Κορμός σοκολάτας με φράουλες

28.05.2008
Γεμάτος απόλαυση!

Τι έχουμε:

Για το παντεσπάνι:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 4 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1/2 ποτηράκι κονιάκ
  • 3 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη για το ταψί
  • 2 λαδόκολλες

Για τη γέμιση:

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 6-7 φράουλες

Για το γαρνίρισμα:

  • ζάχαρη άχνη
  • ξύσματα σοκολάτας
  • 2-3 φράουλες

Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα βάζουμε σε δύο διαφορετικά μπολ. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και μόλις φουσκώσει, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δέσει η μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μπολ με τη μαρέγκα τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας ή με το αναδευτήρι, από κάτω προς τα πάνω, έως ότου να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Κατόπιν, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένα, το κακάο και ανακατεύουμε, έως ότου απορροφηθούν. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη λιωμένη, το κονιάκ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, έως ότου γίνει το μείγμα λείο και ομοιογενές. Στρώνουμε τη λαδόκολλα σε ένα ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί, την αλείφουμε με τη μαργαρίνη και αδειάζουμε το μείγμα, φροντίζοντας να το απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, έτσι ώστε το πάχος του να είναι περίπου 1 εκατοστό.

Βάζουμε το παντεσπάνι στο φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά. Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους, τις ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ, αδειάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά για να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε επάνω σε μια επιφάνεια, στρωμένη με λαδόκολλα. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του το μείγμα του γιαουρτιού.

Κατόπιν, το τυλίγουμε σε ρολό, το σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα που έχουμε στρώσει στην επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο. Μισή ώρα πριν σερβίρουμε τον κορμό, τον βγάζουμε από το ψυγείο, πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με ζάχαρη άχνη, καλύπτουμε με τα ξύσματα σοκολάτας, τις φράουλες και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για γιαούρτι, να χρησιμοποιήσουμε κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ