Eίναι εύκολο να φτιάξεις αρωματισμένο ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας διάφορα μυρωδικά. Το λάδι θα πρέπει να είναι έξτρα παρθένο και καλής ποιότητας, ενώ το δοχείο που θα το τοποθετήσεις να είναι γυάλινο, πεντακάθαρο, στεγνό και να κλείνει καλά, ει δυνατόν αεροστεγώς.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 ΛΕΠΤΑ,
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 10 ΗΜΕΡΕΣ
Υλικά: Δυόσμος, βασιλικός, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθο, εστραγκόν, άνηθος και μαϊντανός είναι τα πλέον κατάλληλα μυρωδικά ενώ ιδιαίτερη γευστικότητα προσδίδουν επίσης κεδρόμηλα, κόκκοι πιπεριού, σκόρδο, κάπαρη, καυτερή πιπεριά, ξερά μανιτάρια (ειδικά η τρούφα) και φλούδες από εσπεριδοειδή (προτιμήστε βιολογικής γεωργίας).
Τρόπος παρασκευής: Για ένα καλό καρύκευμα γενικής χρήσεως, γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα μικρό σκούρο γυάλινο βαζάκι με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα της δικής μας επιλογής (καλά πλυμένα και στεγνά), αναμειγνύουμε, κλείνουμε σφιχτά το βαζάκι και αφήνουμε το μείγμα να «ηρεμήσει» για περίπου 10 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε, ώστε να ανακατευτούν τα αρώματα.
Διατήρηση: Διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (εκτός ψυγείου) γύρω στον ένα μήνα.
Χρήση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο για να αρωματίσουμε όλες σχεδόν τις σαλάτες λαχανικών και αρκετά φαγητά, αντικαθιστώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο πολλές από τις έτοιμες σάλτσες του εμπορίου. Μπορούμε επίσης να το καταναλώσουμε ως ντιπ (π.χ. για να βουτάμε μέσα κριτσινάκια ή μπαστουνάκια λαχανικών όπως τα καρότα) ή ως άλειμμα σε σάντουιτς, σκέτο ψωμί, φρυγανιά, παξιμάδι και αλμυρά κράκερ.
Πόσο ελαιόλαδο πρέπει να τρώμε;
Οι επικρατούσες διατροφικές συστάσεις συγκλίνουν στην άποψη, ότι στο πλαίσιο μιας μεσογειακού τύπου διατροφής, η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη από λίπος για τους υγιείς ενήλικες πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 30%. Από αυτές τις θερμίδες, τουλάχιστον οι μισές να προέρχονται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως δηλαδή από ελαιόλαδο. Στον πίνακα φαίνεται η ποσότητα ελαιολάδου που πρέπει να καταναλώνουμε ανάλογα με την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Θερμίδες (Kcal) 1.500 1.800 2.000 2.200 2.500
Ολικό διατροφικό λίπος (γραμμ.) 50 60 66 74 84
Ποσότητα πρόσληψης ελαιολάδου* (κουτ.) 5-6 6-7 7-8 8-9 9-10
* Κάθε κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο μας παρέχει κατά μέσο όρο 3,6 γραμμ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και συνολικά περίπου 5 γραμμ. λίπους.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ