Εύκολο κέικ με μπανάνες αλ Καρούζο

19.09.2015
Κέικ με μπανάνες ή μάλλον κέικ με ώριμες μπανάνες που δεν θέλετε πια να φάτε, θα έπρεπε να είναι το όνομα της συνταγής. Αλλά εδώ σημασία έχει ο γονιός της συνταγής αυτής, η πιο διάσημη γυναίκα στη Βρετανία όσον αφορά στα κέικ, στα μπισκότα και γενικώς στο home baking.

Το όνομά της, Μαίρη Μπέρυ (Mary Berry) που πριν πέντε χρόνια, στα 75 της, αναδείχθηκε ξαφνικά ως το απόλυτο σημείο αναφοράς του home baking culture σε μια χώρα που λατρεύει τα σπιτικά κέικ και τα μπισκότα.

Η Mary Berry δεν ήρθε βέβαια απ’ το πουθενά. Σπούδασε μαγειρική στη φημισμένη Γαλλική σχολή Cordon Bleu, ήταν για χρόνια δοκιμαστής συνταγών, εκπαιδευτής νοικοκυρών στη σωστή χρήση των ηλεκτρικών φούρνων και εξέδωσε 70 βιβλία συνταγών όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς όμως να γίνει ποτέ ένα οικείο όνομα. Όμως η επιλογή της ως συμπαρουσιάστρια στην εξαιρετικά δημοφιλή εκπομπή The Great British Bake - Off στο BBC που ξεκίνησε το 2010, την ανέδειξε ξαφνικά ως απόλυτη ιέρια του baking.

Ίσως είναι η αντιμετώπιση της Μαίρης Μπέρρυ απέναντι στους συμμετέχοντες στο “ριάλιτυ” που αντί για ηγεμονική και απαξιωτική ως είθισται, είναι πάντα υποστηρικτική και διδακτική, που την έχει κάνει τόσο συμπαθή σε όλο τον κόσμο. Ίσως πάλι είναι το γεγονός ότι έχει πραγματική σε βάθος γνώση του αντικειμένου και οι συνταγές της βγαίνουν πάντα σωστές, που την έκαναν σημείο αναφοράς. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι με μια συνταγή της Μαίρης Μπέρρυ δεν ρισκάρεις.

Έτσι λοιπόν, βλέποντας σπίτι κάποιες μπανάνες που με τη καλοκαιρινή ζέστη είχαν ωριμάσει υπερβολικά για κανονική κατανάλωση, σκέφτηκα να δοκιμάσω την απλή συνταγή της Μαίρης Μπέρρυ για κέικ με μπανάνες. Έτσι, πέρα απ’ το γεγονός ότι οι μπανάνες αξιοποιήθηκαν, το κέικ έγινε ανάρπαστο σε μικρούς και μεγάλους. Και όλα αυτά με δέκα λεπτά δουλειά! Σιγουράκι το κέικ μπανάνας!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή με λίγα υλικά που θέλει 5-7 λεπτά προετοιμασία και περίπου 50’ ψήσιμο στο φούρνο. Ιδανική συνταγή για να μάθετε στα παιδιά σας να κάνουν κέικ.

Υλικά (για ένα μπαστούνι)

225 γρ. φαρίνα
175 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
1 κ.γ. Baking Powder
2 κ.σ. γάλα
2 αυγά
2 ώριμες μπανάνες λιωμένες με πιρούνι

Παρασκευή:

1. Προεργασία: Βγάλτε το βούτυρο απ’ το ψυγείο αρκετή ώρα πριν ετοιμάσετε τα υλικά για να μαλακώσει και λίγο πριν ξεκινήσετε την ετοιμασία, βάλτε τον φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Λιώστε τις μπανάνες με το πιρούνι.

2. Βουτυρώστε τη φόρμα που θα κάνετε το κέικ και επενδύστε τη με λαδόκολλα ή χαρτί σιλικόνης για ευκολία

3. Συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπήστε με μίξερ χειρός ή στη κουζινομηχανή για 2 λεπτά.

4. Ρίξτε το μίγμα μέσα στη φόρμα, ισιώστε το, δώστε του ένα χτύπημα στον πάγκο να φύγουν τυχόν θύλακες αέρα και βάλτε τη στο φούρνο στους 180ºC

5. Στα 50’, βάλτε ένα αιχμηρό μαχαίρι στο κέικ και εφόσον βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το για άλλα 5-10’.

6. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε τη φόρμα με το κέικ απ΄τον φούρνο, περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια αφαιρείτε το κέικ με το χαρτί. Βγάζετε το χαρτί και ακουμπάτε το κέικ πάνω σε μια σχάρα που αερίζεται, προκειμένου να έρθει σταδιακά σε θερμοκρασία δωματίου.