Γιόρτασε την ημέρα της γυναίκας με μαυροδάφνη!

08.03.2011
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Γουστάβος Κλάους ονόμασε το γλυκό του κρασί «Μαυροδάφνη» προς τιμήν μιας μελαχρινής πατρινής καλλονής, της Δάφνης.

Με μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι και με φήμη που φτάνει στα πέρατα της γης, το παλαιότερο ελληνικό κρασί εξακολουθεί να μαγεύει όποιον το γεύεται. Πίνουμε μια θεσπέσια γουλιά και αφήνουμε την ορμή των αρωμάτων σταφίδας, σοκολάτας, καφέ και αποξηραμένων σύκων να μας ταξιδέψει πίσω στο 1852, όταν ο βαυαρικής καταγωγής Γουστάβος Κλάους, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας αλλά και από τη γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Αγοράζει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή Ριγανόκαμπος ?πάνω από την πόλη της Πάτρας? και δημιουργεί μια πρότυπη αμπελοοινική εκμετάλλευση. Το κτήμα πήρε την ονομασία «Gutland» (καλή γη). Τα χρόνια κυλούν και το πάθος του Γουστάβου τον οδηγεί να δημιουργήσει τη μικρή οινοποιία «Aχάια» και λίγο αργότερα, το 1873, ένα βαθύ πορφυρό γλυκό κρασί, τη Μαυροδάφνη, η αρχική ονομασία της οποίας ήταν «601». Με αυτόν τον εμβληματικό αριθμό κατέγραψε τη μυστική σύνθεσή της ο ίδιος ο ιδρυτής της εταιρείας στο χειρόγραφο συνταγολόγιό του.

Η Μαυροδάφνη είναι επιδόρπιο κρασί που δημιουργείται χάρη στην προσθήκη αλκοόλ κατά τη φάση της αλκοολικής ζύμωσης. Ετσι, το κρασί αποκτά αλκοολικούς βαθμούς ενώ συγχρόνως διατηρεί τα φυσικά του σάκχαρα και τα αρώματα του σταφυλιού. Το 1985 αναγνωρίζεται ως Μαυροδάφνη Πατρών, Οίνος με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη (ΟΠΕ), κατηγορία που σήμερα εντάσσεται στα κρασιά Π.Ο.Π. Στην οινοποίηση της Μαυροδάφνης συμμετέχει και η ποικιλία Μαύρη Κορινθιακή, με το κρασί να υφίσταται παλαίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλα δρύινα βαρέλια και να αντέχει σε βάθος χρόνου. Το διαπιστώνει κανείς στο Αυτοκρατορικό κελάρι της Αχάια Κλάους, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της αυτοκράτειρας Σίσι της Αυστρίας. Εκεί, αναπαύονται σοδειές πολλών ετών και ανάμεσά τους η πρώτη Μαυροδάφνη που οινοποίησε ο Γουστάβος Κλάους, ένα από τα παλαιότερα κρασιά της Ευρώπης.

Η Μαυροδάφνη παραδοσιακά καλλιεργείται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Κεφαλλονιά (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας Π.Ο.Π.). Οι παλαιωμένες Μαυροδάφνες είναι εντυπωσιακά σύνθετες και τις διακρίνει μοναδική προσωπικότητα.