Για τέλεια μακαρονάδα
- Βάζετε άφθονο νερό στην κατσαρόλα .
- Αφήνετε το νερό να κοχλάσει, προσθέτετε αλάτι και κατόπιν βυθίζετε απαλά τα μακαρόνια.
- Δεν προσθέτετε λάδι.
- Βράζετε σε ανοικτή κατσαρόλα και κανονική φωτιά.
- Ανακατεύετε ελαφρά κατά διαστήματα, ειδικά κατά τα πρώτα 1-2 λεπτά, με ξύλινη κουτάλα.
- Δεν τα αφήνετε να μαγειρευτούν υπερβολικά αλλά “al dente”, δηλαδή να κρατάνε.
- Στραγγίζετε σε σουρωτήρι πολύ καλά, χωρίς να ρίξετε κρύο νερό.
- Σερβίρετε αμέσως.
- Αν θέλετε σάλτσα απαιτείται συγχρονισμός: η σάλτσα πρέπει να είναι έτοιμη την ίδια ώρα με τα μακαρόνια και τα μακαρόνια αχνιστά.
- 10. Αν τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα, τα ξεπλένετε με κρύο νερό ή τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να κρυώσουν.