Ζαφορά για χρώμα, άρωμα και γεύση

21.03.2011

H ζαφορά αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του κάρι. Ταιριαζει όμορφα με το φαγητό αλλά και με τα ροφήματα.

Ροφήματα: Συνδυάζεται με καφέ ή τσάι και διάφορα βότανα.

Στην κουζίνα: Ταιριάζει στα ζυμαρικά, αναδεικνύει με το εκτυφλωτικό χρώμα της το ρύζι αλλά και ένα ριζότο με θαλασσινά. Νοστιμίζει το κοτόπουλο, το κρέας, τα ψάρια, τις σούπες και τις σάλτσες. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα! Μια μικρή πρέζα αρκεί για να δώσει χρώμα, άρωμα και γεύση στο φαγητό.

Σε μπολ με λίγο νερό ρίξτε λίγες κλωστούλες ζαφοράς και μόλις βγάλουν το χρώμα τους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ζύμη ή στο σοτάρισμα του κοτόπουλου ή στο τέλος του μαγειρέματος. Στο φαγητό μπορείτε πριν από το τέλος να προσθέσετε λίγες κλωστούλες ζαφοράς ή να την πασπαλίσετε στη σούπα πριν τη σερβίρετε.

Χρειάζονται μέχρι και 150.000 λουλούδια για να μαζευτεί 1 κιλό... εξ ου και η θεωρητικά «αλμυρή» τιμή της. Mπορείτε να την αντικαταστήσετε με το φτηνότερο μπαχαρικό τουρμέρικ που δίνει έντονο κίτρινο χρώμα και λεμονάτη γεύση.