Οταν ρίχνεις άχνη το μείγμα σου σβωλιάζει;

13.06.2012
Γιατί κάθε φορά που προσθέτεις άχνη ζάχαρη σε μείγμα υλικών σου σβωλιάζει; Μήπως δεν το κάνεις σωστά;

Εχει συμβεί άπειρες φορές. Ενώ η εκτέλεση της συνταγής βαίνει καλώς, την ώρα που ρίχνεις την άχνη ζάχαρη έρχεται η καταστροφή. Το μείγμα σου σβωλιάζει κι έρχεται η απογοήτευση;. Γιατί συμβαίνει αύτό ακι τι μπορείς να κάνεις για να γλιτώσεις τον μαγειρικό όλεθρο;

Η άχνη ζάχαρη δεν είναι κάτι το δαιφορετικό από την κοινή ζάχαρη με τη διαφορά ότι έχει κονιορτοποιηθεί, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη τάση να απορροφά υγρασία και να κάνει κρούστα. Για να μη συμβαίνει αυτό, οι παρασκευαστές προσθέτουν άμυλο, συνήθως αραβοσίτου, σε ποσοστό 2-3%, που όμως, δεν είναι ευδιάλυτο σε κρύα υγρά και έτσι δημιουργεί τους χαρακτηριστικούς σβώλους.

Ποτέ άχνη ζάχαρη σε κρύα υγρά! Τη επόμενη φορά ή χρησιμοποίησε την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη στα γλυκά σου ή έχε το μείγμα σε θερμοκρασία ζεστή ή δωματίου.