Yλικά
- 1½ κιλό αρνί (από χεράκι) κομμένο σε μερίδες
- 3 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 πιπεριά καυτερή μικρή ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 10 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 φλιτζάνι κρασί Μαρουβά λευκό
- ½ φλιτζάνι ξίδι κόκκινου κρασιού
- 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 3 δαφνόφυλλα
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 2 γαρίφαλα καρφάκια
- 1/4 φλιτζανιού μέλι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλεύρι για το τηγάνισμα + 2 κουτ. σούπας για τη σάλτσα
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το περνάμε από το αλεύρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα καρότα, τα σκόρδα, την καυτερή πιπεριά, το σέλερι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 8 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το κρασί, το ξίδι, τον ζωμό, την κανέλα, το δεντρολίβανο, τα δαφνόφυλλα, τα γαρίφαλα και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε όλα μαζί τα υλικά σε ταψί, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κρέας για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφαιρούμε το κρέας από τους χυμούς του ψησίματος. Αναμειγνύουμε το βούτυρο με το αλεύρι και το ενσωματώνουμε σιγά σιγά στους χυμούς του ψησίματος μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με μακαρόνια.
Tip: Ο Μαρουβάς είναι το ντόπιο κρασί της περιοχής των Χανίων. Εχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έντονη οξείδωση. Θα εξισορροπήσει τη λιπαρή γεύση του αρνιού, ενώ τα μυρωδικά θα δώσουν το δικό τους αρωματικό τόνο.