Χοχλιδόπιτα με μυριστικά

18.04.2011

Yλικά

  • 1 φύλλο χωριάτικο
  • 200 γρ. σαλιγκάρια (χοχλιούς) χοντρά καθαρισμένα
  • 1 κιλό πατάτες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 10 φύλλα λουίζας
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 παξιμάδι σταρένιο θρυμματισμένο
  • 100 γρ. μαραθόριζα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
Μαρινάρουμε τα σαλιγκάρια στο κρασί για 15 λεπτά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα μαριναρισμένα σαλιγκάρια και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα μυριστικά, αλατοπίπερο και το παξιμάδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε σε άλλο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τηγανίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε σε ταψί πατάτες μέχρι να καλύψουμε τον πάτο του και απλώνουμε επάνω τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τα σαλιγκάρια. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και απλώνουμε το μείγμα που έχει περισσέψει. Καλύπτουμε με το χωριάτικο φύλλο και κλείνουμε καλά. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και ραντίζουμε με το σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο της πίτας για 30 λεπτά επιπλέον.

Tip: Αν δεν σας αρέσουν τα σαλιγκάρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρνίσιο κιμά χοντροκομμένο.