ικανοποιήσει περισσότερο υγιεινά από οτιδήποτε άλλο την επιθυμία σου για κάτι γλυκό και συνάμα δροσερό...