Παντσέτα με φιστίκια Αίγινης

15.09.2014
Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα τηγανίζουμε από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 3 κιλά χοιρινή παντσέτα σε 2 κομμάτια χωρίς κόκαλο και με το δέρμα
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 6 κλωναράκια θυμάρι
  • 6 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 8 κουτ. σούπας φιστίκι Αιγίνης ανάλατο τριμμένο
  • 100 ml κρασί κόκκινο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα τηγανίζουμε από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε 1 κομμάτι παντσέτας σε ταψί και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το πετιμέζι και τη μισή ποσότητα από τα φιστίκια. Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο κομμάτι. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, προσθέτουμε το κρασί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για μιάμιση έως δύο ώρες. Κατά διαστήματα, περιχύνουμε με το ζουμί τους.

Tip: Ο λόγος για τον οποίο βάζουμε το ένα κομμάτι επάνω στο άλλο είναι η εξοικονόμηση χώρου και, φυσικά, για να μην στεγνώσει το κρέας και χάσει όλους τους χυμούς του.