Κατσικάκι με αγκινάρες και κυδώνι

09.05.2011

Yλικά

  • 2 κιλά κατσικάκι (από χεράκι) κομμένο σε μερίδες
  • 8 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση κατά μήκος
  • 1 κυδώνι κομμένο σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 10 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε πολύ καλά το κατσικάκι. Το μεταφέρουμε σε πιάτο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Αν χρειαστεί, ενδιάμεσα προσθέτουμε ελάχιστη ποσότητα νερού. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κατσικάκι να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, το κυδώνι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 επιπλέον λεπτά. Ρίχνουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε πολύ καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Τελειώνουμε με τον δυόσμο, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε.

Tip: Αν θέλουμε να διατηρήσει το κυδώνι έντονη την υφή του στο τελικό πιάτο, μπορούμε να το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει πριν το προσθέσουμε στην κατσαρόλα.