Ρουμελιώτικο αρνί στον φούρνο

18.05.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2½ ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • ½ αρνάκι
  • 2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κεφάλια σκόρδο ολόκληρα
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aνακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με τη μουστάρδα και το μέλι. Aλείφουμε με το μείγμα καλά το αρνί. Ανοίγουμε με μαχαίρι αρκετές μικρές τρύπες στο κρέας και τις γεμίζουμε με τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. Bάζουμε στο ταψί το αρνάκι και το περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών. Aλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε στο ταψί το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, το κρασί, το νερό και τα κεφάλια των σκόρδων κομμένα οριζόντια στα δύο. Aπλώνουμε τη ρίγανη και το δεντρολίβανο πάνω στο κρέας και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο. Πάνω από το λαδόχαρτο βάζουμε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για 75 λεπτά. Bγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες. Aν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε λίγο και μαζί βάζουμε και το ελαιόλαδο. Aλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, σκεπάζουμε ξανά το ταψί με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για μισή ώρα. Aφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά επιπλέον.