Ηξερες ότι...
* Το 1/2 της ποσότητας από ένα αποξηραμένο αρωματικό βότανο ισοδυναμεί με τα 3/3 ενός φρέσκου;
* Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από το φαγητό και τόσο περισσότερο αυξάνονται οι θερμίδες του;
* Εάν βράσεις τα όσπρια σε νερό εμφιαλωμένο αντί για βρύσης, θα μαγειρευτούν σε πολύ λιγότερο χρόνο;
* Μπορείς να φτιάξεις «ξινή» κρέμα αναμειγνύοντας πλήρη κρέμα γάλακτος με πλήρες παραδοσιακό γιαούρτι σε ίσα μέρη;
* Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά σπαράγγια; Τα θηλυκά είναι πιο σφιχτά, πιο χοντρά και με προεξοχές, ενώ τα αρσενικά σπαράγγια πιο ίσια και λεπτά;
* Τα τυριά διατηρούνται καλύτερα αν τα τυλίγετε με την ειδική μεμβράνη και τα βάζετε στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη;
* Υπάρχουν πάνω από 500 διαφορετικά είδη ζυμαρικών;
* Για να γίνουν τραγανά τα τηγανητά καλαμαράκια πρέπει να τα αλευρώσεις πολύ καλά;
* Αν ρίξετε λίγες σταγόνες ξίδι από κρασί ή χυμό λεμονιού στο ριζότο σας, αυτό θα γίνει κάτασπρο αλλά και πιο σπυρωτό;
* Το πιο ζουμερό, τρυφερό και γευστικό τμήμα του ψημένου κρέατος είναι αυτό που βρίσκεται πάνω σε κόκαλο ή πλησιέστερα σε αυτό;
* Μέσα στα φαγητά το αλάτι και το λεμόνι σε μέτριες συγκεντρώσεις ενισχύουν το ένα τη γεύση του άλλου, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες αλληλοεξουδετερώνονται;
* Το μαγείρεμα της αγκινάρας με μπόλικο λεμόνι έχει σκοπό να μετριάσει την υπερβολική γλύκα της;
* Η ψηλή και βαθιά μεταλλική κατσαρόλα ονομάζεται μαρμίτα; Το ύψος της μαρμίτας περιορίζει την εξάτμιση υγρών και την καθιστά ιδανικό σκεύος για βράσιμο ζυμαρικών, χόρτων, για σούπες κ.ά.
* Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος καταστρέφεται το 40-80% του καλίου που περιέχουν οι τροφές;
* Η μαστίχα που προορίζεται για μαγειρική χρήση διατηρεί το άρωμα της ακόμα και μέσα στην κατάψυξη;
* Η κοινή πλατύφυλλη ρόκα ταιριάζει στις σαλάτες λαχανικών, ενώ η άγρια ρόκα στα ζυμαρικά και στο ρύζι;
* Μία κουταλιά αρωματισμένο ελαιόλαδο αρκεί για να μεταμορφώσει γευστικά γλυκά και παγωτά;
* Για να μην καούν κατά το ψήσιμο και ξεφλουδίσουν τα ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια, πρέπει πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα μουλιάσετε σε νερό για περίπου μισή ώρα;
Με πληροφορίες από το περιοδικό Αρμονία