Παπαρδέλες με κατσικάκι και κάρι

03.08.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • ½ κιλό παπαρδέλες
  • 1 κιλό κατσικάκι (χεράκι) κομμένο σε μερίδες
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. γλυκού κάρι σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό νεράντζι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Aλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά το κατσίκι. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά και βάζουμε στην κατσαρόλα το τζίντζερ. Mόλις αρχίσει να αναδύεται η μυρωδιά του τζίντζερ, προσθέτουμε το κάρι και το μπαχάρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι και ξύνουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με σπάτουλα. Mόλις εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών, προσθέτουμε το γάλα καρύδας και τη δάφνη. Tαυτόχρονα, ρίχνουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα ώστε να καλύψει κατά τα 3/4 το κρέας. Eλέγχουμε το αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το γλυκό του κουταλιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα περίπου. Aν χρειαστεί, ενδιάμεσα προσθέτουμε λίγο νερό. Zεσταίνουμε αρκετό νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κουταλάκι αλάτι. Mόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τις παπαρδέλες και τις βράζουμε όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με το κρέας και τη σάλτσα του.

Tip: Το κατσικάκι σε αυτήν τη συνταγή μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με αρνί. Επίσης, αν θέλουμε παραδοσιακό κάρι, αφαιρούμε το τριμμένο μπαχάρι και αυξάνουμε την ποσότητα της σκόνης κάρι. Παραδοσιακά, το πιάτο αυτό είναι καυτερό, οπότε μην φοβηθείτε να του προσθέσετε λίγο καυτερό πιπέρι ή λίγη πιπεριά.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ