Η σαλάτα πολυσπόρια ή παλικάρια συμβολίζει την επιθυμία για αφθονία και ευκαρπία της σοδειάς του αγρότη, της φύσης και των υλικών αγαθών του νοικοκυριού
Προετοιμασία: 12 ώρες
Μαγείρεμα: 2 ώρες
Υλικά: για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας: μέτριο
Yλικά
- 1 φλιτζ. φασόλια μαυρομάτικα
- 1 φλιτζ. γίγαντες
- 1 φλιτζ. ρεβίθια
- 1 φλιτζ. φακές
- ½ φλιτζ. στάρι
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. μπούκοβο
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 φύλλο φασκόμηλο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. αγουρέλαιο
- 1 κ.σ. ρόδι
Εκτέλεση
Σε μεγάλα μπολ με νερό βάζουμε τα ρεβίθια, τους γίγαντες και το στάρι και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για μία νύχτα. Στραγγίζουμε τα όσπρια και το σιτάρι και τα βράζουμε όλα χωριστά σε κατσαρόλες με νερό. Βράζουμε τους γίγαντες με το δεντρολίβανο για 60 λεπτά, τις φακές με τη δάφνη για 30 λεπτά, για το στάρι άλλα 30 λεπτά και τα φασόλια με το φασκόμηλο για 40 λεπτά. Σε τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με ένα ποτηράκι νερό να βράσει μέχρι να μαραθεί και, μόλις απορροφήσει το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσει. Σουρώνουμε τα όσπρια, αφαιρούμε τα μυριστικά, τα ρίχνουμε όλα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε απαλά. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μπούκοβο, αλάτι και τον χυμό λεμονιού, τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και ραντίζουμε με μάραθο και τους σπόρους ροδιού πριν σερβίρουμε.
Nίκη Mηταρέα