Μπαστουνάκια με σφολιάτα αλά Pandespani

19.05.2011
Είναι από τις λύσεις της τελευταίας στιγμής που στέκεται μόνη της δίπλα στο ποτό ή αρκεί για να συνοδέψει ένα ντιπ, με ή χωρίς λαχανικά ή φετάκια ψωμιού στο πλάι.

Το χρωστάω από τη συνταγή για την κις με τις φακές αλλά έτσι κι αλλιώς είναι περισσότερο μια συνταγή-ιδέα και μάλιστα διαχρονική και πρακτική, που συνήθως μας ξεφεύγει ακριβώς την ώρα που την χρειαζόμαστε. Είναι από τις λύσεις της τελευταίας στιγμής που στέκεται μόνη της δίπλα στο ποτό ή αρκεί για να συνοδέψει ένα ντιπ, με ή χωρίς λαχανικά ή φετάκια ψωμιού στο πλάι.

Τα μπαστουνάκια από σφολιάτα με όποια γεύση ή γεύσεις σας αρέσουν γίνονται σε χρόνο dt. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονό ή διπλό φύλλο, στη δεύτερη περίπτωση θα βγουν λίγο πιο παχουλά και ντούρα. Μπορείτε επίσης να παίξετε με τα υλικά όσο θέλετε. Αρκεί η διάθεσή σας. Aυτά της φωτογραφίας είναι με σπιτική πάστα ελιάς και τα πιο απλά με δενδρολίβανο και χοντρό αλάτι. Το μόνο σίγουρο για τα σπιτικά μπαστουνάκια είναι πως θα τελειώσουν πριν καν το καταλάβετε. Γι’ αυτό κάντε αρκετά.

Προετοιμασία: 10 λεπτά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Xρησιμοποιήστε τα κομμάτια της σφολιάτας που περίσσεψαν από άλλη συνταγή, τα οποία θα ανοίξετε σε φύλλο. Ακόμη και ασχημούτσικα να βγουν τα μπαστουνάκια, εκτός από νόστιμα και τραγανά, θα είναι πολύ, μα πολύ χαριτωμένα και αυθεντικά.

Υλικά (για 20 περίπου μπαστουνάκια)

1 φύλλο σφολιάτας
4 κ.σ. πολτό μαύρης ελιάς
1 ασπράδι
1 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Aπλώνετε το φύλλο της σφολιάτας. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και:
α) Αν κάνετε τα μπαστουνάκια μονά, αλείφετε με το μείγμα το φύλλο και με μακρύ μαχαίρι, το κόβετε σε λωρίδες 1-1,5 εκατ.
β) Αν τα κάνετε με διπλό φύλλο: απλώνετε το μείγμα στο μισό φύλλο και σκεπάζετε με το άλλο μισό. Ρολάρετε μαλακά πάνω του τον πλάστη να κολλήσουν τα δύο φύλα και να απλωθούν λίγο. Κόβετε πάλι λωρίδες 1,5 εκατ.
Παίρνετε μια-μια τις λωρίδες ζύμης, τις στρίβετε 4-5 φορές και τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα (την παραλείπετε αν είναι αντικολλητικό), αφήνοντας 2-3 εκατ. κενό μεταξύ τους. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10-14 λεπτά.

Άλλοι συνδυασμοί με τον ίδιο τρόπο

  • Προσθέστε στα παραπάνω 100 γραμ. τριμμένη φέτα
  • Πράσινες πολτοποιημένες ελιές, ψιλοκομμένη κάπαρη και αντζούγα
  • Με αρωματικά: δενδρολίβανο ψιλοκομμένο ή ρίγανη ή φασκόμηλο και αλάτι
  • Ρικότα τριμμένη και πέστο βασιλικού
  • Τσένταρ τριμμένο και μπούκοβο ή σκόνη τσίλι – προσθέστε στο μίγμα 1 αβγό (πικάντικη εκδοχή)
  • Μυζήθρα και ψιλοκομμένη μέντα ή μαντζουράνα
  • Ξύσμα λεμονιού ή λάιμ και λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ (πικάντικη εκδοχή)

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πατήστε εδώ