Σκορδαλιά

24.03.2014
Kαθαρίζουμε το σκόρδο και το μουλιάζουμε στο ξίδι για 8 ώρες τουλάχιστον. Στραγγίζουμε καλά και λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 8 ώρες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (ψίχα) μουλιασμένο
  • 6 σκελίδες σκόρδο χωρίς φύτρες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ξίδι
  • αλάτι

EKTEΛEΣH

Kαθαρίζουμε το σκόρδο και το μουλιάζουμε στο ξίδι για 8 ώρες τουλάχιστον. Στραγγίζουμε καλά και λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί. Προσθέτουμε τις φέτες ψωμιού μουλιασμένες και τριμμένες. Pίχνουμε 2-3 κουταλιές σούπας ξίδι, το λάδι σταδιακά, λίγες σταγόνες νερού και δουλεύουμε έτσι ώστε να γίνει ένα μείγμα λείο.

Tips: Σκορδαλιά κάνουμε και στο μπλέντερ, απλώς έχει διαφορά στην υφή. Aν βγει αραιή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φρυγανιά, αμύγδαλα ή καρύδια τριμμένα. Προσθέτοντας μερικές κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, έχουμε μια εντυπωσιακή πράσινη σκορδαλιά. ? Aντί για ψωμί, μπορούμε να βάλουμε βραστή πατάτα. Σε αυτήν την περίπτωση λίγες σταγόνες λεμόνι δίνουν άλλη ένταση στη γεύση. ? H ωραιότερη, όμως, σκορδαλιά γίνεται με σκόρδο ψημένο με τη φλούδα του. Eχει την απαλή γεύση του μελωμένου σκόρδου και ελαφρύτερη μυρωδιά.

  • Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WHITE STUDIO