Yλικά
- 1 κουνέλι κομμένο σε οκτώ μερίδες
- 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο
- 1 φλιτζάνι κρασί γλυκό
- 1/4 φλιτζανιού ξίδι (κόκκινου κρασιού)
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
- αλάτι, πιπέρι
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 15 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
- μερικά φύλλα φασκόμηλο φρέσκο
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνουμε το κουνέλι και το αλευρώνουμε ελαφρά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε καλά τις μερίδες του κουνελιού μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε το κουνέλι σε ταψί. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις σκελίδες του σκόρδου και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, με το γλυκό κρασί και με το ξίδι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει το βράσιμο, ξύνουμε καλά το τηγάνι με ξύλινη σπάτουλα και περιχύνουμε το κουνέλι με τους χυμούς του τηγανίσματος. Προσθέτουμε στο ταψί το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο, το σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και περιχύνουμε με ένα κουτάλι το κουνέλι. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 225°C και το ξαναβάζουμε ξεσκέπαστο στον φούρνο για 10 επιπλέον λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μακαρόνια ή ρύζι.
Tip: Μπορούμε να παραλλάξουμε την τελική γεύση του πιάτου αν βάλουμε στο ταψί από την αρχή και το συκώτι του κουνελιού. Μετά το ψήσιμο, θα το λιώσουμε (μαζί με λίγη σάλτσα στο μπλέντερ) και μετά θα το επαναφέρουμε στο ταψί αναμειγνύοντάς το με τους χυμούς του φαγητού. Αυτήν την τεχνική τη χρησιμοποιούν οι Γάλλοι κάθε φορά που μαγειρεύουν κουνέλι.