Από τα πιο αγαπημένα γλυκά, η κρεμ καραμελέ και η κρεμ μπρουλέ κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μας. Η ετοιμασία τους εύκολη και η επιτυχία σας βέβαιη, αρκεί να ξέρετε κάποια μυστικά... Ποια; Μας τα αποκαλύπτει το ζαχαροπλαστείο Βάρσος Κηφισιά. Από μας τι άλλο; Καλή επιτυχία!
Βασική συνταγή κρεμ καραμελέ
Υλικά για την κρέμα
- 500 γρ. γάλα
- 110 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 2 κρόκοι
- 1 βανίλια φυσική (ή σε σκόνη)
Για την καραμέλα:
- 180 γρ. ζάχαρη
- 15 ml νερό
1. Ετοιμάζετε την καραμέλα ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά. Όταν το μείγμα πάρει χρυσαφί χρώμα, αποκτήσει πυκνή υφή και γίνει καραμέλα κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσοχή όμως να μη σας καεί! Αδειάζετε την καραμέλα σε πυρίμαχα ατομικά φορμάκια και προθερμαίνετε το φούρνο στους 140° C.
2 Αν χρησιμοποιήσετε φυσική βανίλια: Με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού πιέζετε τη βανίλια από άκρη σε άκρη και μετά τη σκίζετε κατά μήκος. Αφαιρείτε τα σπόρια στο εσωτερικό της και τα προσθέτετε στο γάλα, καθώς επίσης και τον εξωτερικό φλοιό της. Ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια, αφού βράσουν, αφαιρείτε το φλοιό της βανίλιας, κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 10-15’ μέχρι να απορροφηθούν τα αρώματα.
3 Ανακατεύετε τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη με αβγοδάρτη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα προσθέτετε σε μικρές δόσεις το ζεστό γάλα. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια αφράτη κρέμα.
4 Γεμίζετε τα φορμάκια που έχετε βάλει την καραμέλα με το μείγμα του γάλακτος και τα τοποθετείτε σε ταψί το οποίο έχει νερό μέχρι τη μέση. Ψήνετε στους 140° C για περίπου 45 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι η κρέμα σας είναι έτοιμη θα πρέπει να έχει πάρει χρυσαφί χρώμα και όταν την τρυπήσετε με ένα μαχαίρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό. Την αφήνετε να κρυώσει για 3-4 ώρες προτού τη σερβίρετε.
Kρεμ μπρουλέ/Creme brulee
Κάψε την κρέμα!
Υλικά
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- 4 κρόκους
- 20 γρ. ζάχαρη
- 1 φυσική βανίλια
- 6-8 γρ. ζάχαρη για την καραμέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150° C. Σε χαμηλή φωτιά βράζετε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια (δείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε τη βανίλια στη βασική συνταγή). Πριν βράσει η κρέμα αφαιρείτε τη βανίλια. Ανακατεύετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτετε την κρέμα αργά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μοιράζετε την κρέμα σε πυρίμαχα σκεύη και τα τοποθετείτε σε ταψί το οποίο το γεμίζετε με νερό μέχρι τα 2/3 των σκευών. Ψήνετε για περίπου 40 λεπτά. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά και πριν από το σερβίρισμα πασπαλίζετε με ζάχαρη όλη την επιφάνειά της και την καραμελώνετε με φλόγιστρο.
Μικρά & σημαντικά
- Όλα πρέπει να γίνονται αργά και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Και η καραμέλα, και η προσθήκη του γάλακτος, και κυρίως το ψήσιμο.
- Όσο πιο πολύ «κάψετε» τη ζάχαρη τόσο πιο σκούρα και πιο πικρή θα γίνει η καραμέλα.
- Τα αβγά πρέπει να είναι πολύ φρέσκα και το γάλα με όλα του τα λιπαρά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το νερό δεν πρέπει να βράζει, γι’ αυτό αν χρειαστεί προσθέτετε κατά διαστήματα λίγο κρύο νερό στο ταψί.
- Για πιο βελούδινο και κρεμώδες αποτέλεσμα μπορείτε να σουρώσετε σε ψιλή σήτα το μείγμα του γάλακτος και των αβγών πριν γεμίσετε τα φορμάκια, ώστε να απομακρύνετε τα σκληρά από τα ασπράδια.
Από τη Νέλλη Παρασκευοπούλου